Kļičko aicina Timošenko atteikties no dalības vēlēšanās (13)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Ukrainas partijas UDAR līderis un bijušais pasaules čempions boksā Vitālijs Kļičko aicinājis ekspremjeri Jūliju Timošenko atteikties no dalības maijā gaidāmajās Ukrainas prezidenta vēlēšanās.

Ar šādu aicinājumu viņš nācis klajā Vācijas izdevumā «Bild».

«Saskaņā ar aptauju rezultātiem [uzņēmējam] Petro Porošenko šobrīd ir vislielākais atbalsts, un tāpēc es viņu atbalstu. Jūlijai Timošenko nenāktu par sliktu arī uzņemties atbildību un atbalstīt Porošenko,» uzsver Kļičko. «Mūsu valsts saskaras ne tikai ar nepieciešamību īstenot milzīgas reformas, bet arī ar Krievijas militārā iebrukuma draudiem. Tādēļ es jau sen atklāti paziņoju - mums no visām demokrātiskajām partijām jāvirza kopīgs prezidenta amata kandidāts, lai vēl vairāk nesašķeltu valsti.»

LETA jau ziņoja, ka sestdien Ukrainā notika vadošo partiju kongresi, kuros tās izvirzīja savus kandidātus 25.maijā paredzētajām prezidenta pirmstermiņa vēlēšanām.

Jaunās varas vadītāji - premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks un prezidenta pienākumu izpildītājs Oleksandrs Turčinovs - vēlēšanās nepiedalīsies. Turčinovs solījis, ka prezidenta vēlēšanas notiks godīgi un caurredzami.

Pirmo pārsteigumu sestdien sagādāja Kļičko, paziņojot, ka izlēmis nepiedalīties prezidenta vēlēšanās un izteicis savu atbalstu uzņēmējam Petro Porošenko, piedāvājot viņu kā demokrātisko spēku vienoto kandidātu.

«Mums ir jāizvirza viens kandidāts, kas pārstāv demokrātiskos spēkus,» UDAR kongresā paziņoja Kļičko. «Tam ir jābūt kandidātam ar vislielāko sabiedrības atbalstu. Manuprāt, šodien šis kandidāts ir Petro Porošenko.»

Pats Kļičko paziņoja, ka kandidēs uz Kijevas mēra amatu.

Miljardierim Porošenko pieder konditorijas uzņēmums «Roshen», un viņš bija viens no aktīvākajiem protesta kustības dalībniekiem. Viņš piektdienas vakarā paziņoja par apņemšanos piedalīties prezidenta vēlēšanās un solīja sestdien ierasties vēlēšanu komisijā reģistrēt savu kandidatūru.

Partija «Batkivščina» («Tēvzeme») kongresā Sofijas laukumā Kijevā par savu kandidātu izvirzīja partijas līderi ekspremjeri Timošenko.

Uzstājoties kongresā, Timošenko solīja atgūt Krimu, izveidot valstī spēcīgu armiju, apkarot oligarhiju un korupciju, kā arī pavēstīja, ka «Putins apvienojis valsti».

«Mūsu atbilde Krimā, manuprāt, bija nepietiekami spēcīga. Ja tauta mani izraudzīsies par prezidentu, tad es vairs neatļaušu bez cīņas atdot kaut centimetru Ukrainas zemes. Mums ir jānostiprina un jāvairo mūsu militārais spēks,» paziņoja ekspremjere.

Timošenko valdības iekšlietu ministrs un viens no viņas līdzgaitniekiem Jurijs Lucenko, uzzinot par Kļičko kandidatūras noņemšanu, paziņoja, ka prezidentu faktiski izvēlēsies no diviem kandidātiem.

«Ierindā palikuši divi līderi, kuri ir spējīgi mainīt situāciju. Tāpēc izvēlēties, no mana skatu punkta, paliek starp Timošenko un Porošenko,» sacīja eksministrs.

Ukrainas labējā partija «Svoboda» («Brīvība») kongresā vienbalsīgi uz prezidenta vēlēšanām izvirzīja savu līderi Oļegu Tjagņiboku.

Tajā pašā laikā aiz slēgtām durvīm noticis Reģionu partijas kongress, kurā ar absolūto balsu vairākumu par prezidenta amata kandidātu izvirzīts bijušais Harkovas apgabala gubernators Mihails Dobkins, kurš šobrīd atrodas mājas arestā, taču varasiestādes viņam ļāva doties uz kongresu.

Partija kongresā arī nobalsoja par partijas vadības atlaišanu un pāreju un kolektīvu vadību, kā arī vairāku locekļu izslēgšanu, kuru vidū ir arī gāztais prezidents Viktors Janukovičs un ekspremjers Mikola Azarovs.

Prezidenta vēlēšanās piedalīsies arī kolorīts tipāžs - «Interneta partija» uz prezidenta amatu izvirzījusi «Zvaigžņu karu» tēlu Dārtu Veideru, kurš ievēlēšanas gadījumā solījis republiku pārvērst par impēriju.

Saskaņā ar sabiedriskās domas aptaujām līderpozīcijās uz prezidenta amatu atrodas Porošenko. Četru respektablu sabiedriskās domas izpētes uzņēmumu trešdien publiskotā aptauja liecina, ka viņu atbalsta 24,8% aptaujāto, bet otrajā vietā ir Kļičko, kuru atbalsta 8,9% aptaujāto.

Ukrainas bijusī premjerministre Jūlija Timošenko popularitātes ziņā pašreiz ierindojas trešajā vietā. Par viņu gatavi balsot 8,2% iespējamo vēlētāju.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu