Separātisti aicina Krieviju ievest karaspēku Slovjanskā (50)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Ukrainas austrumu pilsētas Slovjanskas pašpasludinātais «separātistu līderis» Vjačeslavs Ponomarjovs svētdien aicināja Krieviju ievest armiju Doņeckā un Luganskā.

Par iemeslu nepieciešamībai pēc «Krievijas miera uzturētājiem» Ponomarjovs nosaucis aizvadītajā naktī pie Slovjanskas notikušo apšaudi, par ko tiek sniegta ārkārtīgi pretrunīga informācija.

«Mūsu brāļus nogalina. Viņi ar mums nerunā, bet vienkārši nogalina,» dramatiski paziņoja pašpasludinātais prokrievisko «separātistu līderis», visās nelaimēs vainojot ukraiņu radikālo kustību «Labējais sektors».

Ponomarjovs arī Slovjanskā izsludinājis komandantstundu, kā arī sauso likumu.

Slovjanskas pašpasludinātais «separātistu līderis» Vjačeslavs Ponomarjovs
Slovjanskas pašpasludinātais «separātistu līderis» Vjačeslavs Ponomarjovs Foto: AFP/LETA

Ponomarjovs sevi par Slovjanskas mēru pasludināja 13.aprīlī. Ponomarjova vadītie separātisti atzinuši, ka tur gūstā ievēlēto pilsētas mēru Ņeļu Štepu, kas gan dažas dienas iepriekš Krievijas televīzijā «Life News» runāja par draudzīgo attieksmi pret Krieviju un plāniem rīkot referendumu par Slovjanskas pašnoteikšanās paplašināšanu.

Par naktī uz svētdienu Doņeckas rajonā pie Slovjanskas notikušo apšaudi dažādos avotos izplatīta ārkārtīgi pretrunīga informācija.

Ukrainas Iekšlietu ministrija paziņoja, ka neviena no Ukrainas drošības struktūrām nevienu operāciju Slavjanskā, ne arī visā Doņeckas apgabalā nav veikusi.

Pēc Ukrainas Iekšlietu ministrijas rīcībā esošās informācijas, naktī uz 20.aprīli starp diviem bruņotu civiliedzīvotāju grupējumiem notikusi apšaude, kurā nogalināti trīs cilvēki, kas apsargāja prokrievisko spēku izveidotās barikādes. Vēl trīs cilvēki ievainoti.

Krievijas prese sākotnēji ziņo, ka nogalināts arī viens no uzbrucējiem, pie kā atrasta «Labējā sektora» pazīšanās zīmes. Vēlāk ziņots, ka uzbrucēji ar visiem savā pusē kritušajiem un ievainotajiem aizbēguši no notikumu vietas.

Prokrieviskie kaujinieki žurnālistiem notikumu vietā demonstrēja divas ložu sacaurumotas un pilnībā sadegušas automašīnas, apgalvojot, ka ar tiem atbraukuši uzbrucēji. Tūlīt pēc uzbrukuma atsišanas viņi abas automašīnas sadedzinājuši. Tādā veidā gan ir iznīcinātas jebkādi pierādījumi par cilvēkiem, kas varēja atrasties automašīnā.

Ukrainas prese norāda, ka ložu caurumi redzami tikai automašīnās, kas piebraukušas pie kontrolposteņa, bet prokrievisko spēku uzbūvētajās barikādēs ložu pēdu nav.

Prokrieviskie kaujinieki gan apgalvo, ka kontrolposteni sargājošie cilvēki nav bijuši apbruņoti, bet uzbrukumu izdevies atsist ar papildspēkiem, kas ieradušies no tuvējā ciemata.

Krievijas neatkarīgā telekanāla «Dožgj» reportieris no notikumu vietas ziņo, ka tuvējais ciemats gan atrodoties 15 minūšu brauciena attālumā, kas būtu samērā ilgs laiks neapbruņotu vīru veiksmīgai pretestībai pret vairākās automašīnas atbraukušiem bruņotiem aptuveni 20 uzbrucējiem.

Svētdien «notikumu vietā» prokrieviskie aktīvisti dažādu mediju pārstāvjiem klāstīja apšaudes gaitu, sniedzot ārkārtīgi atšķirīgus «aculiecinieku ziņojumus», starp kuriem ir arī «melnā tērptu snaiperu aplenkums».

Kāds cits «aculiecinieks», kas seju slēpa aiz maskas, stāstīja, ka naktī pie kontrolposteņa piebraukušas automašīnas, kas barikāžu sargiem likušās aizdomīgas, un brīdi vēlāk starp pusēm izcēlusies apšaude.

Krievijas presē apgalvo, ka uzbrukumu veikuši ukraiņi, kā pierādījumu demonstrējot Ukrainas radikāli labējās kustības «Labējā sektora» līdera Dmitrija Jaroša vizītkarti, kas esot atrasta pie nogalināta uzbrucēja.

Tikmēr «Labējais sektors» Ukrainas medijiem norādīja, ka nekāds uzbrukums no kustības puses nav organizēts. Ja arī kustība rīkotu kādu uzbrukumu, tad Jaroša vizītkarti tādā uzdevumā neviens līdzi neņemtu.

Krievijas presē kā pierādījums pieminētā «Jaroša vizītkarte» izraisījusi izsmiekla vētru tviterī, kur «Jaroša vizītkarte» kā pierādījums pievienota visdažādākajiem notikumiem cilvēces vēsturē, kā arī neskaitāmu kinofilmu sižeta pavērsieniem.

Vēlāk dienas gaitā Krievijas telekanāls «Life News» demonstrēja «uz karstām pēdām Slovjanskā notverta «Labējā sektora» aktīvista atzīšanos» uzbrukuma veikšanā. Ierakstā redzams jauns puisis ar izteiksmīgu zilumu zem acs un viņam fonā rosās vīri pilnā militārā ekipējumā.

Ukrainas mediji gan norāda, ka «notvertais ukraiņu radikālis» runā tīrā krievu valodā bez ukraiņiem raksturīgā akcenta, turklāt pilsētu viņš dēvē par Slavjansku, kā to dēvē krievi, nevis Slovjansku, kā to sauc ukraiņi.

Ukrainas mediji un amatpersonas incidentu pie Slovjanskas raksturoja kā «Krievijas propagandas ideālu piemēru».

Ņemot vērā Krievijas televīziju filmēšanas grupu tūlītējo ierašanos «notikumu vietā» un skaļajām publikācijām, kā arī Krievijas Ārlietu ministrijas izdoto aso paziņojumu, kurā Ukraina apsūdzēta Lieldienu pamiera pārkāpšanā, nav izslēgts, ka incidents varētu arī būt sarīkots inscenējums, lai to izmantotu par ieganstu Krievijas armijas ievešanai. Šādai versijai par labu runā arī Ponomarjova paziņojums.

Komentāri (50)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu