Baltijā var izvietot arī ASV sauszemes spēkus (255)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Polijas aizsardzības ministrs Tomašs Semoņaks ir paziņojis, ka ASV sauszemes spēki tiks nosūtīti uz Poliju kā daļa no NATO klātbūtnes palielināšanas Austrumeiropā pasākumiem, reaģējot uz notikumi Ukrainā, bet, visticamāk, tie tiks nosūtīti uz Baltijas valstīm, sestdien vēstīja laikraksts «Washington Post».

Ministrs «Washington Post» ir teicis, ka militārie plānotāji jau strādā pie detaļām un Polijai būs galvenā loma «ar ASV patronāžu».

Viņš piebilda, ka ASV sauszemes spēki, visticamāk, tiks nosūtīti arī uz Baltijas valstīm, apliecinot NATO klātbūtnes palielināšanu Centrālajā un Austrumeiropā.

«Washington Post» citēja Polijas aizsardzības ministru sakām, ka oficiāls paziņojums par spēku izvietošanas plānu gaidāms nākamnedēļ.

Pentagona preses pārstāvis kontradmirālis Džons Kirbijs to komentēja lakoniski, sakot, ka tiek izvērtēti dažādi pasākumi, lai pastiprinātu Eiropas gaisa, jūras un sauszemes aizsardzības gatavību.

«Dažas no šīm darbībām tiks īstenotas divpusēji ar atsevišķām NATO dalībvalstīm. Dažas veiks pati alianse,» viņš piebilda.

Kopīgajā preses konferencē ar ASV aizsardzības ministru Čaku Heigelu ceturtdien Semoņaks neminēja aicinājumu izvietot Polija ASV militārās bāzes, kā to prasa konservatīvā Polijas opozīcija.

Tomēr Heigels norādīja, ka «varētu būt dažas jaunas iespējas uz spēku rotācijas bāzes».

Heigels arī atkārtoti apliecināja NATO dalībvalstīm, piemēram, Baltijas valstīm un Polijai, ka ASV ir pilnībā apņēmušās atbilstoši NATO saistībām gādāt, lai to teritorijas tiek cienītas.

Kopš Ukrainas krīzes sākuma ASV ir nosūtījušas 12 iznīcinātājus «F-16» un to komandas uz Poliju. Arī Baltijas valstīs ir bāzēti papildu iznīcinātāji.

Heigels norādīja, ka lidmašīnas savās jaunajās dislokācijas vietās paliks līdz gada beigām. Viņš arī aicināja citas NATO dalībvalstis no Eiropas palielināt savu ieguldījumu Austrumeiropas aizsardzībā.

Kopš Aukstā kara beigām NATO ir izvairījusies no bāžu veidošanas valstīs, kas reizi bija Padomju Savienības sastāvā, tādējādi cenšoties nekaitināt Krieviju.

Komentāri (255)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu