Putins: Internets ir CIP specprojekts; brīdina neizmantot Google (180)

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Internets ir ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) specprojekts, ceturtdien paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins, vienlaikus uzsverot, ka informācijas aizsardzības nodrošināšanas labā svarīgi ir lielo nacionālo interneta resursu serverus izvietot Krievijas teritorijā.

«To var un vajag darīt, bet tam ir vajadzīgs laiks un kapitālieguldījumi,» norādīja valsts galva, piebilstot, ka patlaban galvenā datu plūsma notiek caur serveriem, kas atrodas ASV, kur arī viss tiekot kontrolēts.

«Tas viss [internets] radās kā ASV CIP specprojekts, un tā arī attīstās,» atgādināja Putins.

Arī pašas Krievijas meklēšanas programma «Yandex» un sociālais tīkls «VKontakte» cenšas attīstīt biznesu, matemātisko un informatīvo Krievijas nodrošināšanu, norādīja Putins.

«Mūsu uzņēmumiem nebija brīvu resursu šādiem kapitālieguldījumiem, bet tagad tie ir radušies,» sacīja prezidents.

Viņš pauda cerību, ka Krievijas internets «attīstīsies pietiekami intensīvi, ātri un nodrošinās mūsu intereses.»

Izsakoties par informācijas aizsardzību, Putins atgādināja, ka par šo jautājumu gādā vairāki īpašie dienesti, kas īsteno atbilstošas sistēmas.

«Pirmkārt, tas skar Aizsardzības ministrijas, militārās rūpniecības, valsts un pārvaldes struktūru slēgta rakstura informāciju,» paskaidroja Putins, atzīstot, ka dažreiz tas izdodas, bet dažreiz - ne.

Serveru pārvietošana uz Krievijas teritoriju sekmēs glabātās informācijas aizsardzību, norādīja prezidents.

«Tā ir sarežģīta sfēra, kuras aizsācēji ir amerikāņi, lūk, viņi arī cenšas noturēt savu monopolu,» pārliecināts ir Putins.

Ir arī pret Google

Krievijas prezidenta Vladimirs Putins ceturtdien brīdināja arī Krievijas iedzīvotājus nemeklēt informāciju ASV tehnoloģiju milža «Google» pakalpojumā.

Atbildot uz jauna Krievijas emuāra autora jautājumu, Putins brīdināja, ka «Google» ierakstītā informācija «pilnībā iziet caur serveriem, kas atrodas ASV, tur viss tiek uzraudzīts».

Viņš arī izteica brīdinājumu par Krievijā populārāko interneta meklētāju «Yandex», sakot, ka kontroli pār to varētu pastiprināt.

«Yandex» «daļēji ir reģistrēts ārvalstīs un nevis tikai nodokļu apsvērumu dēļ, bet arī citu iemeslu dēļ», klāstīja Krievijas prezidents, norādot, ka meklētājs daļēji pieder starptautiskiem investoriem. Arī šeit viņš atkārtoja bažas par ārvalstu kontroli internetā.

Putins atminējās, ka laikā, kad «Yandex» tika veidots, uz to esot ticis izdarīts spiediens «vadības amatos iecelt tik daudz amerikāņu un tik daudz eiropiešu».

«Mums vajadzēja apņēmīgi cīnīties pašiem par savām interesēm. Šis process turpinās. Un mēs no valstības puses to, protams, atbalstīsim,» Krievijas prezidents teica, bet detalizētāku paskaidrojumu nesniedza.

«Yandex» tiek veikti apmēram 60% meklētāja ierakstu Krievijā un tas darbojas arī vairākās citās valstīs. Šajā pakalpojuma ir iespējama arī emuāru meklēšana un tajā tiek norādīti populārākie emuāri.

Pēc Putina komentāra

«Yandex» akciju cena biržā kritās par 4,3%.

Kompānija savā paziņojumā uzsvēra, ka tā ārvalstīs ir reģistrēta nevis tādēļ, lai izvairītos no nodokļiem, bet gan uzņēmumu likuma īpatnību dēļ, turklāt interneta biznesā ārvalstu investīcijas ir ierastas.

«Tā kā mūsu galvenais bizness ir Krievijā, mēs praktiski visus nodokļus maksājam Krievijā,» piebilda «Yandex».

Lai gan internets ir būtisks politisko diskusiju lauks, Krievija nesen pieņēma likumu, kas ļauj valdībai bloķēt interneta vietnes bez tiesas lēmuma.

Šonedēļ pirmajā lasījumā Krievijā tika pieņemts likums, kas paredz, ka populāru

emuāru autoriem būs jāreģistrē savas vietnes

un jāpakļaujas līdzīgam regulējumam, kāds ir plašsaziņas līdzekļiem.

61 gadu vecais Putins bieži izsakās kritiski par internetu, ko reiz ir nodēvējis pat par «puspornogrāfiju». Savukārt viņa politiskais pārinieks premjerministrs Dmitrijs Medvedevs ir salīdzinoši aktīvs interneta lietotājs, publicējot arī ierakstus un attēlus mikroemuāru vietnē «Twitter».

Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs šonedēļ uzstāja, ka Krievijas prezidents internetu izmanto regulāri un dažreiz par smejas par apstrādātās fotogrāfijās paustiem jokiem.

Komentāri (180)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu