Kerijs: Aukstajā karā bija «vieglāk» (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs, otrdien izsakoties par ārkārtīgi sarežģītajiem izaicinājumiem, ar kuriem Vašingtona patlaban sastopas Ukrainā, Krievijā, Irānā un Tuvajos Austrumos, atzina, ka Aukstā kara gados ir bijis «vieglāk».

«Aukstā kara gados bija vieglāk nekā šodien - vienkāršāk varbūt ir veids, kā to nosaukt,» Valsts departamentā uzrunājot attīstības un palīdzības jomas ekspertus, sacīja Kerijs.

«Izvēles bija ne tik daudzveidīgas, ne tik sarežģītas, galīgākas, skaidrākas.

Komunisms, demokrātija, Rietumi, Austrumi, Dzelzs priekškars.»

«Daudzās attīstības valstīs» plašumā gājušie spēki, tādi kā radikālais islāms, un «pārāk daudzās neveiksmīgās valstis» ainavu dramatiski padarījušas sarežģītāku, tāpēc ir vajadzīga liela diplomātiskā precizitāte, kas pirms vairākiem desmitiem gadu nemaz nebija vajadzīga, pavēstīja Kerijs.

Varēja atļauties «sliktus lēmumus»

«Pēckara 50. un 60. gados mēs varējām pieņemt tiešām sliktus lēmumus un joprojām uzvarēt, jo mēs lielā mērā bijām vienīgā dominējošā ekonomiskā un militārā vara. Tagad tas tā vairs nav.»

Patlaban, kad Kerijam jāstrādā vairākās smagās krīzēs un diplomātiskos strupceļos, viņa prasmes jo īpaši tiek pārbaudītas spraigajā Krievijas un Ukrainas konfrontācijā, kas izraisījusies Kremļa agresijas dēļ.

Tomēr Kerijs norādīja, ka ir arī gaiši laukumi, ieskaitot centienus pabeigt kodolsarunas ar Irānu.

«Jā, mēs cīnāmies ar dažiem sarežģītiem jautājumiem, tādiem kā Ukraina. Jā, mums ir smagi uzdevumi Sīrijā un Tuvajos Austrumos un citviet,» viņš sacīja.

«Paskatīsimies uz plašām pasaules daļām, kur mēs esam spējuši saglabāt mieru, esam spējuši īstenot vadību un veikt grūtus uzdevumus,» norādīja Kerijs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu