Ukrainas spēki cieš neveiksmi valsts austrumos (941)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Ukrainas spēku operācija kontroles nostiprināšanai valsts austrumu reģionos trešdien cieta neveiksmi pret prokrievisko spēku pretošanos. Atzīstot sava pretterorisma operācijas plāna neveiksmi, Ukrainas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka sešus tās Bruņoto spēku bruņutransportierus trešdienas rītā sagrābušas Krievijas diversiju un terorisma grupas.

22:30 Prokrievisko aktīvistu darbību Ukrainas austrumos vada Krievija un tā tiek finansēta no ārvalstīm, kuri par to saņem no 300 līdz 500 dolāriem dienā, trešdien paziņoja Ukrainas partijas UDAR līderis Vitālijs Kļičko.

«Ir daudz gadījumu, kad ar diezgan lielām naudas summām rīkojas tās aktīvās cilvēku grupas, kas tur (prokrieviskajās akcijās) piedalās, izskan summas no 300

līdz 500 dolāriem diennaktī, kas tiek saņemtas no ārpuses.

Turklāt ir skaidri dati, ka visas šīs darbības Krievija ne tikai kontrolē, bet arī vada,» intervijā telekanālam «Ukraina» pavēstīja Kļičko.

21:55 Ukrainas Ģenerālprokuratūra sākusi pārbaudi Aizsardzības ministrijā un Bruņoto spēku Ģenerālštābā, lai izvērtētu, kā gāztā prezidenta Viktora Janukoviča valdības ministri pazeminājuši armijas kaujasspējas.

Provizoriski noskaidrots, ka armijas reformu gaitā laikā no 2010. līdz 2013.gadam Aizsardzības ministrijas vadība pieņēmusi vairākus voluntārus lēmumus, kuru rezultātā Bruņoto spēku kaujas gatavība kritusies.

21:09 Tajos Ukrainas austrumu reģionos, kurus pārņēmusi prokrievisko separātistu agresija, nekavējoties jāizsludina ārkārtas stāvoklis, šādu viedokli trešdien pauda Ukrainas prezidenta amata kandidāte un bijusī premjerministre Jūlija Timošenko.

Jūlija Timošenko
Jūlija Timošenko Foto: AFP/LETA

Pēc viņas teiktā, pastāv arī problēma, ka iepriekšējā vara «armiju, miliciju, specdienestu atstājusi sarežģītā un nolaistā stāvoklī, un [šīs institūcijas] ir demoralizētas un absolūti nav gatavas karam». Viņa arī atkārtoti uzsvēra nepieciešamību pasludināt ārkārtas stāvokli.

20:22 Ukrainas gāztais prezidents Viktors Janukovičs 20.aprīlī atgriezīsies Doņeckā, vēsta Krievijas ziņu aģentūra REGNUM. Šādu informāciju mediji ieguvuši no kāda avota Polijas vēstniecībā Ukrainā. Tikmēr Krievijas Valsts domes deputāts Vladimirs Žirinovskis iepriekš paziņojis, ka Janukovičs Ukrainā atgriezīšoties 1.maijā «ar zināmu Ukrainas dienvidaustrumu armijas atbalstu».

NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens
NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens Foto: AFP/LETA

    19:50 Vēl divās Doņeckas apgabala pilsētās Ukrainā trešdien prokrieviski noskaņoti aktīvisti uzvilkuši tā dēvētās Doņeckas Tautas Republikas karogu. Novoazovskā pēc demonstrācijas, kas noritēja pie pilsētas padomes ēkas, aktīvisti pie nama uzvilka tā dēvētās Doņeckas Tautas Republikas karogu, vēsta izdevums «Vesti».

    19:22 Situācija Doņeckas apgabalā saglabājas ļoti sarežģīta, daļa miliču pārgājusi separātistu pusē, paziņoja Ukrainas premjerministra pirmais vietnieks Vitālijs Jarema.

    «Tur situācija ir ļoti sarežģīta. Mēs visu laiku uzturam sakarus. Ir milicijas darbinieki, kuri aizsargā Ukrainas neatkarību un nekādā veidā nesadarbojas ar separātistiem, bet ir milicijas darbinieki, kuri uzsējuši Georga lentītes un atrodas separātistu pakļautībā,» paziņoja Jarema.

    19:01 Starptautiski neatzītās, no Moldovas atdalījušās separātiskās Piedņestras Moldāvu republikas (PMR) Augstākās padomes (parlamenta) trešdien pieņemtais aicinājums Krievijas prezidentam, abām Krievijas parlamenta palātām, ANO un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijai (EDSO) atzīt šīs republikas neatkarību ir tiešs izaicinājums Moldovas teritoriālās nedalāmības un noregulējuma procesam, paziņoja Moldovas premjerministrs Jurije Ljanke.

    18:20 Moldovas separātiskais Piedņestras reģions vērsies pie Krievijas ar lūgumu atzīt to par neatkarīgu valsti. Šāds lūgums izstrādāts 16.aprīlī Piedņestras parlamenta sēdē, un tas adresēts Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, kā arī Krievijas Valsts domei un Federācijas padomei.

    Medijos izskanējusī informācija liecina, ka šāds lūgums tiks nosūtīts arī ANO un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijai (EDSO).

    18:01 Krievijas prezidents Vladimirs Putins Ukrainas armijas īstenotā pretterorisma operācija valsts austrumos raksturota kā «antikonstitucionāla» spēka izmantošana pret «miermīlīgām protesta akcijām». Jāatgādina, ka pats Putins ar dzelzs dūri savā valstī vērsies pret krietni demokrātiskākām protestu formām. Ukrainas izlūki vēsta, ka Krievijas karavīriem valsts austrumos esot dota pavēle šaut un nogalināt Ukrainas karavīrus.

    17:45 Doņeckas apgabalā Krievijas diversantu teroristiskie grupējumi kopā ar vietējiem ekstrēmistiem sagrābuši sešus Ukrainas armijas desanta bruņutransportierus, apstiprināja Ukrainas Aizsardzības ministrija. Pilsētas centrā kolonnas kustību nobloķēja vietējie iedzīvotāji, «kuru vidū tika pamanīti Krievijas diversantu teroristisko grupējumu pārstāvji».

    17:13 Austrumukrainā pašlaik darbojas tie paši Krievijas aģenti, kuri pirms mēneša piedalījās Krimas ieņemšanā, trešdien pavēstīja viens no Ukrainas pretizlūkošanas struktūru vadītājiem Vitālijs Naida.

    Pēc viņa teiktā, par to liecina pārtvertā saziņa. Tā liek secināt, ka Krievijas aģenti koordinē separātistu darbības Ukrainas austrumu daļā. «Tie paši Krievijas specdienestu aģenti Krimā arī sagrāba Augstāko padomi un Ministru padomi. Mēs to noskaidrojām no viņu saziņas,» žurnālistiem apliecināja Naida.

    16:40 Krievijas vadība uzdevusi saviem diversantiem, kas darbojas Ukrainas austrumos, nogalināt 100-200 cilvēku, lai radītu ieganstu Krievijas armijas iebrukumam, pavēstīja viens no Ukrainas pretizlūkošanas struktūru vadītājiem Vitālijs Naida, atsaucoties uz telefonsarunu, kuru izdevies pārtvert Ukrainas Drošības dienestam (UDD).

    «Galvenais diversantu un specvienību darbības mērķis Ukrainas teritorijā ir maksimāla situācijas destabilizācija,» viņš sacīja. «Turklāt pārtvertās telefonsarunas liecina, un man ir skumji par to dzirdēt, ka valsts, kas sevi deklarē kā brālīgu, par uzdevumu saviem īpašo uzdevumu kaujiniekiem izvirzījusi izliet asinis mūsu pilsētu ielās,» norādīja Naida.

    «Ir dokumentētas sarunas, kas liecina, ka ir jānogalina 100-200 cilvēki,

    un tad pēc pusotras stundas Ukrainas teritorijā parādīsies Krievijas armijas tanki un bruņutransportieri,» viņš piebilda.

    16:28 Tā dēvētās Antimaidana kustības aktīvisti trešdien noliedza izskanējušo informāciju, ka viņi būtu pasludinājuši Odesas Tautas Republiku.

    Aktīvisti informāciju par republikas pasludināšanu dēvē par dezinformāciju vai provokāciju un norāda, ka nekādas akcijas 16.aprīlī nav plānotas. Vienlaikus Antimaidana pārstāvji norāda, ka viņi atbalsta federalizāciju Ukrainas sastāvā.

    15:30 Ukrainā arestēti vairāk nekā 20 Krievijas bruņoto spēku Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) virsnieku, trešdien pavēstīja Ukrainas Drošības dienesta (UDD) vadītājs Valentīns Naļivaičenko.

    Par to viņš paziņojis, uzstājoties Augstākās radas slēgtajā sēdē, vēsta tīmekļa medijs «LB.ua» atsaucoties uz avotu parlamentā.

    14:45 NATO dalībvalstīs Austrumeiropā tiks izvietoti jūras, gaisa un sauszemes papildspēki, šādi reaģējot uz konflikta saasināšanos Ukrainā, trešdien paziņoja alianses ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens.

    «Mēs šodien esam vienojušies par militāro pasākumu kopumu,» skaidroja Rasmusens. «Mums būs vairāk lidmašīnu (..), vairāk kuģu (..) un lielāka gatavība uz sauszemes.»

    14:43 Otrdien vakarā trīs

    pagaidām neidentificēti cilvēki balaklavās ar Krievija karogiem līdzās Doņeckas sinagogai izlīmējuši antisemītiska satura lapiņas,

    pavēstīja Doņeckas ebreju kopienas pārstāvji.

    Viņi uzskarta, ka, šādi rīkojoties, viņus centušies izprovocēt uz konfliktu, lai pēc tam apsūdzētu uzbrukumā separātistiem, vēsta tīmekļa portāls «Novosti Donbassa».

    Lapiņās lasāms šāds paziņojums: «Godājamie ebreju tautības pilsoņi! Saistībā ar to, ka Ukrainas ebreju kopienas līderi Kijevā atbalstījuši banderiešu huntu un ir naidīgi noskaņoti pret pareizticīgo Doņeckas republiku un tās pilsoņiem, Doņeckas republikas Galvenais štābs nolēmis: Visiem par 16 gadiem vecākiem ebreju tautības pilsoņiem, kas dzīvo suverēnās Doņeckas republikas teritorijā, līdz 2014.gada 3.maijam ir jāierodas Doņeckas apgabala valsts administrācijas ēkā, 514.kabinetā, pie tautību komisāra pienākumu izpildītāja, lai reģistrētos. Reģistrācijas maksa ir 50 dolāri.»

    14:02 Bruņutransportierus ar Krievijas karogiem Doņeckas apgabala Kramatorskas un Slavjanskas pilsētās trešdien izmantoja

    Ukrainas karavīri maskēšanās nolūkā, lai iekļūtu bruņotu separātistu kontrolētās karaspēka daļās,

    paziņoja Ukrainas parlamenta partijas «Tēvzeme» («Batjkivščina») frakcijas vadītāja pienākumu izpildītājs Sergejs Soboļevs.

    «Bija atklāts paziņojums .. Mūsu bruņotās vienības izmantoja partizānu metodi, lai iekļūtu tieši tajās daļās, kuras šodien kontrolēja Krievijas Federācijas militārās vienības un to finansētie separātisti,» preses konferencē paziņoja Soboļevs.

    13:22 Eiropas Savienība (ES) uzskata, ka Ukrainas austrumos darbojas bruņoti grupējumi, kas tur ieradušies no ārzemēm, paziņoja ES paplašināšanās komisārs Štefans Fīle.

    «Bruņoto grupējumu, arī to, kas Ukrainas teritorijā ieradušies no ārzemēm, koordinētā un profesionālā darbība Ukrainas austrumos atgādina Krimas scenāriju,» sacīja Fīle, Eiropas Parlamenta deputātu priekšā uzstājoties ES augstās ārlietu pārstāves Ketrinas Eštones vārdā.

    13:20 Kamēr Ukraina joprojām noliedz, ka prokrieviskie spēki sagrābuši tās bruņutransportierus, Austrumukrainas vietējie mediji vēsta, ka Slavjanskā ieradušies seši Kramatorskā sagrābtie bruņutransportieri zem Krievijas karogiem.

    Foto: AFP/LETA

    Slavjanskā esošie tā dēvētie zaļie cilvēciņi - militārās maskēšanās tērpos ģērbtas un ļoti labi bruņotas personas, kas faktiski tiek uzskatītas par Krievijas militārpersonām, - apgalvo, ka ukraiņu karavīri, kas bijuši bruņutransportieros, esot pārgājuši tā dēvētās Donbasa Tautas zemessardzes pusē.

    13:15 Tā dēvētās

    Antimaidana kustības aktīvisti trešdien pasludinājuši Odesas Tautas Republiku,

    vēsta prokrievisko separātistu kustības preses dienests.

    Paziņojumā Odesas iedzīvotāji aicināti bloķēt pilsētā satiksmi. Separātisti tīmeklī publicējuši karti, kurā norādītas 153 gājēju pārejas, kur pilsētniekiem jāpulcējas, lai paralizētu transporta kustību.

    12:57 Ukrainas Drošības dienests (UDD) trešdien paziņoja, ka ir pārtvēris saziņu, kas apliecina, ka Krievijas komandieri separātiskajos Ukrainas austrumos prokrieviskiem nemierniekiem ir

    devuši pavēli «šaut, lai nogalinātu» pēc tam, kad Ukraina sāka tā dēvēto pretterorisma operāciju.


    12:53 Ukrainas Drošības dienesta (UDD) pretizlūkošanas nodaļas darbinieki Zaporožjes apgabalā aizturējuši Krievijas militārā izlūkdienesta aģentu, kura uzdevums bijis izveidot Zaporožjes apgabala iedzīvotāju diversantu grupu, pavēstīja UDD.

    UDD noskaidrojis, ka1981.gadā dzimušo Zaporožjes apgabala iedzīvotāju K. savervējis Krievijas Melnās jūras flotes izlūkošanas pārvaldes virsnieks. Martā K. devies uz Krievijas okupēto Krimu pēc instrukcijām masu nekārtību provocēšanai un vietējo iedzīvotāju terorizēšanai Luhanskas apgabalā.

    12:30 Ukrainas Aizsardzības ministrija trešdien noliegusi ziņas, ka Kramatorskā būtu sagrābti armijas bruņutransportieri un ka pilsētas ielās būtu parādījusies bruņutehnika ar Krievijas karogiem.

    Ministrijas preses dienesta priekšnieka vietas izpildītājs sarunā ar tīmekļa vietni UNIAN norādījis, ka

    fotogrāfija un videomateriāli, kas it kā apstiprinot šīs ziņas, esot viltojumi.

    12:20 Igaunijas prezidentam Ilvesam ass viedoklis par Krievijas agresiju. Viņš intervijā CNN pauž atbalstu reālai NATO militārai klātbūtnei Baltijas valstīs.

    11:38 Rietumvalstu līdzšinējā vājā atbilde uz Krievijas rīcību Ukrainā var novest pie «lietām, kas var būt sliktākas», noprotams no ASV Kongresa senatora Džona Makeina sacītā.

    Vaicāts, vai pašreizējā situācija neliecina, ka Rietumu pasaule nav gatava nopietniem upuriem un reālām ekonomiskām sankcijām, lai apstādinātu Krievijas agresiju Ukrainā, Makeins atbildēja:

    «Es esmu par to ļoti norūpējies, un līdz šim [Rietumvalstu] atbilde ir bijuši ļoti, ļoti vāja.

    Droši, ka tā nav vērtējama kā liels spiediens pret Vladimiru Putinu.»

    11:08 Ukrainā, Kramatorskas apkārtnē manīti vairāki bruņutransportieri ar Ukrainas karogiem, ziņo BBC.Pagaidām nav skaidrs, vai šo bruņutransportieru apkalpe pārgājusi Krievijas pusē, vai arī atņemta Ukrainas spēkiem.

    10:58 Ukrainas austrumu pilsētā Doņeckā bruņotas personas maskās trešdien ieņēma pilsētas padomes ēku, ziņoja aģentūras «Interfax-Ukraina» žurnālists.

    Mērija tika ieņemta pēc Doņeckas mēra Aleksandra Lukjančenko tikšanās ar Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) misijas pārstāvi.

    Foto: AFP/LETA

    10:38 Krievijas parlamenta augšpalāta Federācijas Padome trešdien pieņēma likumu, kas paredz vienkāršotu kārtību Krievijas pilsonības piešķiršanā krievvalodīgajiem.

    Attiecīgie grozījumi pēc valdības iniciatīvas tiks veikti federālajā likumā «Par Krievijas Federācijas pilsonību» un atsevišķos likumdošanas aktos.

    09:53 Ukrainas Tieslietu ministrija ir iesniegusi tiesā prasības aizliegt partijas «Krievu bloks» un «Krievu vienotība» to separātisma dēļ, otrdienas vakarā paziņoja tieslietu ministrs Pāvels Petrenko.

    Ministrs sacīja, ka šīs prasības nākamnedēļ tiks izskatītas tiesā. «Es ceru, ka tiesa pieņems lēmumu par [šo partiju] likvidāciju saistībā ar neapgāžamiem pierādījumiem,» piebilda Petrenko.

    09:32 Reģionu partija, kuru savulaik izveidojis gāztais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs, trešdien rīko Doņeckas apgabala deputātu ārkārtas kongresu, kura mērķis esot apkopot reģiona iedzīvotāju prasības, kas tiks izvirzītas centrālajai valdībai.

    «Ņemot vērā notikumus Doņeckas apgabalā, reģionu partija paziņo par Doņeckas apgabala visu līmeņu deputātu ārkārtas kongresa sasaukšanu 16.aprīlī,» teikts partijas izplatītajā paziņojumā.

    09:11 Kanāda šonedēļ boikotējusi Arktikas padomes darba grupas sanāksmes Krievijā, protestējot pret Maskavas veikto Ukrainas teritorijas «pretlikumīgo okupāciju», otrdien paziņojusi Kanādas vides ministre Leona Aglukaka.

    09:05 Ukrainas drošības dienesti ir identificējuši valsts austrumdaļā esošās Krievijas armijas vienības, otrdien paziņojis Ukrainas vicepremjers Vitālijs Jarema.

    Kā norādījis Jarema, nav nekādu šaubu, ka

    Ukrainas austrumos darbojas Krievijas armijas elites vienības.

    Tas ir 45.gvardes gaisa desanta pulks, kas parasti dislocēts pie Maskavas. Tagad šī vienība atrodas Ukrainas teritorijā, paziņoja Jarema, kas bija ieradies Poltavā, kur notika sadursmēs ar prokrieviskajiem separātistiem kritušā Ukrainas īpašo uzdevumu vienības virsnieka bēres.

    08:28 ANO miera spēku sūtīšana uz Ukrainu pašlaik nebūtu lietderīga, uzskata ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns.

    Viņš atgādināja, ka «pirms ANO miera spēku nosūtīšanas ir nepieciešams to saskaņot ar [ANO] Drošības padomes dalībvalstīm».

    «Mums ir vajadzīgs vismaz skaidrs mandāts un Drošības padomes apstiprinājums, bet tā es nevaru veikt nekādas darbības,» sacīja ANO vadītājs.

    08:21 Divi Krievijas bumbvedēji otrdien riņķojuši ap Japānas salām, uz ko Tokija reaģējusi dodot rīkojumu būt gatavībā saviem iznīcinātājiem, trešdien vēsta mediji.

    Divi Krievijas bumbvedēji «Tu-95» otrdien pretēji pulksteņa rādītāju kustības virzienam aplidoja Japānas salu arhipelāgam, bet pēc tam aizlidojuši Krievijas virzienā, atsaucoties uz Japānas Aizsardzības ministrijas amatpersonām, vēsta ziņu aģentūra «Jiji Press».

    Vēl četri bumbvedēji manīti netālu no Hokaido salas.

    07:54 Separātisti Ukrainas austrumos ir saņēmuši par ķīlniekiem divas Ukrainas militārpersonas pie Doņeckas apgabala Slavjanskas pilsētas, trešdien ziņoja interneta izdevums «OstroV», atsaucoties uz ziņu avotiem Ukrainas Bruņotajos spēkos.

    Teroristi ir saņēmuši par ķīlniekiem armijas izlūkdienesta virsnieku un viņa šoferi - regulārā militārā dienesta karavīru.

    07:38 Krievijas prezidents Vladimirs Putins telefonsarunā ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli otrdien brīdinājis, ka Ukraina pašreiz atrodas uz pilsoņkara sliekšņa, trešdien paziņojis Kremlis.

    «Tika pausta cerība, ka tikšanās Ženēvā var dot skaidru signālu atgriezt situāciju miermīlīgos rāmjos,» informēja Kremlis.

    Kremļa paziņojumā

    Ukrainas armijas īstenotā pretterorisma operācija valsts austrumos raksturota kā «antikonstitucionāla» spēka izmantošana pret «miermīlīgām protesta akcijām».

    07:05 Pieaugot spriedzei Ukrainas austrumdaļā, aizvien vairāk lietuviešu pamet nemierīgos reģionus, lai dotos uz dzimteni, portālam «15min.lt» pastāstījis Lietuvas vēstnieks Ukrainā Petrs Vaitekūns.

    «Nevar teikt, ka cilvēki izbrauc masveidā, bet tādi lūgumi ir. Viņi lūdz palīdzību, un mēs izdodam vīzas paātrinātā kārtībā. Ja cilvēku pieplūdums vēl pieaugs, mēs darīsim, ko varēsim. Vienai daļai ir Lietuvas pases, citiem nav. Ja nav, izdodam Šengenas vīzas,» viņš stāstījis, piebilzdams, ka lietuviešu kopienas locekļiem vīzas tiek izdotas bez maksas.

    Komentāri (941)CopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu