Vācija brīdina neizslēgt Krieviju no G8 (183)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers svētdienas vakarā brīdināja neizslēgt Krieviju no Lielā astoņnieka (G8) grupas, reaģējot uz Maskavas agresiju Ukrainā.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs pirms tam bija brīdinājis Krieviju, ka tā riskē zaudēt G8 dalībvalsts statusu.

«G8 ir vienīgā grupa, kur mēs, rietumnieki, tieši runājam ar Krieviju, tātad vai mums tiešām vajadzētu upurēt šo vienīgo grupu?» Šteinmeiers jautāja Vācijas sabiedriskās televīzijas ARD raidījumā.

Ministrs sacīja, ka valdību vadītāji debatēs par šo jautājumu, un brīdināja nespert soļus, kas varētu saasināt krīzi.

«Es uzskatu, ka mums jāizdomā, kā veicināt situācijas atslābumu Ukrainā,» sacīja Šteinmeiers.

Vācija atšķirībā no ASV un Krievijas nav starp piecām ANO Drošības padomes pastāvīgajām dalībvalstīm ar veto tiesībām.

Kerijs svētdien paziņoja, ka Krievija ar savu militāro rīcību pret Ukrainu riskē tikt izslēgta no G8. Viņš arī pieļāva iespēju, ka Savienotajās Valstīs var tikt iesaldēti Krievijas uzņēmumu aktīvi, amerikāņu kompānijas var aiziet no Krievijas un var turpināties rubļa kursa kritums.

Jau pēc Šteinmeiera izteiktā brīdinājuma Lielā septiņnieka (G7) valstu līderi svētdienas vakarā kopīgi nosodīja Krievijas rīcību Ukrainā kā «skaidru» Ukrainas suverenitātes pārkāpšanu un paziņoja, ka aptur gatavošanos jūnijā plānotajam G8 samitam Krievijas kūrortpilsētā Sočos.

Komentāri (183)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu