Nirēji pastāsta par bezgalīgajām šausmām uz nogrimušā prāmja (13)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dienvidkorejas nirēji, kuri jau dienām strādā uz nogrimušā prāmja, pastāstījuši par šausmām, ar kurām spiesti saskarties, no tumšā un aukstā vraka izceļot mazu bērnu mirstīgās atliekas, raksta «Reuters».

Tā kā vrakā ir pilnīga tumsa, nirēji, meklējot noslīkušos, spiesti izmantot arī tausti.

Nirēji saslēgti ar skābekļa un komunikāciju kabeļiem un sev priekšā spēj redzēt tikai dažas pēdas. Šie kabeļi mēdz nobloķēties, pinoties cauri kuģa kajīšu un gaiteņu labirintam. Ja viss norit, kā plānots, viens nirējs zem ūdens var atrasties stundu. Ja skābekļa piegāde nobloķējas, var pieslēgt līdzi esošo rezerves balonu, ar kuru līdz brīdinājuma signālu atskanēšanai var darboties 20 minūtes.

Lielākā daļa bojāgājušo ir bērni, kuriem, prāmim sākot grimt, tika pateikts palikt savās kajītēs drošības nolūkos. Lielākā daļa turpat arī palika.

Nirēji atklāj, ka vairumam mirušo ir lauzti roku pirksti, kas liek domāt, ka bērni līdz pēdējam brīdim centušies cīnīties par savu dzīvību, izrāpties drošībā gar grimstošā prāmja sienām.

«Mēs esam apmācīti darbam sliktos apstākļos, bet ir grūti saņemties, kad tumšajā ūdenī uzduries līķiem,» stāstīja viens no nirējiem, kura komandai kopumā izdevies izcelt 14 mirušos. «Mēs uz priekšu taustāmies ar rokām. Tas ir visšausmīgākais un sirdi plosošākais darbs, kuru savas karjeras laikā esmu veicis.»

Prāmī grimšanas brīdī kopumā atradās 476 pasažieri, 339 no tiem bija bērni un skolotāji, kas devušies ekskursijā. Izglābti tika tikai 174 cilvēki, un, domājams, visi pārējie noslīkuši. Pagaidām oficiāli apstiprināta 150 cilvēku nāve.

Prāmja nogrimšanas apstākļi un iemesli joprojām tiek izmeklēti. Noskaidrots, ka prāmis nesamazināja ātrumu, veicot strauju pagriezienu. Ticis arestēts kuģa kapteinis. Zināms arī, ka kapteinis un vairāki citi apkalpes locekļi grimstošo kuģi pameta, necenšoties sniegt palīdzību uz tā vēl esošajiem pasažieriem.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu