Ukrainas pagaidu prezidents sola neatcelt valodu likumu (4)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Ukrainas prezidenta pienākumu izpildītājs Oleksandrs Turčinovs solījis neparakstīt Augstākās radas lēmumu par valodu likuma atcelšanu.

«Neraugoties uz to, ka valodu likums bija nelīdzsvarots, neprofesionāli sagatavots, es neparakstīšu parlamenta lēmumu par šā likuma atcelšanu,» pirmdienas vakarā pavēstīja Turčinovs.

Viņš arī atklāja, ka šis likums līdzšinējā redakcijā tiks saglabāts līdz laikam, kad darba grupa būs izstrādājusi jaunu likumprojektu, kurā būs nodrošināta visu valodu attīstība Ukrainā.

«Ukrainas valoda ir valsts valoda, taču Ukrainā nebūs nekādu ierobežojumu attiecībā uz valodām, tautību, to, kādu baznīcu cilvēki apmeklē un kādai konfesijai pieder. Un demokrātiska valsts to visiem garantē,» uzsvēra Ukrainas prezidenta pienākumu izpildītājs.

Partija UDAR aicinājusi divu nedēļu laikā parlamentā sagatavot jaunu likumprojektu, «kas garantēs normālu krievu un citu mazākuma valodu attīstību».

Jau ziņots, ka Ukrainas parlaments 23.februārī atcēla valodu politikas likumu, kas savulaik tika pieņemts pēc Reģionu partijas deputātu ierosmes un paredzēja iespēju noteikt divvalodību reģionos, kur kādas mazākumtautības īpatsvars pārsniedz 10%.

Saskaņā ar šo likumu krievu valoda ieguva reģionālās valodas statusu 13 no 27 Ukrainas administratīvi teritoriālajām vienībām. Vienlaikus šādu statusu atsevišķās apdzīvotajās vietās ieguva arī ungāru un rumāņu valoda.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu