Separātisti pasludina Odesas republiku; Piedņestra lūdz atzīt to par neatkarīgu valsti (98)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Tā dēvētās Antimaidana kustības aktīvisti trešdien pasludinājuši Odesas Tautas Republiku, vēsta prokrievisko separātistu kustības preses dienests.

«No šodienas Odesas apgabals ir Odesas Tautas Republika, kurā vara pieder vienīgi tās teritorijā dzīvojošajai tautai,» teikts izplatītajā paziņojumā.

Paziņojumā Odesas iedzīvotāji aicināti bloķēt pilsētā satiksmi. Separātisti tīmeklī publicējuši karti, kurā norādītas 153 gājēju pārejas, kur pilsētniekiem jāpulcējas, lai paralizētu transporta kustību.

Pagaidām nav skaidrs, kad paredzēts šo akciju sākt - trešdien vai ceturtdien.

«Plkst. 16.00 Odesai jāpieceļas! Vārda tiešā nozīmē! Jūsu uzdevums noteiktajā laikā ar savām automašīnām bloķēt kartē norādītos transporta mezglus. Gājēji, izejiet uz «zebrām» un tur stāviet! Radiet iespējami lielu skaitu korķu visā pilsētā!» teikts separātistu aicinājumā.

Piedņestra lūdz Krieviju atzīt to par neatkarīgu valsti

Moldovas separātiskais Piedņestras reģions vērsies pie Krievijas ar lūgumu atzīt to par neatkarīgu valsti.

Šāds lūgums izstrādāts 16.aprīlī Piedņestras parlamenta sēdē, un tas adresēts Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, kā arī Krievijas Valsts domei un Federācijas padomei.

Medijos izskanējusī informācija liecina, ka šāds lūgums tiks nosūtīts arī ANO un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijai (EDSO).

LETA jau ziņoja, ka Piedņestras Augstākās padomes priekšsēdētājs Mihails Burla martā vērsās pie Krievijas Valsts domes priekšsēdētāja Sergeja Nariškina ar lūgumu izvērtēt iespēju uzņemt Piedņestru Krievijas sastāvā.

Šāds lūgums tika izteikts, pamatojoties uz Krievijas parlamentā iesniegto likumprojektu, kas paredz atvieglot kārtību, kādā valstij pievienojamas jaunas teritorijas. Likumprojekts paredz, ka par pietiekamu aneksijas pamatu uzskatāma «tautas gribas izteikšana», kas, piemēram, izpaudusies referendumā.

Pēc Burla teiktā, šis likumprojekts paver iespēju uzņemt Krimu Krievijas sastāvā, taču ne Piedņestru. Kā norāda Burla, Moldovas varasiestādes nevar viennozīmīgi nodēvēt par neefektīvām. Turklāt Piedņestrā nāktos referendumu rīkot atbilstoši Moldovas likumiem, taču neatzītajā republikā ir savi likumi. Tāpat Piedņestrā nefunkcionē Moldovas varas institūcijas, kas varētu vērsties pie Krievijas ar lūgumu uzņemt šo teritoriju.

2006.gadā Piedņestrā notika referendums, kurā vairāk nekā 97% dalībnieku atbalstīja pievienošanos Krievijai.

Šo referendumu neatzina nedz Moldova, nedz ASV un Eiropas Savienība (ES).

Deviņdesmito gadu sākumā Piedņestras apgabals atdalījās no Moldovas, taču pašpasludinātā republika netika oficiāli atzīta. Bruņotais konflikts, kas izcēlās pēc neatkarības pasludināšanas, beidzās tikai pēc Krievijas karaspēka iejaukšanās. Krievijas miera uzturēšanas spēku kontingents uzturas Piedņestras apgabalā vēl joprojām.

Piedņestrā dzīvo ap 200 000 Krievijas pilsoņu.

    Komentāri (98)CopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu