Nepālas Kalnos kāpšanas asociācija noliedz šerpu boikotu sezonai (1)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nepālas Kalnos kāpšanas asociācija trešdien noliedza, ka Everesta gidi jeb šerpas plāno atteikties strādāt šajā sezonā, pieminot pagājušajā nedēļā lavīnā bojāgājušos 16 kolēģus.

Asociācija, kas ir valsts institūcija tūrisma veicināšanai, izplatīja paziņojumu, kurā sacīja, ka «neesam saņēmuši nekādu apstiprinājumu par atsacīšanos no ekspedīcijām Everestā».

«Lai kādas arī ziņas par atsacīšanos no ekspedīcijām neizplatītos medijos, tās ir nepatiesas un bezjēdzīgas,» teikts asociācijas paziņojumā.

Vairāki Nepālas gidi un kalnā kāpēji no Rietumiem otrdien paziņoja, ka šerpas rīkoja tikšanos pēc emocionālās bojāgājušo piemiņas ceremonijas, kurā vienojās, ka šajā sezonā pasaules augstākajā virsotnē vairs nekāps.

Kāds vietējais gids arī pēc asociācijas paziņojuma norādīja, ka «mēs nezinām, kas notiek Katmandu, bet» šogad kāpt kalnā šerpas vairs negrasoties.

Šerpu pārstāvji esot iesaistīti sarunās ar Nepālas valdības pārstāvjiem, bet Everesta bāzē gaisotne par kāpšanas sezonas atcelšanu ir saspīlēta.

Lēmums varētu izjaukt simtiem ārvalstu alpīnistu plānus. Daudzi no viņiem gaida bāzes nometnē pēc tam, kad ir samaksājuši desmitiem tūkstošus eiro vērtas summas, lai sasniegtu pasaules augstāko virsotni.

Šerpas 8848 metrus augstajā kalnā veic būtiskus uzdevumus - nes aprīkojumu un pārtiku, kā arī labo kāpnes un nostiprina virves, lai samazinātu savu klientu riskus.

Piektdien lavīna apraka šerpas, kas gatavoja maršrutu pirms kalnā kāpšanas sezonas, nogalinot 13 Nepālas gidus un trīs ir bezvēsts pazuduši, bet tiek uzskatīti par mirušiem.

Pirms otrdien izskanējušiem draudiem šogad kalnā vairs nekāpt šerpas bija prasījušas lielāku kompensāciju par nāvi vai ievainojumiem kalnā, vienošanos par apdrošināšanas maksājumu un labklājības fonda iemaksu palielinājumu.

Valdība ir piedāvājusi izveidot palīdzības fondu ievainotiem gidiem, izmantojot 5% no kalnā kāpēju veiktajām iemaksām, vienlaikus dzīvības apdrošināšanas maksājumus palielinot par 50%.

Tomēr šerpas prasa 30% iemaksu no kalnā kāpēju nodevas labklājības fondā un dzīvības apdrošināšanas maksājumu, kas pašlaik ir 10 tūkstošu ASV dolāru (7240 eiro), dubultošanu.

Sezonā šerpas nopelna 3000-6000 ASV dolāru (2171-4342 eiro), bet negadījumu apdrošināšanas kompensācija praktiski vienmēr ir neatbilstoša.

Visa pagājušā gada mēnesi ilgās vasaras kalnā kāpšanas sezonas laikā dzīvību zaudēja astoņi cilvēki.

1996.gadā vienā negadījumā gāja bojā astoņi cilvēki.

Vairāk nekā 4000 alpīnistu ir sasnieguši Everesta virsotni kopš 1953.gada, kad to pirmo reizi paveica jaunzēlandietis Edmunds Hilarijs un šerpa Tenzings Norga. Vairāk nekā 300 alpīnistu ir gājuši bojā ceļā uz pasaules augstāko virsotni.

Nepālā ir astoņas no pasaules 14 virsotnēm, kas pārsniedz 8000 metru augstumu.

Nepālas valdība šajā sezonā atļauju kāpt Everestā ir izsniegusi 734 cilvēkiem, tostarp 400 gidiem. Ir paredzētas 32 ekspedīcijas. Nepālas valdība šogad bija cerējusi nopelnīt vismaz trīs miljonus ASV dolāru (2,2 miljonus eiro) no kāpēju iemaksām vien.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu