Norvēģijas amatpersonas vēl nezina, vai tiksies ar Dalailamu (2)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Norvēģijas valdība vēl nav izlēmusi, vai tās pārstāvji tiksies ar Tibetas garīgo līderi Dalailamu, kurš nākamajā mēnesī ieradīsies vizītē Norvēģijā.

Kā trešdien pavēstīja Norvēģijas ārlietu ministrs Berge Brende, Norvēģijas amatpersonu tikšanās ar Dalailamu varētu vēl vairāk pasliktināt attiecības ar Ķīnu.

«Tas ir patiesi smags jautājums, izaicinoša dilemma,» parlamentā atzina ministrs. «Ja Norvēģijas varasiestādes uzņems Dalailamu, būs vēl grūtāk normalizēt attiecības ar Ķīnu.»

Dalailama Norvēģijā viesosies no 7. līdz 9.maijam, atzīmējot 25.gadadienu kopš Nobela Miera prēmijas saņemšanas.

Jau vēstīts, ka Ķīnas un Norvēģijas attiecības krasi pasliktinājās, kad Pekina nosodīja Nobela komitejas lēmumu 2010.gadā ar prestižo apbalvojumu godināt ķīniešu disidentu Liu Sjaobo, ko Pekina uzskata par noziedznieku. Reaģējot uz prestižā apbalvojuma piešķiršanu disidentam, Ķīna apturēja sarunas ar Norvēģiju par brīvās tirdzniecības līgumu un atcēla ministru tikšanās un uzņēmēju delegāciju vizītes.

Brende trešdien uzsvēra, ka ir svarīgi nodrošināt «tiešu kontaktu» ar Ķīnu plašā jautājumu laukā, sākot no klimata pārmaiņām līdz cilvēktiesību ievērošanai un krīzei Sīrijā.

Norvēģijas parlamenta spīkers jau paziņojis, ka tiksies ar Dalailamu.

Pēc laikraksta VG pasūtījuma veiktajā aptaujā secināts, ka seši no desmit respondentiem uzskata, ka premjerministrei Ernai Sūlbergai vai ārlietu ministram, vai arī abām šīm amatpersonām būtu jātiekas ar Dalailamu.

Pekina dēvē trimdā dzīvojošo Tibetas garīgo līderi par vilku aitas ādā, kas vēlas graut Ķīnas teritoriālo integritāti, un allaž nosoda tos ārvalstu līderus, kuri ar viņu tiekas.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu