Donbasa iedzīvotāji gatavi pret separātistiem vērsties ar spēku (33)

LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Separātisma problēma Ukrainas austrumos jārisina ar radikālākiem soļiem, bet pretterorisma operācija tādā veidā, kādā tā patlaban tiek īstenota, nav sasniegusi vajadzīgos rezultātus, paziņoja Donbasa ogļraču neatkarīgās arodbiedrības priekšsēdētājs Mikola Volinko. Viņš arī apliecināja, ka Donbasa iedzīvotāji ir gatavi ekstrēmistiem pretoties pašu spēkiem.

«Kas attiecas uz separātismu, šos jautājumus varēja slēgt jau sen, ja nebūtu tādu pretterorisma kampaņu kā sākotnējā fāze, pieaugošā fāze, noslēdzošā fāze, apturēt, atlikt,» telekanāla ICTV ēterā sacīja Volinko.

«Un ar katru no šīm fāzēm tiek sagrābts arvien vairāk rajona nodaļu. Precīzāk, nevis tiek sagrābtas, bet tiek uzņemtas ar maizi un sāli, atver durvis, Ukrainas Drošības dienesta ēkas ieņem. Viss attiecīgi notiek pilnīgā nekārtībā,» viņš sacīja.

Vietējai varai piesolīti amati apmaiņā pret atbalstu

Volinko arī norādīja, ka vietējā vara ir separātistu pusē, «jo viņiem visiem ir apsolīts, ka viņi paliks savās vietās, ja kaut kas mainīsies Krievijas virzienā».

Viņš arī pauda pārliecību, ka ir «pienācis laiks, lai pretotos atklāti».

«Centrālā vara uzvedas neizlēmīgi, ļoti neizlēmīgi... Drošības struktūras reģionos nepalīdz armijai. Kas mums, Donbasa tautai, atliek, ko darīt? Gaidīt, kad labpatiksies īstenot vēl vienu pretterorisma operāciju? Tikai kādā fāzē vai kādā pakāpē, grūtniecības? Mēs pretosimies,» paziņoja Donbasa ogļraču neatkarīgās arodbiedrības priekšsēdētājs.

Sākta pretterorisma operācija

Krievijas diversanti un vietējo separātistu kaujinieki šomēnes Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes sākušas pretterorisma operāciju.

Ukrainas, Krievijas, Eiropas Savienības un ASV sarunās 17.aprīlī Ženēvā tika pieņemts komunikē par situācijas normalizāciju Ukrainā. Tajā iekļauta prasība par visu nelikumīgo grupējumu atbruņošanu un nelikumīgi ieņemto ēku atbrīvošanu. Austrumukrainas separātistu līderi atteikušies šīm prasībām pakļauties, pieprasot, lai vispirms atkāpjas Kijevas valdība.

Otrdien, kad Austrumukrainā tika atrasti divu līdz nāvei nomocītu cilvēku, arī vietējā «Batkivščinas» politiķa, līķi, Ukrainas pagaidu prezidents Oleksandrs Turčinovs valsts austrumos licis atsākt rezultatīvas pretterorisma operācijas īstenošanu.

Komentāri (33)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu