Bangladešā slēdz nedrošas apģērbu fabrikas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Bangladešas varas iestādes ir slēgušas četras apģērbu fabrikas un daļēji slēgušas vēl divas pēc tam, kad Rietumvalstu apģērbu mazumtirgotāju nolīgti inženieri konstatēja nopietnus strukturālus defektus šajās fabrikās, trešdien paziņoja Bangladešas amatpersona.

Rietumvalstu mazumtirgotāji, kas pārdod Bangladešas produkciju, ir organizējuši 1500 fabriku pārbaudi Bangladešā, lai novērstu rūpniecisku katastrofu atkārtošanos, kurās pēdējo gadu laikā gājuši bojā tūkstošiem strādnieku.

Augsta ranga valdības ierēdnis paziņoja, ka valdības komisija likusi slēgt četras fabrikas daudzstāvu kompleksā ostas pilsētā Čitagongā un pa vienam stāvam divās fabrikās valsts galvaspilsētā Dhakā.

«Mēs esam atraduši nopietnus strukturālus defektus Čitagongas kompleksā. Tas bija pārāk riskanti. Tāpēc mēs esam slēguši šo ēku,» sacīja rūpnīcu inspekciju departamenta vadītājs Sajeds Ahmeds.

Par riskiem brīdināja inženieri, kurus nolīga vairāk nekā 150 Rietumvalstu mazumtirgotāju grupa. Valdības komisija lika evakuēt cilvēkus no šīs ēkas līdz risku izvērtēšanai.

Līdzīgos apstākļos martā tika slēgtas trīs fabrikas Dhakā, atstājot bez darba vismaz 4000 strādnieku.

Bangladeša ir otra lielākā apģērbu ražotājvalsts pasaulē. Apģērbu ražošanā Bangladešā strādā četri miljoni cilvēku apmēram 4500 fabrikās, un šis sektors veido 80% no valsts eksporta.

Bangladešas apģērbu fabrikās lielākoties ir slikti darba drošības apstākļi un bieži izceļas ugunsgrēki. 2012.gada novembrī firmas «Tazreen» apģērbu fabrikā galvaspilsētas Dhakas pievārtē ugunsgrēkā gāja bojā 111 strādnieki.

2013.gada 24.aprīlī 1135 cilvēki gāja bojā, sagrūstot deviņstāvu apģērbu ražotnei «Rana Plaza» pie Dhakas. Tā bija lielākā rūpnieciskā katastrofa Bangladešā.

Dažas nedēļas pēc šīs katastrofas Spānijas modes preču tirdzniecības tīkls «Mango», Lielbritānijas firma «Primark», Itālijas «Benetton», Zviedrijas H&M, sporta preču zīmols «Adidas» un citas Rietumvalstu firmas maijā parakstīja juridiski saistošu vienošanos, piekrītot veikt inspekcijas Bangladešas fabrikās un aizdot naudu to drošības apstākļu uzlabošanai.

Daži lielie ASV mazumtirgotāji, tostarp «Walmart», atturējās parakstīt šo vienošanos, bet izstrādāja citu vienošanos par vairāku simtu fabriku inspekciju, ko veiks šo firmu eksperti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu