Obama: Krievija neievēro Ženēvas vienošanos (4)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Krievija neievēro Ženēvas vienošanos, kas tika noslēgta 17.aprīlī ar mērķi mazināt krīzi Ukrainā, ceturtdien Japānas vizītes laikā paziņoja ASV prezidents Baraks Obama.

(papildināta ziņa)

«Bija iespēja, ka Krievija varētu rīkoties gudrāk pēc tikšanās Ženēvā. Vismaz līdz šim mēs esam redzējuši, ka viņi (Krievija) neievēro Ženēvas vienošanos ne pēc būtības, ne formāli,» sacīja Obama.

«Tā vietā mēs vēl arvien redzam, kā ļaunprātīgi bruņoti vīrieši ieņem ēkas, neliek mierā cilvēkus, kuri viņiem nepiekrīt, un destabilizē reģionu, bet neesam redzējuši, ka Krievija izteiktos un atrunātu no tā. No otras puses, ir redzams, ka valdība Kijevā sper ļoti konkrētus soļus, ieviešot amnestijas likumu, piedāvājot dažādas reformas attiecībā uz konstitūciju, un tas atbilst tam, ko mēs apspriedām Ženēvā,» sacīja Obama.

Obama atzina, ka viņš jau uzreiz pēc Ženēvas vienošanās pesimistiski vērtējis iespēju, ka Krievija to ievēros.

«Mēs (ASV) jau esam piemērojuši sankcijas, kas ir ietekmējušas Krievijas ekonomiku. Mēs esam turpinājuši saglabāt iespēju diplomātiski atrisināt šo jautājumu. Mēs ļoti skaidri esam likuši saprast, ka problēmai Ukrainā nevar būt militāra atrisinājuma,» sacīja Obama.

Ja Krievija turpinās neievērot šo vienošanos, tad būs «sekas un mēs (ASV) noteiksim tālākas sankcijas», piebilda Obama.

Šie bija Obamas pirmie publiskie izteikumi par Ženēvas vienošanos kopš tās noslēgšanas.

Četru pušu - ASV, Eiropas Savienības, Krievijas un Ukrainas - sarunās Ženēvā 17.aprīlī tika panākta vienošanās, ka visas puses atturēsies no vardarbības un provokāciju izmantošanas, visiem nelikumīgajiem grupējumiem ir jāatbruņojas, ir jāatbrīvo nelikumīgi ieņemtās ēkas, kas jāatdod to likumīgajiem īpašniekiem, kā arī jāatbrīvo ieņemtie laukumi, ielas un citas publiskas vietas visā Ukrainas teritorijā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu