Sākušās Ukrainas un Krievijas konsultācijas (1600)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gāztais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs ir lūdzis Krieviju nosūtīt karaspēku uz viņa valsti, lai tur atjaunotu likumību un kārtību. ASV prezidents Baraks Obama otrdien paziņojis, ka Krievijas līdera Vladimira Putina sniegtie attaisnojumi iebrukumam Ukrainā «nevienu neapmānīs». Ir sākušas konsultācijas starp Ukrainas un Krievijas ministriem.

00:48 Krievija otrdien veiksmīgi izmēģinājusi starpkontinentālu ballistisko raķeti, paziņoja Krievijas Aizsardzības ministrija.

Starpkontinentāla ballistiskā raķete «РС-12М «Topoļ«» tika palaista no Valsts centrālā daudzfunkcionālā poligona «Kapustin Jar» Astrahaņas apgabalā. Palaišanu veica Stratēģiskās nozīmes raķešu spēki.

00:47 Kanādas premjerministrs Stīvens Hārpers otrdien deva rīkojumu apturēt kopējās militārās mācības ar Krieviju saistībā ar šīs valsts armijas intervenci Krimas reģionā Ukrainā.

21:56 Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs otrdien Apvienoto Nāciju Organizācijas Cilvēktiesību padomes augsta līmeņa apspriedē nosodījis Krievijas invāziju Krimā un šīs Ukrainas teritorijas daļas okupāciju.

Viņš aicinājis Krieviju nekavējoties pārtraukt militāro agresiju un sākt konsultācijas saskaņā ar starptautiskajās tiesības paredzētajiem mehānismiem.

21:26 Krimā dislocētā Ukrainas karaflotes kuģa «Slavutič» apkalpe otrdien novērsusi bruņotu uzbrucēju mēģinājumu kuģi ieņemt, paziņojusi Ukrainas Aizsardzības ministrija.

«Bruņoti cilvēki uz velkoņa pietuvojās kuģa bortam, taču apkalpe deva bruņotu pretsparu.

Bija mēģinājums izsēdināt abordāžas komandu, sagrābt kuģi, ieročus un jūrniekus,» pavēstīja Ukrainas virszemes kuģu brigādes komandieris Vitālijs Zvjagincevs.

Šobrīd Krievijas melnās jūras flotes kuģi turpina bloķēt Krimā pietauvotos Ukrainas karaflotes kuģus.

21:06 Ukrainas premjerministrs Arsenijs Jacenjuks otrdien paziņoja, ka ir sākušas konsultācijas starp Ukrainas un Krievijas ministriem.

«Sāktas konsultācijas ministru līmenī - starp Ukrainas un Krievijas valdību ministriem.

Ir jāsaka, ka pagaidām tās norit diezgan gausi, bet pirmie soļi ir sperti,» preses konferencē Kijevā sacīja Ukrainas premjers.

21:00 Atsaucoties uz Ukrainas lūgumu, uz šo valsti savus novērotājus piekritušas nosūtīt 20 EDSO dalībvalstis, tostarp ASV, Čehija un Ungārija, ziņo diplomāti. Tomēr vēl nav zināms, vai viņi varēs doties uz Ukrainas karstākajiem punktiem.

20:25 Ja Latvijā notiktu līdzīga situācija kā Ukrainā un

kāda krievvalodīgo iedzīvotāju grupa lūgtu Krievijas palīdzību un karaspēka ievešanu, tādējādi aizstāvot viņu intereses Latvijas teritorijā, lūgums netiktu ņemts vērā,

LTV7 raidījumā «Aktuālais jautājums» atzina Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs.

20:11 Eiropas Savienības (ES) augstākajai pārstāvei ārlietās Ketrinai Eštonei otrdien bijušas «noderīgas» sarunas ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu par situāciju Ukrainā, pavēstījis kāds avots ES.Vēlāk Lavrovs tikās ar Spānijas premjerministru Marjano Rahoju un karali Huanu Karlosu.

19:41 Maskavā protesta akcijā pret iebrukumu Ukrainā desmitiem aizturēto - kārtības sargi sāka aizturēt cilvēkus ar plakātiem. Taču vēlāk policisti sāka tvarstīt pat garāmgājējus. Kopumā aizturēti vismaz 39 cilvēki.

Maskavā protesta akcijā pret iebrukumu Ukrainā desmitiem aizturēto
Maskavā protesta akcijā pret iebrukumu Ukrainā desmitiem aizturēto Foto: AFP/LETA

19:36 NATO ārkārtas apspriedē otrdien Krievija atkārtoti brīdināta par tās aktivitātēm Ukrainā, NATO ģenerālsekretāram norādot, ka tām ir nopietna ietekme uz drošību eiroatlantiskajā telpā.

19:20 ASV prezidents Baraks Obama otrdien paziņojis, ka Krievijas līdera Vladimira Putina sniegtie attaisnojumi iebrukumam Ukrainā «nevienu neapmānīs» un ka Maskavas iejaukšanās kaimiņvalsts iekšējās lietās vienīgi attālinās Ukrainu no Krievijas

Vienlaikus Obama norādīja, ka saņemtās «ziņas» liecina par Putina vilcināšanos, cenšoties apdomāt iespējamo izeju no krīzes.

Tikmēr ASV valsts sekretārs Džons Kerijs paziņojis, ka

Putins pēc kontroles pārņemšanas pār Krimu meklē «iemeslus», lai iebruktu pārējā Ukrainas teritorijā.

18:46 Lielbritānija iebilst pret finanšu sankciju noteikšanu Krievijai, lai šādi to sodītu par iebrukumu Ukrainā, atsaucoties uz, pēc visa spriežot, oficiālu dokumentu, otrdien vēsta britu mediji.

18:35 Pašlaik trūkst objektīvas informācijas par notikumiem Ukrainā un

nav pierādījumu par Krievijas militāro agresiju Krimā, uzskata vairāki politiskās apvienības «Saskaņas centrs» (SC) politiķi.

18:17 Vairāki simti cilvēku otrdien Maskavā pulcējušies pie Aizsardzības ministrijas, lai protestētu pret Krievijas iebrukumu Ukrainā. Demonstranti pie ministrijai blakus esošās baznīcas palaiduši debesīs vairākus desmitus baltu baložu, kas simbolizē mieru. Vairāki demonstranti ieradušies ar plakātiem, uz kuriem lasāmi tādi saukļi kā «Rokas nost no Ukrainas!» un «Karaspēku ārā no Krimas!».

Policijas skaļruņos pastāvīgi skan brīdinājumi, ka

protesta akcija nav saskaņota ar varasiestādēm, un kārtības sargi jau sākuši aizturēt cilvēkus, kas tur plakātus.

18:14 Tallinas mērs un prokrieviskās Centra partijas līderis Edgars Savisārs pirmdien paudis viedokli, ka situāciju Ukrainā izdosies atrisināt tikai tad, kad valsts vadības grožus pārņems leģitīms spēks, jo pašreizējai valdībai neesot mandāta, vēsta laikraksts «Postimees».

Igaunijas aizsardzības ministrs Urmass Reinsalu Tallinas mēra izteikumus vērtējis ļoti kritiski, norādot, ka, paužot šādu viedokli, Savisārs uzņēmies Krievijas ietekmes aģenta lomu, ziņo «Postimees».

18:01

«Financial Times» norāda uz baumām, ka Putinam Rietumos ir noglabāti miljardi, kas nebūt visi ir nākuši no viņa Kremļa algas.

17:51 Eiropas Komisija (EK) palīdzēs Ukrainai norēķināties par Krievijas piegādāto gāzi, otrdien paziņoja Eiropas Savienības (ES) enerģētikas komisārs Ginters Etingers.

Palīdzības piešķiršanu Ukrainai ES varētu apstiprināt trešdien.

Foto: AFP/LETA

17:35 Ukrainas dienvidos līdzās Hersonas apgabalā un Krimas robežai uz ceļiem izveidoti trīs Krievijas armijas kontrolpunkti, otrdien pavēstīja informācijas avots Ukrainas Iekšlietu ministrijā.

Kontrolpunktus apsargā 18 bruņutransportieri, armijas automašīnas, snaiperi, cilvēki milicijas specvienības «Berkut» formās.

Vienā no tiem uz autoceļa Hersona-Armjanska, netālu no Armjanskas pie ceļu patruļu posteņa «Turku valnis», ceļš nožogots ar dzeloņdrātīm un betona blokiem.Par nelikumīgu ceļu bloķēšanu Ukrainas milicija uzsākusi pirmstiesas izmeklēšanu.

17:30 Jauns Aukstais karš Krievijai nav pa kabatai, jo tās ekonomika ir cieši saistīta ar Rietumiem un

jebkādu sankciju gadījumā Krievija izjustu smagas sekas, norāda britu finanšu laikraksts «Financial Times».

17:24 Krieviju nesaista Budapeštas memorands - Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien paziņojis, ka Ukrainā notikusi revolūcija, pēc kuras izveidojusies jauna valsts, un ka Maskavai pret to neesot nekādu tiesisko saistību.

17:15 Kremļa finansētā telekanāla «Russia Today» (RT) žurnāliste amerikāniete Ebija Mārtina atļāvusies drosmīgu soli, tiešajā ēterā paziņojot, ka nosoda Krievijas militāro agresiju.

Kanāla vadība, skaidrojot viņas rīcību, paziņojusi, ka Mārtina esot kļuvusi par «amerikāņu propagandas upuri».

17:00 Krievijas un NATO padome trešdien sanāks uz ārkārtas sēdi, lai apspriestu krīzi Ukrainā. «Krievija pieņēma [NATO ģenerālsekretāra] Andresa Fo Rasmusena priekšlikumu sasaukt Krievijas un NATO padomes ārkārtas sanāksmi, lai apspriestu situāciju Ukrainā,» mikroblogu vietnē « Twitter» raksta NATO oficiālā pārstāve Oana Lungesku.

16:49 Lietuvas amatpersonas otrdien kā naidu radošus apmelojumus noraidīja Krievijas prezidenta Vladimira Putina apsūdzības, ka Lietuva un Polija esot apmācījušas kaujiniekus, kas darbojušies Kijevā.

16:13 Lietuva noteiks iebraukšanas aizliegumu gāztajam Ukrainas prezidentam Viktoram Janukovičam un 17 citām bijušajām Ukrainas amatpersonām, kas tiek turētas aizdomās par cilvēktiesību pārkāpšanu, spēka un vardarbības lietošanu pret mierīgiem protestētājiem.

15:51 Vašingtona, visticamāk, jau šonedēļ piemēros sankcijas Krievijai, otrdien atklāja kāda ASV amatpersona.

«Es domāju, ka, ļoti iespējams, jau šonedēļ būs (..) sankcijas un ir daudz dažādu sankciju,» norādīja amatpersona, kas pavada vīzītēs ASV valsts sekretāru Džonu Keriju.

15:20 Putins: ja partneri uz G8 ierasties negrib, nevajag.

Komentējot iespējamību, ka Krievijas rīcības Ukrainā varētu tikt atcelts 3. un 4.jūnijā Sočos paredzētais G8 samits, Putins sacīja: «Kas attiecas uz «astoņnieku», es nezinu. Mēs gatavojamies «astoņniekam»,

būsim gatavi pie sevis uzņemt mūsu kolēģus, taču, ja viņi negrib ierasties, - nevajag.»

14:50 Valstī valdošās nestabilās situācijas dēļ Ukraina apsver ieceri atteikties no dalības gaidāmajās Soču paraolimpiskajās spēlēs, paziņojusi vietējā paraolimpiskā komiteja. Paraolimpiskās spēles Sočos noritēs no 7. līdz 16.martam.

14:40 Putins preses konferencē šodien noliedza, ka objektus Krimā ieņēmušie ir Krievijas karavīri. Tie esot vietējie «pašaizsardzības spēki».

Jautāts, vai Krievijas karavīri piedalās operācijās Krimā, Putins paziņoja: «Nē, viņi nepiedalās. Ir daudz militāru formu, kas ir līdzīgas.» Tās varot iegādāties jebkur bijušajā PSRS teritorijā.

Krievija vienīgi esot pastiprinājusi savu objektu apsardzi. «Kas tur notika: cilvēki nāca, bloķēja militārās apakšvienības un vienojās ar tām par to, ka tām ir jāpakļaujas šajā teritorijā dzīvojošās tautas prasībām un gribai.

Vienīgais, kāda bija nepieciešamība un ko mēs darījām - mēs pastiprinājām savu militāro objektu apsardzi,

jo tie visu laiku saņēma draudus, un mēs redzējām, ka uz Krimu jau dodas kaujinieki no nacionālistiskām organizācijām. Mēs to izdarījām - un izdarījām pareizi un laikus,» uzsvēra Putins.

Armija Simferopolē

14:18 Pret Ukrainas telekomunikāciju tīkliem vērsts kiberuzbrukums. Mēģināts paralizēt arī Ukrainas parlamenta deputātu mobilos sakarus. Ukrainas drošības dienests ziņo, ka kiberuzbrukumā izmantoti Krievijas okupētajā Krimā izvietoti serveri.

13:48 Kamēr Krievija runā par krievvalodīgo diskrimināciju Krimā un Ukrainā kopumā, Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) jaunākajā ziņojumā par nacionālo minoritāšu situāciju Ukrainā norādīts uz plašo diskrimināciju un vardarbību, ko tatāri piedzīvo Krimas teritorijā.

em:28680]

EDSO ziņojumā analizēti Krimā dzīvojošo nacionālo minoritāšu apstākļi un sniegti ierosinājumi starpetniskā saspīlējuma mazināšanai un Krimas sabiedrības integrācijas veicināšanai.

13:43 Reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, ASV nosūtījušas Melnās jūras virzienā aviācijas bāzes kuģi «USS George H.W. Bush», teikts paziņojumā, kas publicēts vietnē «Turner Radio Network».

«Reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, ASV nosūtījušas aviācijas bāzes kuģa trieciengrupu Melnās jūras virzienā, lai varētu reaģēt uz notikumu attīstību Ukrainas Krimas pussalā,» vēsta medijs. «Viens no lielākajiem aviācijas bāzes kuģiem «USS George H.W. Bush» kopā ar 17 citiem kuģiem un trim zemūdenēm šo pēcpusdien (t.i., 3.martā) izbraucis cauri Egejas jūrai.»

13:37 Jautāts, kā Krievija rīkosies attiecībā uz krievu minoritātēm, kuras daudzviet Ukrainā tiekot diskriminētas, Putins preses konferences noslēgumā sola situāciju Ukrainā rūpīgi uzraudzīt. Viņš arī uzsvēra, cik lielu ieguldījumu Ukrainas ekonomikā dodot ukraiņi, kuri devušies uz peļņu Krievijā un uz mājām sūtot ievērojamus finansiālus līdzekļus.

13:33 Putins par Krievijas karavīriem Krimā: tā neesot viņa armija, kā nekā militārās uniformas varot nopirkt jebkurā PSRS valstī.

13:32 Putins izsakās, ka Ukrainā notikušais esot rūpīgi sagatavots scenārijs. Rietumu instruktori esot padarījuši labu darbu. Taču problēma Ukrainā esot samilzušās problēmas, kuras bijušas laba barotne notikušajam.

Pēc viņa vārdiem, Krievijā gan esot problēmas, taču ne tādas kā Ukrainā - šajā kontekstā viņš salīdzina algu un pensiju apmēru.

Tā kā Ukrainas valdība ilgstoši to neesot risinājusi, cilvēki vīlušies un vēlas jaunas sejas politikā. No tā tad esot izaudzis viss konflikts. Pārmaiņas Ukrainā esot nepieciešamas, taču tikai konstitūcijas ietvaros.

13:22 Runājot par Budapeštas līgumu, Putins savos izteikumos būtībā noraida tā nozīmi. Viņš izteicās, ka, ja reiz Ukrainā notikusi revolūcija, kā to dēvējot ārvalstīs, tad teorētiski izveidojusies jauna valsts ar jaunu valdību, ar kuru Krievijai nekādi līgumi un vienošanās neesot parakstītas.

13:20 Runājot par «Gazprom» lēmumu atcelt Ukrainai atlaides gāzei, Putins to pamato tikai ar ekonomiskajiem apsvērumiem, jo Ukraina neesot pildījusi vienošanās par gāzes parāda mazināšanu.

13:10 Krievijas līderis izteicās, ka pagaidām neesot vajadzības Ukrainā iesūtīt Krievijas armiju, taču neizslēdza šādu iespēju. Viņš tā rīkoties negribot,

taču Krievija paturot tiesības izmantot «visas metodes» Ukrainas pilsoņu aizsardzībā.


13:08 Putins saka, ka karot ar Ukrainas tautu negrasās, taču jautāts par Ukrainas armiju kļūst izvairīgs.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins piedalās īpaši sasauktā preses konferencē 4. martā
Krievijas prezidents Vladimirs Putins piedalās īpaši sasauktā preses konferencē 4. martā Foto: AFP/LETA

13:05 Uz jautājumu par to, kas šāvis uz mierīgajiem iedzīvotājiem Kijevā, Putins uzsvēra, ka Janukovičs nav devis pavēli šaut, vismaz tā viņš esot informēts. Jautāts, kas tad šāvis, Putins aicina žurnālisti pameklēt «atvērtos avotos» informāciju par provokatoriem - šāvējiem.

13:04 Putins noliedz, ka Krievijas plānos ietilptu Krimas anektēšana. Teritorijas nākotne esot tikai tās iedzīvotāju pašas rokās.

12:54 Krievijas prezidents izteicās, ka viņa vadītā valsts neesot gribējusi iejaukties, taču vēloties vienlīdzīgas tiesības un iespējas visiem Ukrainas iedzīvotājiem.

12:53

Krievijas karavīri, kas Krimā ielenkuši gaisa spēku Belbekas bāzi netālu no Sevastopoles, raidījuši brīdinājuma šāvienus,

kad viņiem tuvojās Ukrainas karavīri, pavēstīja Ukrainas karavīrs, kurš atrodas bāzē.

12:52 Putins izteicās, ka bruņoti «kaujinieki» ievilkuši valsti «haosā», kamēr prezidents Viktors Janukovičš esot piekritis visām opozīcijas prasībām.

«Vērtējums tam, kas notika Kijevā, Ukrainā kopumā. Vērtējums var būt tikai viens -

tas ir antikonstitucionāls apvērsums un bruņota varas sagrābšana. Nevar runāt par prezidenta pienākumu izpildītāja leģitimitāti.

Juridiski ir tikai viens leģitīms prezidents, saprotams, ka viņam nav nekādas varas, saprotams. Bet es jau par to esmu runājis un gribu atkārtot - šis leģitīmais prezidents tīri juridiski neapšaubāmi ir tikai Janukovičs,» atbildot uz ziņu aģentūras «Interfax» žurnālista jautājumu, sacīja Putins.

12:45 Krievijas prezidents Vladimirs Putins šodien īpaši sasauktā preses konferencē paziņoja, ka Ukrainā notikušais ir «antikonstitucionāls apvērsums un varas sagrābšana».

12:42 Dailes teātris nosoda Krievijas militāro agresiju Ukrainā vārdos un domās, bet sadarbību ar Krievijas režisoriem nepārtrauks, stāstīja Dailes teātra vadītājs Andris Vītols.

Vītols atzina, ka tas, kas pašlaik notiek Ukrainā, ir neiedomājami, tāpēc viņš nosoda Krievijas rīcību. Viņš norādīja, ka arī tie režisori, ar kuriem sadarbojas Dailes teātris, Krievijas agresiju nosodījuši.

12:30 Latvija ir sākusi juridisko procedūru īstenošanu, lai ieviestu sankcijas pret personām, kuras ir atbildīgas par Ukrainas valsts līdzekļu izsaimniekošanu un cilvēktiesību pārkāpumiem.

12:28 Uzņēmums

«Gazprom» no aprīļa nolēmis atcelt atlaides Ukrainai piegādātajai gāzei,

paziņojis uzņēmuma vadītājs Aleksejs Millers. Pēc viņa teiktā, Ukraina neesot izpildījusi gāzes kontrakta papildinājumos paredzētās prasības. Ukraina par gāzi Krievijai esot parādā 1,549 miljardus ASV dolāru.

Krimā iebrauc Krievijas karaspēks. 2014. gada 4. marts

12:20 Krievijas prezidenta Vladimira Putina padomnieka Sergeja Glazjeva izteikumi par Krievijas un ASV ekonomisko attiecību perspektīvām ir viņa personiskais viedoklis, kas neatbilst Maskavas oficiālajai nostājai, atsaucoties uz avotiem Kremlī, vēsta aģentūra «RIA Novosti».

Informācijas avots norādīja, ka

Glazjevu neviens neesot pilnvarojis paust Krievijas oficiālo viedokli šajā jautājumā.

Avots Kremlī izteicās, ka Glazjevs acīmredzot paudis savu situācijas vērtējumu kā akadēmiķis, nevis kā Krievijas prezidenta padomnieks.

12:04 Ukrainas Augstākā rada pieņēmusi paziņojumu, aicinot no Ukrainas teritorijas izvest ārvalstu karaspēku. Šādu paziņojumu atbalstīja 239 no klātesošā 331 likumdevēja.

11:59 Krievijā tiek gatavots likumprojekts, kas atvieglos Krievijas pilsonības piešķiršanu Ukrainas iedzīvotājiem, kā arī etniskajiem krieviem, kuri šobrīd dzīvo citās savulaik PSRS teritorijā ietilpstošajās valstīs, paziņojis Krievijas Valsts domes vicespīkers Aleksandrs Žukovs.

«Mums nav tiesību atteikt cilvēkiem, kuri lūdz Krievijas pilsonību, jo mēs nezinām, kā notikumi var turpmāk attīstīties,» komentējot notiekošo Ukrainā, sacīja Žukovs. Viņš atklāja, ka

uz Krievijas pilsonību varēs pretendēt «visi, kas runā krieviski un kuriem ir tiešie radinieki, kas dzīvojuši Padomju Savienības teritorijā.»

11:48 Ukraina Krievijas argumentu par to, ka karaspēks kaimiņvalstī ievests pēc gāztā prezidenta Viktora Janukoviča lūguma, ir absurds, tā kā valsts konstitūcija prezidentam, pat, ja viņš nebūtu zaudējis pilnvaras, šādu varu neparedz.

Atļaujas došana par ārvalstu karaspēka ievešanu Ukrainā ir tikai un vienīgi tās parlamenta - Augtākās radas - kompetencē, paziņoja parlamenta spīkers un prezidenta pienākumu izpildītājs Oleksandrs Turčinovs.

11:34 Pie Ukrainas jūras spēku štāba Sevastopolē un krasta apsardzes štāba Simferopolē ir palielinājies prokrievisko aktīvistu un «pašaizsardzības» vienību biedru skaits. Krievijas puse skaidro, ka nopietni bruņoto cilvēku grupas bez atpazīšanas zīmēm, kas kopš piektdienas Krimā izvietotas ap visiem stratēģiski svarīgajiem objektiem, ir «stihiski radušās Krimas iedzīvotāju pašaizsardzības vienības».

Par to, ka tie patiesībā ir Krievijas karavīri, nav nekādu šaubu.

Šādu pārliecību arī pauž augstākās Ukrainas amatpersonas un Rietumu valdības, notikušo dēvējot par Krievijas militāru intervenci Ukrainā.

11:32

Neviena Ukrainas bruņoto spēku armijas daļa, neviens garnizons vai karakuģis nav pakļāvies Krievijas karavīru ultimātam

nolikt ieročus un zvērēt uzticību pašpasludinātajai «Krimas valdībai». Par to paziņojusi Ukrainas jūras spēku pavēlniecība, vēsta radio «Brīvība».

Atskaitot bijušā Ukrainas jūras spēku komandiera Denisa Berezovska nodevību, neviens cits Ukrainas karavīru dezertēšanas gadījums Krimā nav konstatēts.

11:18 Krievija var samazināt līdz nullei savu ekonomisko atkarību no ASV, ja Vašingtona piekritīs sankcijām pret Krieviju Ukrainas dēļ, otrdien paziņoja Krievijas prezidenta padomnieks reģionālās ekonomiskās integrācijas jautājumos Sergejs Glazjevs.

Viņš brīdināja, ka tādā gadījumā ASV finanšu sistēmai draud «sabrukums».

11:12 Avoti Kremlī vēsta, ka otrdienas laikā varētu būt gaidāms Krievijas prezidenta Vladimira Putina paziņojums par situāciju Ukrainā, ziņo BBC speciālkorespondents Krievijā.

11:05

Krievijas fondu tirgus indeksa MICEX kapitalizācija pirmdien zaudēja vērtību 61 miljardu ASV dolāru apmērā

(44,31 miljarda eiro).

Maskavas biržas indeksi un Krievijas rublis pirmdien dramatiski zaudēja vērtību, investoriem reaģējot uz Krievijas militāro iebrukumu Ukrainā un rietumvalstu brīdinājumiem par iespējamām ekonomiskām sekām.

10:50 Maskavas fondu tirgus otrdienas rītā nedaudz atguvās pēc pirmdien piedzīvotā vairāk nekā 10% krituma, tirgum reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā. Otrdienas rītā, sākoties tirdzniecības sesijai, Maskavas fondu tirgus indekss pieauga par 3,2%, bet otrs galvenais Krievijas biržas indekss RTS pieauga par 3%.

Foto: AFP/LETA

10:33 Maskavas Kremlis draud ar atbildes pasākumiem ASV sankciju piemērošanas gadījumā. Ja Vašingtona iesaldēs konkrētu Krievijas uzņēmēju un amatpersonu banku kontus, Maskava ieteiks ASV vērtspapīru turētājiem šīs parādzīmes nekavējoties pārdot.

10:15 Telekanāla «Russia Today» diktore tiešajā ēterā uzrunājusi skatītājus, paužot personīgu nosodījumu Krievijas militārajai agresijai Ukrainā. Viņa izteicās, ka neskatoties uz to, ka strādā «RT», viņa nekavēsies paust personīgo žurnālistes skatījumu uz izveidojušos situāciju. Jāatgādina, ka RT telekanāls nereti apsūdzēts tendenciozas informācijas pārraidē.

10:05 Sevastopoles Strēļu līcī, kur ir dislocēti Ukrainas karaflotes kuģi, otrdienas rītā Ukrainas karaflotes jūrnieki pamanījuši aptuveni 20 zemūdens diversantus, vēsta ziņu aģentūra UNIAN, atsaucoties uz informētu militāro avotu Sevastopolē. Zemūdens diversanti jeb «kaujas peldētāji» dažas minūtes, nevairoties no tā, ka var tikt pamanīti, parādījušies virs ūdens, bet tad pazuduši.

09:57 Krievijas karavīri, kas ieņēmuši Belbekas militāro bāzi Krimā, raidījuši brīdinājuma šāvienus gaisā, lai neļautu aptuveni 300 neapbruņotajiem Ukrainas karavīriem atgriezties savās darba vietās.

09:54 Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons, Vācijas kanclere Angela Merkele un Francijas prezidents Fransuā Olands pirmdien brīdināja Krieviju par sekām, ko izraisīs Maskavas «pilnīgi nepieņemamā» rīcība Ukrainā.

Kemerons pirmdien sazinājies gan ar Merkeli, gan ar Olandu, un līderi bijuši vienisprātis, ka nepieciešama vienota reakcija, informē Lielbritānijas premjera birojs.

09:44 ASV likumdevēji pirmdien paziņoja, ka Ukrainai nodrošinās nozīmīgu ekonomiskā atbalsta programmu, aizdevumos apstiprinot vienu miljardu dolāru.

«Es esmu ārkārtīgi noraizējies par to, kas notiek Ukrainā. Es domāju, ka Ukrainā ir krīze un tai nepieciešama palīdzība,» žurnālistiem norādīja Senāta vairākuma līderis Harijs Rīds, piebilstot, ka ASV prezidents Baraks Obama vēlas sniegt kādu ekonomisko atbalstu.

09:33 Ukrainas premjerministrs Arsenijs Jaceņuks ir uzaicināts uz Eiropadomes ārkārtas sanāksmi, kura notiks ceturtdien, otrdien mikroblogu portālā «Twitter» paziņoja Polijas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Marcins Vojcehovskis.

Lēmumu par ārkārtas sanāksmes sasaukšanu ir pieņēmis Eiropas Savienības (ES) Padomes priekšsēdētājs Hermans van Rompejs. Tajā tiks apspriesta Ukrainas krīze.

Ir gaidāms, ka sanāksme sāksies pulksten 11.30 (12.30 pēc Latvijas laika). Noslēguma preses konference ir paredzēta pulksten 15 (16 pēc Latvijas laika).

09:15 Ukraina plāno drīz saņemt finanšu palīdzības pirmo kārtu no Starptautiskā valūtas fonda (SVF) apmēram trīs miljardu ASV dolāru (2,2 miljardu eiro) apmērā, otrdien ziņoja aģentūra «Bloomberg», atsaucoties uz sarunām tuvu ziņu avotu.

09:07 Krievijas prezidents Vladimirs Putins izdevis rīkojumu karavīriem atgriezties pastāvīgās dislokācijas vietās no militārajām mācībām, kas norisinājās Krievijas rietumu daļā, paziņojis Putina preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs.

Peskovs arī apliecināja, ka militārie manevri aizvadīti sekmīgi. Krievija līdz šim noliegusi, ka šīs mācības saistītas ar notikumiem Ukrainā.

09:05

Krievijai ir tiesības izvietot Krimā 25 000 militārpersonu līguma par Melnās jūras floti ietvaros,

paziņojis Krievijas vēstnieks ANO Vitālijs Čurkins.

«Pēc līguma, kas mums ir par Melnās jūras floti, tur var būt 25 000 [militārpersonu]

. Viņi pašlaik darbojas tā, kā uzskata par vajadzīgu, lai aizsargātu savus objektus un liktu šķēršļus ekstrēmisma izpausmēm,

kas varētu novest pie kaitējuma civilpersonu dzīvībai un veselībai,» ANO Drošības padomes sēdē pavēstīja Čurkins.

08:55 Ukrainas prezidenta pienākumu izpildītājs Oleksandrs Turčinovs solījis neparakstīt Augstākās radas lēmumu par strīdīgā valodu likuma atcelšanu.

«Neraugoties uz to, ka valodu likums bija nelīdzsvarots, neprofesionāli sagatavots, es neparakstīšu parlamenta lēmumu par šā likuma atcelšanu,»

pirmdienas vakarā pavēstīja Turčinovs.

Viņš arī atklāja, ka šis likums līdzšinējā redakcijā tiks saglabāts līdz laikam, kad darba grupa būs izstrādājusi jaunu likumprojektu, kurā būs nodrošināta visu valodu attīstība Ukrainā.

08:45 Latvijas pastāvīgais pārstāvis NATO Māris Riekstiņš domā, ka Krievijas un Ukrainas saspīlējumu vēl neapšaubāmi ir iespējams atrisināt diplomātiskiem līdzekļiem. Šodien NATO sanāksmē tiks analizēts, kā situācija apdraud NATO dalībvalstu iedzīvotājus un, ja apdraud, tad kādi soļi būtu jāsper drošības paaugstināšanai.

08:14 Krievija netic, ka no amata atstādinātajam Ukrainas prezidentam Viktoram Janukovičam izdosies atgriezties pie varas, atzinis Krievijas vēstnieks ANO Vitālijs Čurkins.

«Vai tad mēs nesaprotam, ka Janukovičs neatgriezīsies pie varas, viņš vairs nevadīs Ukrainu no savas rezidences?» izteicies Krievijas vēstnieks.

Pēc Čurkina teiktā, par Janukoviča «likteni jālemj Ukrainas tautai».

07:34 Ukraina nekad neatteiksies no Krimas, un tā ir un paliks Ukrainas sastāvā, uzsvēris Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks.

«Mūsu krievu kaimiņi mūsu nacionālajā teritorijā bez jebkāda iemesla pastrādājuši neattaisnojamu agresiju, taču Krimas autonomā republika bija, ir un paliks Ukrainas teritorija,» lasāms otrdien Vācijas izdevumā «Bild» publicētajā intervijā ar Jaceņuku,

«Mēs izmantosim visus starptautisko tiesību mehānismus, lai atrisinātu šo problēmu.

Es nevēlos pieredzēt, ka Krima kļūst par jauno Abhāziju,» piebilda Ukrainas premjerministrs.

07:24 Kamēr aptuveni 16 000 Krievijas karavīru šobrīd atrodas Krimā, gatavošanās pie Krievijas robežas ļauj izteikt minējumus, ka

Krievija varētu iebrukt arī citos Ukrainas austrumu reģionos,

ANO Drošības padomē pavēstīja Ukrainas vēstnieks ANO Jurijs Sergejevs.

07:20

Turcija nobažījusies par Krimas tatāru likteni.

«Mums ir svarīgs pienākums atcerēties [Krimas] tatārus, un mēs apspriežamies ar ieinteresētajām pusēm, lai šis strīds neizvērstos par bruņotu konfliktu. Mēs nevaram palikt tikai vērotāji tur notiekošajam,» sacīja ziņu avots, kas vēlējās saglabāt anonimitāti.

Turcijā esošās Krimas tatāru kopienas locekļi nedēļas nogalē rīkoja demonstrācijas Ankarā, Stambulā un valsts vidienes pilsētā Konjā, protestējot pret Krievijas militāro intervenci Krimā, kas ir autonoma republika Ukrainas sastāvā.

07:14 ASV atliek jebkādu tirdzniecības un investīciju līgumu slēgšanu ar Krievijas valdību, kamēr nebūs atrisināta krīze saistībā ar Krievijas militāro intervenci Ukrainā, pirmdienas vakarā paziņoja ASV Tirdzniecības pārstāvja birojs.

07:08 ASV ir apturējusi sadarbību aizsardzības jomā ar Krieviju tās militārās intervences Ukrainā dēļ, pirmdien paziņoja ASV Aizsardzības ministrija.

«Ņemot vērā pēdējā laika notikumus Ukrainā, mēs esam apturējuši visu militāro sadarbību starp Savienotajām Valstīm un Krieviju,» paziņoja Pentagona preses sekretārs kontradmirālis Džons Kirbijs.

Sadarbības apturēšana attiecas uz «militārām mācībām, divpusējām sanāksmēm, ostu apmeklējumiem un konferenču plānošanu», sacīja Kirbijs.

07:05 Čurkins paziņoja, ka uz Krieviju aizbēgušais Janukovičs izteicis šādu lūgumu sestdien vēstulē Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, un citēja šo vēstuli.

«Ukraina ir uz pilsoņkara sliekšņa. Valstī ir haoss un anarhija. Rietumvalstu ietekmē notiek atklāti terorakti un vardarbība. Cilvēki tiek vajāti valodas un politisku iemeslu dēļ. Šai sakarā es kā likumīgi ievēlētais Ukrainas prezidents vēršos pie Krievijas prezidenta Putina ar lūgumu izmantot Krievijas Federācijas Bruņotos spēkus, lai atjaunotu likumību, mieru, likumu un kārtību, un stabilitāti Ukrainas teritorijā un aizstāvētu Ukrainas tautu,» teikts Čurkina citētajā vēstulē.

Komentāri (1600)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu