Sikorskis: Krievija finansē apvērsumu Ukrainā (59)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Polija un ASV pārmetušas Krievijai nemieru uzkurināšanu Ukrainas austrumos un brīdinājušas par jaunu sankciju iespējamību, trešdien ziņo Polijas Radio.

«Spēcīgāka valsts ir atņēmusi provinci mazāk spēcīgai valstij un tagad finansē apvērsumu, izmantojot par aizbildinājumu etniskās problēmas. Tas ir nepieņemami,» otrdien intervijā raidorganizācijai CNN norādīja Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis.

Arī ASV valsts sekretārs Džons Kerijs Senātam Vašingtonā norādīja, ka Krievijas īpašie spēki darbojušies kā «katalizators pēdējo 24 stundu haosam».

Jau vēstīts, ka pēdējo dienu laikā vairākās Ukrainas austrumdaļas pilsētās prokrieviskie separātisti sarīkojuši plašas nekārtības, tostarp ieņemot valdības ēkas Luhanskā, Doņeckā un Harkovā.

Kijeva uzskata, ka nekārtības inscenējis Kremlis, šādi sagatavojoties iespējamai reģiona aneksijai.

Kerijs norādīja, ka nesenie notikumi var izrādīties priekšspēle militārai intervencei, līdzīgu kādu Krievija īstenojusi Krimā.

Ukrainas varasiestādes otrdien atguva kontroli pār valdības ēkām Harkovā, bet krīze Luhanskā vēl nav atrisināta un prokrieviskie aktīvisti Doņeckā pieprasa referendumu par pievienošanos Krievijai.

Uzrunājot senatorus, Kerijs paziņoja, ka gadījumā, ja Maskava nemazinās spriedzi Ukrainā, sekos jaunas sankcijas.

«Krievijai ir izvēle: sadarboties ar starptautisko sabiedrību, lai palīdzētu veidot neatkarīgu Ukrainu, kas būtu tilts starp Austrumiem un Rietumiem, (..) vai saskarties ar lielāku izolāciju,» paziņoja Kerijs.

Tikmēr Sikorskis norādīja, ka arī Eiropas Savienība (ES) ir gatava pastiprināt sankcijas pret Maskavu.

«Tradicionāli ir tā, ka vispirms rīkojas ASV un Eiropas Savienība seko,» intervijā CNN norādīja Polijas ministrs.

«Krievija mūs sadalīja 18.gadsimtā - burtiski, mūsu valsts tika okupēta. Un arī tas tas tika darīts ar ieganstu aizstāvēt nacionālās minoritātes. Tātad, tas ir vecs stāsts. Tas ir kā skatīties operu, kuras librets jau iepriekš zināms,» norādīja Sikorskis.

«Eiropā nav valsts, kurā nebūtu nacionālo minoritāšu, un, ja mēs sāksim mainīt robežas ar ieganstu tās aizsargāt, mēs atgriezīsimies 20.gadsimta ellē,» viņš piebilda.

    Komentāri (59)CopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu