Austrumukrainā nolaupīti 11 cilvēki (6)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Pēdējo nedēļu laikā Austrumukrainas pilsētās Slovjanskā un Horļivkā nolaupīti 11 cilvēki, tostarp vairāki žurnālisti, vēsta vadošais angļu valodā rakstošais Ukrainas laikraksts «Kyiv Post» un Doņeckā bāzētā ziņu vietne «Novosti Donbassa».

Daži no nolaupītajiem cilvēkiem ir atbrīvoti, divi atrasti miruši, bet pārējie joprojām atrodas gūstā.

22.aprīlis - Slovjanskā tiek atrasti divu vīrieši līķi ar spīdzināšanas pēdām, liecina Ukrainas Iekšlietu ministrijas sniegtā informācija.

Viens no upuriem identificēts kā Horļivkas pilsētas domes deputāts Vladimirs Ribaks, kas pārstāvēja prorietumniecisko partiju «Batkivščina» («Tēvzeme»).

Ribaks tika nolaupīts 17.aprīlī, kad pie Horļivkas pilsētas domes ēkas aktīvi piedalījās mītiņā «Par vienotu Ukrainu». Pēc mītiņa viņš esot devies uz domi, lai satiktos ar mēru. Tomēr ēkā viņam nav ļāvuši iekļūt tā dēvētās Doņeckas republikas pārstāvji, ar kuriem deputātam izraisījusies asa vārdu apmaiņa.

Tīmeklī ievietots video, kurā redzami 17.aprīļa notikumi pie Horļivkas domes līdz pat Ribaka nolaupīšanai. Videoieraksts apstiprina liecinieku teikto.

Ribaka līķis tika atrasts netālu no upes. Viņam bija piesiets smilšu maiss un uzšķērsts vēders. Domājams, ka viņš noslīcis upē, būdams bezsamaņā.

Ukrainas Iekšlietu ministrija uzskata, ka Ribaka un otra pie upes atrastā vīrieša spīdzināšanā bijuši iesaistīti vietējie separātisti, kuri okupējuši Slovjanskas drošības dienesta ēku.

Ukrainas Drošības dienests (UDD) trešdien paziņoja, ka rīkojumu Ribaku noslepkavot esot devis Krievijas pilsonis un Krievijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) apakšpulkvedis Igors Bezlers, kas pazīstams ar iesauku «Bess» («Velns»).

22.aprīlis - Slovjanskas separātistu līderis Vjačeslavs Ponomarevs paziņo, ka neidentificēti cilvēki uniformās sagūstījuši amerikāņu žurnālistu Saimonu Ostrovski.

Telekanāla «Vice News» žurnālists pēdējo reizi tika redzēts otrdien.

Slovjanskas prokrievisko separātistu pārstāve Stella Horoševa trešdien ziņu aģentūrai AP apstiprināja, ka Ostrovskis atrodas vienā no Ukrainas drošības dienesta vietējām nodaļām, kuru viņi okupēja aptuveni pirms nedēļas.

Jautāta, kādēļ žurnālists sagūstīts, viņa norādīja, ka Ostrovskis tiek turēts aizdomās par «sliktām aktivitātēm», bet sīkāk atteicās paskaidrot.

21.aprīlis - separātisti Slovjanskā nolaupa itāļu žurnālistus Polu Gogo un Kozimo Atanazio un baltkrievu žurnālistu Dmitriju Galko. Vēlāk žurnālisti tika atbrīvoti, bet viņiem tika atņemta aparatūra, personiskie dokumenti un nauda.

20.aprīlis - tiek nolaupīta 29 gadus vecā ukraiņu žurnāliste Irma Krate, kura bija sieviešu pašaizsardzības vienību līdere Maidana revolūcijas laikā, «Kyiv Post» apstiprināja Krates advokāts Oļegs Veremijenko.

Viņš sacīja, ka Krate sagrābta par ķīlnieci, jo tiek turēta aizdomās par specvienības «Berkut» policista spīdzināšanu un nogalināšanu.

Tiek uzskatīts, ka Krate tiek turēta UDD ēkā Slovjanskā.

Dienu pēc viņas nolaupīšanas separātisti parādīja Krati žurnālistiem, kuriem viņa sacīja, ka ir aizturēta, bet netiek spīdzināta.

19.aprīlis - vietējie mediji ziņo, ka separātisti nolaupījuši Slovjanskas policijas priekšnieku pulkvežleitnantu Oļegu Prohorovu, bet amatpersonas nolaupīšanas faktu vēl nav apstiprinājušas.

Prohorova atrašanās vieta nav zināma.

18.aprīlis - pēc mēģinājuma tikties ar Slovjanskas separātistu līderi Vjačeslavu Ponomarevu pazūd Slovjanskas mērs Nelija Štepa.

Sākotnēji Štepa sliecās atbalstīt separātistus, bet vēlāk mainīja savu nostāju un apliecināja atbalstu Kijevas varasiestādēm.

22.aprīlī prokrieviski noskaņotajā telekanālā «TV LifeNews» tika demonstrēts sižets, kurā Štepa izsaka pateicību Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam.

Tiek uzskatīts, ka viņa tiek turēta vienā no separātistu okupētajām ēkām Slovjanskā.

Separātisti apgalvo, ka Štepa ir drošībā un viņai nekas nekaiš.

16.aprīlis - nezināmi cilvēki Slovjanskā nolaupa ukraiņu žurnālistu Serhiju Lefteru.

Iespējams, ka Lefters tiek turēts separātistu okupētās Slovjanskas UDD ēkas pagrabā, bet šī informācija nav apstiprināta.

Ukrainas Iekšlietu ministrijas Doņeckas departaments paziņojis, ka tā rīcībā nav nedz liecinieku, nedz faktu par Leftera lietu.

Atspoguļojot notikumus Slovjanskā, Lefters sadarbojās ar nevalstisko organizāciju «Open Dialog Foundation». Organizācijas pārstāve «Kyiv Post» atklāja, ka viņi zaudējuši kontaktus ar Lefteru 15.aprīlī.

Viņa norādīja, ka sākotnēji nav satraukušies, jo domājuši, ka vainīgi sakaru traucējumi, kas saistīti ar Kijevas varasiestāžu sākto pretterorisma operāciju Ukrainas austrumos. Taču vēlāk organizācija saņēmusi e-pasta vēstuli, kurā teikts, ka Lefters ir nolaupīts un tiek apsūdzēts spiegošanā un sadarbībā ar Ukrainas radikālo kustību «Pravij sektor» («Labējais sektors»).

13.aprīlis - nezināmi cilvēki nolaupa Slovjanskas iedzīvotāju Artemu Dejnegu, kurš tika pamanīts filmējam no sava dzīvokļa balkona pāri ielai pretī UDD ēkai.

Viņa atrašanās vieta nav zināma.

23.aprīlis - Slovjanskā nolaupīts pilsētas domes deputāts Vadims Suhonoss.

Kā tīmekļa laikrakstam «Novosti Donbasa» pastāstījuši deputāta ģimenes locekļi, separātistiem neesot patikusi Suhonosa ideoloģiskā nostāja un tie nolēmuši vietējo politiķi nolaupīt.

Zināms, ka februārī Suhonoss izstājies no gāztā prezidenta Viktora Janukoviča dibinātās Reģionu partijas un kļuvis par neatkarīgo deputātu.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu