Pāvests Zaļās ceturtdienas rituālā mazgājis kājas sirmgalvjiem (6)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ALBERTO PIZZOLI / AFP

Pāvests Francisks, veicot Zaļās ceturtdienas rituālu, vienā no Romas aprūpes centriem mazgājis kājas 12 invalīdiem un sirmgalvjiem, šādi pieminot Jēzus Kristus pazemību.

77 gadus vecais pāvests ar grūtībām pieliecās, lai nomazgātu un noskūpstītu kājas deviņiem itāļiem un trim ārzemniekiem vecumā no 16 līdz 86 gadiem, tostarp 75 gadus vecam musulmanim no Lībijas.

Francisks ieradās centrā automašīnā «Ford Focus» un pirms kāju mazgāšanas rituāla sasveicinājās un aprunājās ar sirmgalvjiem un invalīdiem, kuri viņu sagaidīja centra baznīcā vienā no Romas piepilsētām.

«Tie bija vergi, kalpi, kuri mazgāja ielas netīrumus no ieradušos viesu kājām. Jēzus darīja verga darbu. Viņš ir Dievs un kļuva mūsu kalps,» norādīja pāvests.

Jaunākais no cilvēkiem, kuriem Francisks mazgāja kājas, bija 16 gadus vecs jauneklis no Kaboverdes Republikas. Viņš nonācis ratiņkrēslā pēc negadījuma niršanas laikā pagājušajā vasarā.

Pāvests bieži ir izrādījis īpašu uzmanību pret gados veciem un nespējīgiem cilvēkiem, nosodot «slēpto eitanāziju» pret sirmgalvjiem modernajā sabiedrībā.

Pagājušajā gadā īsi pēc kļūšanas par pāvestu Francisks Romas jauniešu cietumā, veicot Zaļas ceturtdienas rituālu, mazgāja kājas 12 jauniem cietumniekiem, tostarp arī divām meitenēm un diviem musulmaņiem.

Kaut arī pats kāju mazgāšanas rituāls ir sens, šī bija pirmā reize, kad katoļu pāvests šo ceremoniju veica cietumā, un pirmā, kad pontifiks rituālu kāju mazgāšanu veica sievietēm un musulmaņiem.

Kāju mazgāšanas ceremonija, kas simbolizē pazemību, sakņojas evaņģēlija stāstā par Jēzu Kristu, kurš pirms pēdējā vakarēdiena mazgājis kājas saviem apustuļiem.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu