Divas valsts valodas Ukrainā atbalsta nepilna trešdaļa ukraiņu (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

37,3% apjautāto ukraiņu uzskata, ka ukraiņu valodai būtu jābūt vienīgajai valsts valodai, bet krievu valodu, kā citas mazākuma valodas, būtu jāizmanto ģimenes lokā, secināts sabiedriskās domas aptaujā.

Tikmēr 31,7% respondentu atbalstītu ukraiņu valodas noteikšanu par vienīgo valsts valodu, vienlaikus paredzot krievu valodai oficiālās valodas statusu atsevišķos valsts reģionos.

Savukārt divu valsts valodu noteikšanu atbalstītu vien 28,9% respondentu.

Šajā pašā aptaujā arī secināts, ka lielākā daļa jeb 59,4% ukraiņu vēlas, lai Ukrainai un Krievijai būtu draudzīgas attiecības un abu valstu robeža būtu atvērta, bet 30,8% atbalstītu robežas slēgšanu un vīzu režīma ieviešanu ar Krieviju.

Tajā arī noskaidrots, ka unitāru valsti atbalstītu 70,9% aptaujāto, bet par federatīvu valsti iestātos 18,7% ukraiņu. Pārējiem aptaujātajiem nebija skaidras nostājas šajā jautājumā vai arī viņi atteicās atbildēt.

Apvienošanos ar Krieviju atbalstītu vien 4,8% ukraiņu.

Turklāt aptaujas dati liecina, ka 48,8% Ukrainas pilsoņu, kas gatavojas piedalīties 25.maijā paredzētajās prezidenta vēlēšanās un izraudzījušies savu kandidātu, balsos par vienu no bagātākajiem valsts pilsoņiem uzņēmēju Petro Porošenko.

Otrajā vietā ar 14% ierindojusies ekspremjere un partijas «Batkivščina» («Tēvzeme») līdere Jūlija Timošenko.

Trešajā vietā ir bijušais vicepremjers, no Reģionu partijas nule izslēgtais Sergijs Tigipko. Par viņu gatavi balsot 7,4%.

Par Reģionu partijas kandidātu bijušo Harkovas apgabala gubernatoru Mihailo Dobkinu gatavi balsot 6%, bet par kompartijas līderi Petro Simoņenko - 5,6% aptaujāto.

Par partijas «Pilsoniskā pozīcija» līderi Anatolju Gricenko - 5%, Radikālās partijas līderi Oļegu Ļaško - 4,6%, Maidana aktīvisti Olgu Bogomoļecu - 3,6%, bet partijas «Svoboda» («Brīvība») līderi Oļegu Tjagņoboku - 2,1% aptaujāto. Par «Labējā sektora» līderi Dmitro Jarošu gatavi balsot 0,9% respondentu.

Aptauja veikta no 9. līdz 16. aprīlim, un tajā piedalījās 6200 respondentu.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu