Kerijs brīdina Krieviju nepieļaut «dārgu kļūdu» Ukrainā (84)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs ceturtdien brīdināja Krieviju, ka tās atteikšanās spert jebkādus soļus uz krīzes izbeigšanu Ukrainā var izrādīties «dārga kļūda» un ka Maskavai nav daudz laika, lai mainītu savu kursu.

Kerijs paziņojumā reportieriem kritizēja Krieviju, ka tā lauzusi solījumus, nepildot 17.aprīlī panākto Ženēvas vienošanos starp ASV, Eiropas Savienību, Krieviju un Ukrainu.

«Krievija septiņas dienas ir atteikusies spert kaut vienu konkrētu soli pareizajā virzienā, neviens Krievijas ierēdnis [..] nav televīzijā Ukrainā publiski aicinājis separātistus atbalstīt piekāpšanos, nodot ieročus un atstāt Ukrainas ēkas,» sacīja Kerijs.

Viņš uzsvēra, ka Ukrainas pagaidu līderi pēc Ženēvas vienošanās noslēgšanas jau no «pirmās dienas» turējuši savu vārdu, un piebilda, ka ir

bijušas «septiņas dienas, divas pretējas atbildes un viena patiesība, kuru nevar ignorēt».

Kerijs apsūdzēja Maskavu «centienos aktīvi sabotēt demokrātisko procesu [Ukrainā] ar rupju ārēju iebiedēšanu» un nosauca jaunās Krievijas militārās mācības pie Ukrainas robežas par «draudošām».

«Izteikšos skaidri: ja Krievija turpinās [darboties] šajā virzienā, tā būs ne tikai rupja kļūda, tā būs dārga kļūda,» brīdināja Kerijs un piebilda, ka

ASV «ir gatavas rīkoties», nosakot jaunas ekonomiskās sankcijas pret Maskavu.

Viņš uzvēra, ka starptautiskās sankcijas jau ietekmē Krieviju, jo investoru uzticēšanās ir sarukusi un no Krievijas finanšu sistēmas aizplūduši apmēram 70 miljardi ASV dolāru.

Kerijs arī apsūdzēja prokremlisko telekanālu RT, ka tas propagandē «[Krievijas] prezidenta [Vladimira] Putina fantāzijas par notiekošo», tomēr «nekāds propagandas daudzums nenoslēps patiesību». Viņš sacīja, ka Krievija mēģina radīt haosu Austrumukrainā, lai radītu attaisnojumu militāram iebrukumam Ukrainā.

«Krievija uzkurina to pašu nestabilitāti, par kuru apgalvo, ka gribot to apslāpēt. Krievija neslēpti turpina finansēt, koordinēt un uzkurināt smagi bruņotu separātistu kustību Doņeckā. Austrumukrainā notiekošais ir militāra operācija, kas ir labi plānota un organizēta, un mēs vērtējam, kā tā tiek īstenota pēc Krievijas rīkojuma. Pasaule zina, ka mierīgi protestētāji nenāk, bruņojušies ar granātmetējiem un automātiskajiem ieročiem,» sacīja Kerijs.

«[Laika] logs [Krievijai] mainīt kursu aizveras. Prezidentam Putinam un Krievijai ir izvēle. Ja Krievija izvēlēsies deeskalācijas ceļu, starptautiskā sabiedrība, mēs visi to apsveiksim. Ja Krievija to nedarīs, tad pasaule nodrošinās to, ka izmaksas Krievijai tikai pieaugs,» brīdināja Kerijs.

Komentāri (84)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu