Laika apstākļi kavē kāpēju meklēšanas operāciju Everestā (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Slikto laika apstākļu dēļ Everestā svētdien pārtraukta pēc lavīnas pazudušo trīs nepāliešu gidu meklēšana.

Lavīnā piektdien Everestā dzīvības zaudēja 13 nepāliešu šerpas, kas pasaules augstākā kalna nogāzes sagatavoja alpīnisma sezonas sākumam.

Ledus gabalu lavīna piektdien ap plkst.6.45 nobruka aptuveni 5800 metru augstumā apvidū, kas ir pazīstams kā «popkorna lauks». Tas atrodas ceļā uz bīstamo Humbu ledus kritumu.

Kadrs no video, kurā iemūžināts lavīnas brukšanas brīdis
Kadrs no video, kurā iemūžināts lavīnas brukšanas brīdis Foto: AFP/LETA

Piektdienas traģēdija ir negadījums ar lielāko upuru skaitu, kāds pieredzēts mūsdienu alpīnisma vēsturē Everestā, sacīja alpīnisma eksperte Elizabete Holija, kas tiek uzskatīta par vadošo autoritāti Himalaju alpīnisma jautājumos.

1996.gadā dzīvību zaudēja astoņi divu ekspedīciju cilvēki, sacīja Holija. Šī traģēdija iemūžināta Džona Krakaukera pazīstamajā grāmatā «Into Thin Air» («Retinātā gaisā»).

Kopš Everestā 1953.gadā pirmo reizi uzkāpa Edmunds Hilarijs un Tencings Norgejs, pasaules augstākā kalna nogāzēs dzīvību zaudējuši vairāk nekā 300 cilvēku.

Šajā sezonā Nepālas valdība izdevusi atļaujas kāpienam Everestā 734 cilvēkiem, tostarp 400 vietējiem gidiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu