Portāls: Krievija uzcēlusi pār Nemunu pagaidu tiltu uz Lietuvu (36)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievija nesen bez saskaņošanas ar Lietuvu uzcēlusi pagaidu tiltu pār Nemunu no Kaļiņingradas apgabala Sovetskas uz Panemuni Lietuvā, ceturtdien vēsta portāls «Delfi.lt». Izdevums gan noskaidrojis, ka šādam tiltam kā jau pagaidu būvei saskaņošana nemaz nav bijusi vajadzīga.

Krievijas amatpersonas mierinājušas Lietuvas pusi, ka tilts nav paredzēts tankiem, bet saskaņā ar Lietuvas speciālistu teikto upe tai vietā esot tik sekla, ka tanki to varētu šķērsot arī tāpat.

Lietuviešu bažas, ka pagaidu tilts traucēs kuģošanai pa Nemunu, Krievijas celtnieki ņēmuši vērā un mainījuši dažus tā parametrus.

Izrādās, ka pagaidu tilts vajadzīgs, lai uzbūvētu paliekošu tiltu, kas ir daļa no Panemunes-Sovetskas apvedceļa projekta. Kā portālam pastāstījis Lietuvas autoceļu direkcijas vadītāja vietnieks Egidijus Skrodenis, pagaidu tilts Krievijas pusei esot lētākais un ātrākais risinājums, kā upes vidū uzcelt paliekošā tilta balstu.

Pēc direkcijas sniegtajiem datiem, apvedceļa un tilta projekta kopējās izmaksas pārsniedz 94,5 miljonus litu (27,4 miljonus eiro), vairāk nekā trešo daļu šīs summas sedz Eiropas Savienība. Projektu paredzēts pabeigt jau decembrī.

Tomēr saskaņā ar portāla rīcībā esošo informāciju darbi Krievijas pusē krietni iekavējušies un pastāvīgais tilts pār Nemunu varētu tikt pabeigts pat gadu vēlāk par plānoto termiņu.

Lietuvas Ārlietu ministrija atzinusi - Krievijas puse Lietuvu esot informējusi, ka pagaidu tilts ir nepieciešams tehnoloģiskais elements pastāvīgā tilta būvdarbos. Par šāda stacionāra vai pontonu tilta izmantošanu runāts jau projekta sākumstadijā, bet tobrīd konkrēts risinājums vēl nav bijis izvēlēts. Nekāda negatīva reakcija no Lietuvas institūciju puses nav saņemta.

Ministrija norāda, ka tilts neapdraud ne vidi, ne kuģošanas drošību. Pagaidu tilta konstrukcijas Krievijas puse plāno izmantot vēl vairāk nekā pusotru gadu - līdz nākamā gada novembrim.

Kā portālam sacījusi bijusī Lietuvas aizsardzības ministre, Seima Tēvzemes savienības-Lietuvas kristīgo demokrātu frakcijas deputāte Rasa Jukņevičiene, par pagaidu tiltu viņa runājusi ar ekspertiem, kas viņu nomierinājuši, ka nekādu bīstamību tajā nesaskata.

«Lietuvai kopā ar NATO ir pietiekami daudz spēku, lai novērstu militāros draudus, ja tādi rastos. Par to man prāts ir mierīgs,» viņa izteikusies.

Komentāri (36)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu