Ilvess prasa reālu NATO armijas klātbūtni Baltijas valstīs (72)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Igaunijas prezidents intervijā CNN paudis atbalstu reālai NATO valstu karaspēka klātbūtnei Baltijas valstīs, lai nodrošinātos pret Krievijas agresiju.

Kā uzsver CNN, Igaunijas politiskā elite par Krievijas iebrukumu Ukrainā izteikusies sevišķi asi.

«Mums nepieciešams vairāk mācību. Mēs arī uzskatām, ka lēmums palielināt gaisa aizsardzības lidmašīnu skaitu reģionā ir ļoti labs. Taču, ņemot vērā neskaidrību, kādu mēs redzam austrumos, un rīcību, kādu mēs redzam austrumos, mums jābūt drošiem, ka citi saprot, ka šīs nav lietas, ar ko var spēlēties,» izteicās Ilvess.

Jautāts par Krievijas prezidenta Vladimira Putina mērķiem, Ilvess teica:

«Mēs esam jaunā situācijā. Noteikumi ir likvidēti.»

Tomēr Krievijas iebrukumu Ukrainā un Krimas aneksiju, viņš raksturoja kā fragmentu no «II pasaules kara rokasgrāmatas».

«Tas nozīmē, ka mums ir ļoti grūti uzminēt, kas notiek tās vai citas personas prātā,» tā Ilvess.

Atgādina Igaunijas negatīvo pieredzi

CNN atgādina, ka Igaunijai ir lielāka pieredze ar Krieviju nekā vairumam - ar Putina gādību dažos Igaunijas pārsvarā krieviski runājošajos reģionos tika mēģināts rīkot referendumus par autonomiju.

«Propaganda, kas nāk no Kremļa Ukrainas vai Baltijas valstu jautājumā, vai pat ASV jautājumos, ir tādā līmenī, kādu mēs neesam pieredzējuši kopš 1950. gadiem,» uzskata Ilvess.

Vai trešais sankciju raunds kaut ko dos

Jautājums šīm valstīm ir, kā prezidentu Putinu ierobežot. Divi sankciju raundi, kas vērsti pret Krievijas un bijušajiem Ukrainas līderiem, nav atstājuši teju nekādu ietekmi uz Putina domu gājienu.

«Es domāju, ka viņa rīcība novedīs pie dramatiskas lejupslīdes Krievijas ekonomikā, pazīmes kam jau vērojamas,» uzskata Ilvess.

Igaunijas prezidents arī prognozē, ka Eiropas Savienība paplašinās sankcijām pakļauto personu sarakstu nākamajā valstu līderu tikšanās laikā.

Jautāts, vai tas varētu Putinu atturēt, Ilvess atbildēja šaubīgi: «Mēs nezinām. Un tā ir mūsu problēma.»

«Putina rīcība neiekļaujas tajā saprašanā, kas mums ir par valstu uzvedību, kādu mēs esam novērojuši pēdējā ceturtdaļgadsimta laikā. Godīgi sakot, to prognozēt ir grūti. Taču, kamēr vien mēs domājam, ka uzvedības noteikumi ir vairāk vai mazāk saprotami, būtu jādomā, ka šāda veida sankcijām būtu jāatstāj kāds iespaids.»

Komentāri (72)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu