ANO ignorē Ukrainas aicinājumu iesūtīt miera spēkus (11)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

ANO miera spēku sūtīšana uz Ukrainu pašlaik nebūtu lietderīga, uzskata ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns.

Bans intervijā Meksikas mediju izdevumam «Reforma» pauda uzskatu, ka «šajā brīdī sūtīt [ANO miera] spēkus [uz Ukrainu] nešķiet ļoti praktisks solis».

Viņš atgādināja, ka «pirms ANO miera spēku nosūtīšanas ir nepieciešams to saskaņot ar [ANO] Drošības padomes dalībvalstīm».

«Mums ir vajadzīgs vismaz skaidrs mandāts un Drošības padomes apstiprinājums, bet tā es nevaru veikt nekādas darbības,» sacīja ANO vadītājs.

Viņš atzīmēja, ka situācija Ukrainā «ir jāaplūko no ANO Hartas pamatprincipu viedokļa» un ka

«krīze Ukrainā var izraisīt globālas sekas, kas izietu ārpus reģiona ietvariem».

Ukraina aicinājusi ANO iesaistīties

Jau vēstīts, ka Ukrainas prezidenta pienākumu izpildītājs Aleksandrs Turčinovs pirmdien telefonsarunā ar ANO ģenerālsekretāru Banu Kimūnu piedāvāja ANO miera spēkiem iesaistīties pretterorisma operācijā pret prokremliskajiem nemierniekiem, kas ieņēmuši administratīvās ēkas Ukrainas austrumos.

«Mēs neesam pret un apsveicam to, ja ar jūsu palīdzību mēs veicam kopīgu pretterorisma operāciju austrumos. Tad speciālisti un novērotāji paši varēs būt liecinieki mūsu darbību likumībai un tiesiskumam,» Ukrainas parlamenta preses dienests citēja Turčinova teikto šajā telefonsarunā.

«Krievijas Federācija uz mūsu valsts austrumiem nosūta speciālas apakšvienības, kas ar ieročiem ieņem administratīvās ēkas

un ar savām darbībām apdraud simtiem tūkstošu mūsu pilsoņu dzīvības,» sacīja Turčinovs, paskaidrojot, ka situācija atšķiras no Krimā piedzīvotās, «jo lielākā daļa iedzīvotāju nevēlas atbalstīt separātistus».

Informē par sākto pretterorisma akciju

Turčinovs paziņoja, ka ir sākusies plaša pretterorisma operācija, lai aizsargātu Ukrainas civiliedzīvotājus. «Ukrainas pilsoņi lūdz valdību aizsargāt viņus no terorisma un bruņotiem noziedzniekiem. Mēs nevaram atstāt savus pilsoņus vienatnē ar bruņotiem teroristiem, kas apdraud viņu dzīvību un veselību un cenšas saplosīt valsti gabalos,» viņš klāstīja.

Tāpat Ukrainas prezidenta pienākumu izpildītājs norādīja, ka valsts veic pasākumus, kam «vajadzētu stabilizēt situāciju reģionā». Konkrētāk viņš minēja likumu normu grozījumus par varas decentralizāciju. «Runa ir par ievērojamu teritoriālo vienību pilnvaru paplašinājumu, varas izpildorgānu izveidi vietējās padomēs, reģionu materiālās un finanšu pastāvības paplašināšanu,» uzskaitīja Turčinovs.

Viņš uzsvēra, ka valdība ir gatava sadarboties ar visu reģionu pilsoniskajiem pārstāvjiem, lai izveidotu konstruktīvu dialogu, «bet terorismam un krievu agresijai mēs pretosimies».

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs otrdien paziņoja, ka Ukrainas ierosinājums ANO miera uzturēšanas spēkiem iesaistīties pretterorisma operācijā Ukrainas dienvidaustrumos ir nepieņemams. «Nevar ar vienu roku aicināt uz dialogu, bet ar otru - dot noziedzīgas pavēles par armijas izmantošanu pret savu tautu. Turklāt vēl uzaicina ANO piedalīties šajās prettiesiskajās darbībās. Tas vispār nelien nekādos vārtos,» sacīja Lavrovs preses konferencē pēc sarunām ar Ķīnas ārlietu ministru Vanu Ji.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu