Gāztais Ukrainas prezidents Janukovičs nāk klajā ar jaunu paziņojumu (10)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gāztais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs, kurš uzturas Krievijas pilsētā Rostovā pie Donas, pirmdien nāca klajā ar jaunu paziņojumu, aicinot veikt neatliekamus pasākumus saistībā ar situāciju Ukrainas austrumos.

Janukoviča paziņojumā tiek pieprasīts «nekavējoties atvilkt visus Ukrainas bruņotos spēkus uz pastāvīgās dislokācijas vietām; nekavējoties izvest no Ukrainas austrumiem tur nosūtītās [..] Nacionālās gvardes vienības [..]; nekavējoties sākt mierīgu dialogu ar austrumu reģionu iedzīvotāju izvirzītiem līderiem [..]».

Janukovičs adresēja šīs prasības Ukrainas varas iestādēm. «Jūs esat soļa attālumā no asinsizliešanas, asinis nevar nomazgāt. Apstājieties!» brīdināja Janukovičs.

Viņš arī pauda uzskatu, ka Ukrainas varas iestāžu bruņota spēka lietošana Ukrainas austrumos «jau vairs neko nemainīs». «Cilvēki ir apvainoti. Jūs nosaucāt miljoniem cilvēku par teroristiem. Cilvēkiem vairs nav cita ceļa, izņemot cīņu par savām tiesībām, savu un savu bērnu dzīvību,» teikts gāztā prezidenta paziņojumā, kas izplatīts Rostovā pie Donas.

Janukovičs savā paziņojumā arī nosauca piecus uzdevumus, kas, viņaprāt, jāatrisina Ukrainai, lai nepieļautu valsts sadalīšanos un pilsoņkaru.

Pirmie trīs viņa nosauktie uzdevumi ir referendumu sarīkošana Ukrainas apgabalos par federalizāciju un apgabalu pilnvarām, referenduma sarīkošana par prezidentālu vai parlamentāru varas formu Ukrainā, konstitucionālas reformas veikšana atbilstoši šo referendumu rezultātiem.

Janukovičs uzskata, ka tikai pēc tam jāsarīko parlamenta un prezidenta vēlēšanas, kas būtu ceturtais uzdevums. Kā piekto uzdevumu viņš nosauca starptautisku kontroli pār šiem referendumiem un vēlēšanām un novērotāju plašu klātbūtni vēlēšanās.

Gāztais prezidents paziņoja, ka šo uzdevumu atrisināšana «ir vienīgais ceļš uz Ukrainas integritātes saglabāšanu».

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu