Irāna gandrīz vienojusies ar Rietumiem par Arakas kodolreaktoru (2)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Irānas kodolprogrammas vadītājs Ali Akbars Salehi sestdien paziņoja, ka strīdā ar pasaules lielvarām par Arakas smagā ūdens kodolreaktoru ir «praktiski atrisināts», vēstīja arābu valodā raidošais televīzijas kanāls «Al Alam».

«Irāna ir ierosinājusi [pasaules lielvaru grupai] P5+1 veikt noteiktas izmaiņas Arakā, un tās ir pieņemtas. Šis jautājums ir praktiski atrisināts,» Salehi piebilda.

Ar sešām pasaules lielvarām - Vāciju un ANO Drošības padomes piecām pastāvīgajām dalībvalstīm - ASV, Franciju, Krieviju, Ķīnu un Lielbritāniju - Irāna iesaistījusies sarunās, lai panāktu visaptverošu vienošanos par tās kodolprogrammu.

Vienošanās varētu paredzēt, ka Irāna samazinātu urāna bagātināšanas centrifūgu skaitu, veic izmaiņas jaunā reaktora Arakā uzbūvē un ļauj Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) inspektoriem lielākas uzraudzības tiesības.

240 kilometrus uz dienvidrietumiem no Teherānas attālais Arakas reaktorā varētu iegūt plutoniju, ko varētu izmantot kodolbumbas izgatavošana.

Irāna uzstāj, reaktora ar 40 megavatu jaudu, kura būvniecību uzraudzīja ANO paspārnē esošā Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA), darbība ir tikai miermīlīgiem medicīniskās izpētes mērķiem.

Nākammēnes Ņujorkā atsāksies Irānas sarunas ar P5+1 par ilgtermiņa kodolvienošanos, sestdien paziņoja augsta ranga Irānas amatpersona.

Sarunas notiks no 5. līdz 9.maijam, valsts raidsabiedrībai IRIB teica ārlietu ministra vietnieks Abass Arakči.

Novembrī Irāna vienojās ar lielvarām par to, ka iesaldēs daļu kodolprogrammas apmaiņā pret Rietumu noteikto sankciju mīkstināšanu.

Pagājušajā mēnesī Arakči paziņoja, ka Irāna neslēgs Arakas reaktoru, bet varētu rīkoties, lai mazinātu Rietumu bažas par to.

Rietumvalstis un Izraēla jau sen apsūdz Irānu par slepenu kodolieroču attīstīšanu, lai gan Irāna uzstāj, ka tās kodolprogrammas mērķi ir tikai civili.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu