Sākušās Ukrainas un Krievijas konsultācijas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Ukrainas premjerministrs Arsenijs Jacenjuks otrdien paziņoja, ka ir sākušas konsultācijas starp Ukrainas un Krievijas ministriem.

«Sāktas konsultācijas ministru līmenī - starp Ukrainas un Krievijas valdību ministriem. Ir jāsaka, ka pagaidām tās norit diezgan gausi, bet pirmo soļi ir sperti,» preses konferencē Kijevā sacīja Ukrainas premjers.

Iepriekš otrdien Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja, ka darba kontakti starp Krieviju un Ukrainu nav pārtrūkuši. «Pirms trim dienām es devu rīkojumu valdībai atjaunot kontaktus valdības līmenī ar saviem kolēģiem atbilstošajās Ukrainas ministrijās un institūcijās, lai netiktu pārrautas ekonomiskās attiecības, atbalstīt [Ukrainas] centienus atjaunot ekonomiku,» uzsvēra Putins.

Viņš norādīja, ka ar pašreizējo Ukrainas valdības vadītāju sazinās Krievijas premjers Dmitrijs Medvedevs, bet parlamenta apakšpalātas Valsts domes priekšsēdētājs Sergejs Nariškins sazinās ar pašreizējo Ukrainas parlamenta Augstākas radas spīkeru Aleksandru Turčinovu.

Savukārt Jacenjuks paziņoja, ka Ukraina gaida Krievijas lēmumu par kredīta sniegšanu Ukrainai gāzes parāda nomaksai. Viņš norādīja, ka «ir bijušā prezidenta Viktora Janukoviča valdības parāds divu miljardu ASV dolāru (1,5 miljardu eiro) apmērā». Premjers norādīja, ka kredīts ir nepieciešams, lai «Ukraina varētu dzēst šo īstermiņa parātu un izpildītu savas gāzes līguma saistības».

Jacenjuks vienlaikus arī paziņoja, ka Krievija pati ir atteikusies garantēt 21.februāra vienošanās par Ukrainas politiskās krīzes noregulējumu, ko parakstīja Janukovičs un opozīcija.

«Pirmā pamata saistība bija par 2004.gada konstitūcijas atjaunošanu, bet nākamajā dienā Viktors Janukovičs publiski atteicās parakstīt šo likumu un atkāpās no vienošanās,» paskaidroja Ukrainas premjerministrs.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka pašlaik visi vienošanās nosacījumi ir izpildīti. «Ukrainas valdība tika izveidota tā, kā paredz vienošanās, konkrētāk, plaša valdība, kas saņēma pat jaunas opozīcijas - Reģionu partijas - atbalstu,» klāstīja Jacenjuks.

Savukārt Putins otrdien paziņoja, ka «prezidents Janukovičs ar trīs Eiropas valstu - Polijas, Vācijas un Francijas - ārlietu ministru starpniecību mana pārstāvja [pilnvarotā cilvēktiesību jautājumos Vladimira Lukina] klātbūtnē parakstīja vienošanos starp opozīciju un varu. Ar to pašu 21.februāra vienošanos, vēlos uzsvērt - [nezinu] tas ir labi vai slikti, bet vēlos šo faktu uzsvērt - Janukovičs praktiski atdeva savu varu».

«Viņš piekrita visam, ko prasīja opozīcija: viņš piekrita ārkārtas parlamenta vēlēšanām, ārkārtas prezidenta vēlēšanām, piekrita atjaunot 2004.gada konstitūciju, ko prasīja opozīcija,» uzsvēra Putins.

Krievijas prezidents norādīja, ka pēc tam notikušais ir «antikonstitucionāls apvērsums un bruņota varas sagrābšana».

Jacenjuks norādīja, ka viens no galvenajiem jaunas valdības uzdevumiem ir atjaunot aizsardzības potenciālu.

Tomēr uz jautājumu, vai Ukrainas valdība plāno aktivizēt sarunas ar NATO, Jacenjuks uzsvēra, ka «Ukrainai pašai ir jānodarbojas ar savu armiju».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu