Ukraina pirms sarunām izvirza virkni prasību Krievijai (23)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijai ir jābeidz atbalstīt teroristu darbības Ukrainas teritorijā, trešdienas vakarā paziņoja Ukrainas ārlietu ministrs Andrejs Deščica pirms ceturtdien Ženēvā paredzētajām četru pušu sarunām par Ukrainu.

«Mūsu galvenā prasība ir situācijas deeskalācija Austrumukrainā. Mēs gribam, lai Krievija atvilktu karaspēku no Ukrainas austrumu robežām. Mēs gribam, lai Krievija neatbalstītu teroristu darbības Austrumukrainā,» paziņoja Deščica pēc ierašanās Ženēvā uz ceturtdienas tikšanos.

Ukraina apsūdz Krieviju specvienību pārstāvju sūtīšanā uz Ukrainas austrumiem un dienvidiem prokremlisku kaujinieku kūdīšanai uz konfrontāciju ar varas iestādēm un valsts destabilizēšanu. Krievija arī koncentrējusi desmitiem tūkstošu karavīru pie Ukrainas robežas.

Deščica minēja arī citas Ukrainas prasības Krievijai.

«Mēs gribam, lai viņi apstiprinātu, ka Krima ir neatņemama Ukrainas daļa.

Mēs gribam, lai Krievija izvestu karaspēku no Krimas

un noliegtu parlamenta lēmumu atļaut Krievijas valdībai izmantot karaspēku Ukrainas teritorijā,» sacīja Deščica.

Krievija martā okupēja un anektēja Ukrainas Krimas pussalu dažas nedēļas pēc tam, kad Kijevā tika gāzts promaskaviskais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs.

Deščica sacīja, ka Ukraina ir «gatava runāt» ar Krieviju par saspīlējuma samazināšanu, bet Krievijai nav tiesību diktēt Ukrainai to, kā jāvada valsts.

Viņš arī sacīja, ka

Ukrainas valdība noraida valsts federalizāciju, bet ir gatava plānot reformas,

kas dotu lielāku varu reģioniem. «Tomēr lemšana par šiem jautājumiem ir Ukrainas, Ukrainas valdības un Ukrainas tautas ziņā. Mēs negrasāmies apspriest ar Krieviju Ukrainas iekšējās lietas,» sacīja Ukrainas ārlietu ministrs.

Kijeva ir skaidri pateikusi, ka ir nepieciešams dialogs ar Krieviju, kura ir Ukrainas galvenā tirdzniecības partnere un gāzes piegādātāja, sacīja Deščica.

«Mēs gribam turpināt sarunas ar Krieviju. Mēs gribam sniegt vairāk argumentu un liecību, ka vienīgais veids, kā stabilizēt situāciju Ukrainā un ap Ukrainu, ir tas, kas šobrīd vēl ir iespējams - diplomātisks veids,» teica Deščica.

«Ja Krievija turpinās pārkāpt starptautiskās tiesības, tas, protams, negatīvi ietekmēs attiecības ar Krieviju, un Krievijai var būt ļoti slikts iznākums,» sacīja Ukrainas ārlietu ministrs, nesniedzot sīkākus paskaidrojumus.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu