Putins varētu izmantot Latviju NATO reakcijas pārbaudīšanai (182)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Krievijas prezidents Vladimirs Putins varētu izmantot Latviju, lai izmēģinātu NATO reakciju, prognozē pazīstamais amerikāņu analītiķis un eksperts bijušās PSRS lietās Pols Goubls. Maskava varētu izraisīt sociālu un politisku nestabilitāti Latvijā, pret ko NATO nav paredzēts vērsties, un pēc tam apšaubīt alianses vienotību.

"Ņemot vērā Putina izteikumus, ka NATO paplašināšanos uz austrumiem viņš uzskata par nelikumīgu, īpaši Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iekļaušanu, kā arī jau tagad Latvijā izvērstās Krievijas aktivitātes, rodas jautājums, vai Kremļa līderis ar kādām aktivitātēm necentīsies izmēģināt un novājināt NATO šeit," raksta ASV valsts sekretāra padomnieks un Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) analītiķis Goubls.

Kā Putins pierādīja Ukrainā, kaimiņvalsts daļu var okupēt un anektēt un destabilizēt pārējo teritoriju, nenosūtot oficiāli tankus un spēkus pāri robežai, bet pielietojot daudz apšaubāmākas metodes ar graujošām darbībām, tostarp ar provokācijām un mērķa valsts atsevišķu iedzīvotāju noskaņojuma izmantošanu," raksta analītiķis.

Lai izaicinātu NATO, Putins varētu arī neķerties pie Latvijas daļas sagrābšanas vai spiediena izdarīšanas uz Rīgu, lai tā izstātos no alianses, kaut arī Kremlis labprāt to izdarītu.

Kaut arī Latvijas sabiedrības integrācijas problēmas dod augsni Kremļa propagandai, "vairums Latvijas krievvalodīgo ir lojāli valstij un iepriekšējie Maskavas centieni izprovocēt nestabilitāti neko būtisku nav sasnieguši".

Tomēr vardarbība Ukrainā apliecina, ka bruņotai minoritātei var būt nopietna, pat izšķiroša loma iepretim daudz pasīvākam vairākumam, norāda analītiķis.

"Kaut arī neviens neapšauba, ka NATO reaģēs uz jebkādu Krievijas bruņoto spēku mēģinājumu ieiet Latvijā vai kādā citā NATO dalībvalstī, Rietumu aizsardzības alianse nav paredzēta stāties pretī tāda veida darbībām, kādas Maskava pielietoja Ukrainā," brīdina Goubls.

Komentāri (182)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu