ASV ir liecības par toksisku ķimikāliju izmantošanu Sīrijā (15)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Savienoto Valstu rīcībā nonākušas liecības par toksisku ķimikāliju izmantošanu Sīrijā šajā mēnesī, pirmdien paziņojis ASV Valsts departaments.

Departamenta preses sekretāre Džena Psaki paziņoja, ka Sīrijā, iespējams, izmantota toksiska rūpnieciskā ķimikālija, visticamāk, hlors, un pašreiz tiek veikta izmeklēšana, lai noskaidrotu, kas īsti noticis un vai par to atbildīga Sīrijas valdība.

Sīrijas opozīcijas aktīvisti ziņoja, ka helikopters 11. un 12.aprīlī nometis hlora gāzi uz kādu ciematu Hamas provincē.

Uzbrukumā apsūdz viens otru

Sīrijas valdība un opozīcija šajā uzbrukumā apsūdzēja viena otru.

ASV vēstniece ANO Samanta Pauere intervijā telekanāla ABC programmai «This Week» 13.aprīlī norādīja, ka šis uzbrukums bijis nepamatots.

Psaki norādīja, ka hlors nav starp pirmās vai otrās prioritātes ķimikālijām, ko Sīrijas režīms deklarējis Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijā (OPCW) saskaņā ar vienošanos par ķīmisko ieroču iznīcināšanu, kas pērn tika panākta ar ASV un Krievijas starpniecību.

Psaki norādīja, ka ASV cenšas noskaidrot faktus par Hamas provincē notikušo.

«Mēs uztveram visus apgalvojumus par ķimikāliju izmantošanu kaujās ļoti nopietni,» paziņoja Psaki, piebilstot, ka viņi šajā procesā sadarbosies ar OPCW, kas kopā ar ANO pārrauga vienošanās par ķīmisko ieroču iznīcināšanu izpildīšanu.

Pārkāpts termiņš ķimikāliju izvešanai no valsts

Sīrijas valdībai neizdevās ievērot 5.februāra termiņu visu deklarēto ķīmisko vielu izvešanai no valsts, bet tā apņēmusies to paveikt šomēnes.

Pagājušajā nedēļā Sīrijas opozīcijas aktīvisti apsūdzēja prezidenta Bašara Asada režīmu par jaunu ķīmisko gāzu uzbrukumu vienā no Damaskas rajoniem.

Aktīvisti šomēnes ziņojuši jau par četriem šādiem gadījumiem.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu