Ukraina sākusi plašu operāciju Slovjanskas atgūšanai; ir upuri (562)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Ukrainas spēki piektdienas rītā sākuši specoperāciju pret prokrieviskajiem separātistiem Doņeckas apgabala Slovjanskas pilsētā. Abās pusēs krituši trīs cilvēki. Iedzīvotāji aicināti neiziet no mājām un turēties tālāk no logiem. Operācijā separātistu sagrābtās Slovjanskas atgūšanai pilsēta «tikpat kā attīrīta no teroristiem, no kuriem daudzi bijuši profesionāli sagatavoti», paziņojis Ukrainas armjjas pārstāvis.

17:50 Krievija piektdien paziņojusi, ka sasauc ārkārtēju ANO Drošības padomes sēdi, lai apspriestu «nopietnu vardarbības eskalāciju Ukrainā», paziņojusi Krievijas pārstāvniecība Apvienoto Nāciju Organizācijā.

Reaģējot uz Ukrainas bruņoto spēku operāciju separātistu sagrābtās Slovjanskas atgūšanai, Krievijas Ārlietu ministrija iepriekš jau paziņoja, ka «militārās tehnikas un aviācijas izmantošana pret savu tautu ir noziedzīga un ved Ukrainu uz katastrofu». Šo operāciju Kremlis arī nosaucis par «soda akciju».

Kā norādījuši diplomāti, sēde notiks jau šodien, pēc tam, kad Drošības padome būs apspriedusi darba kārtību maijam.

15:14 Operācijā separātistu sagrābtās Slovjanskas atgūšanai pilsēta «tikpat kā attīrīta no teroristiem, no kuriem daudzi bijuši profesionāli sagatavoti», piektdien paziņojis Ukrainas Nacionālās gvardes pavēlnieks Stepans Poltoraks.

Ukrainas bruņotie spēki pārņēmuši savā kontrolē televīzijas torni un deviņus kontrolposteņnus. Tomēr Ukrainas mediji ziņo, ka

operācija turpinās, pilsēta ir aplenkta,

nomalēs separātisti šķērsām autoceļiem nogāzuši kokus, lai neielaistu Slovjanskā Ukrainas armijas bruņutehniku, bet Kramatorskā bloķēta trolejbusu un autobusu satiksme.

Notriekti trīs Ukrainas Gaisa spēku helikopteri, precīzu ziņu par bojāgājušo un ievainoto skaitu nav.

15:01 Kā paziņojusi Ukrainas Aizsardzības ministrija, aizturēti četri cilvēki, kas tiek turēti aizdomās par mēģinājumiem notriekt helikopterus ar pārnēsājamajām zenītraķešu sistēmām. Divu notriekto helikopteru apkalpes izdevies atbrīvot un evakuēt, tiek mēģināts atbrīvot vēl vienu smagi ievainotu pilotu, ko separātisti saņēmuši gūstā, kad helikopters veicis avārijas nolaišanos.

Operācijas rajonā apturēta dzelzceļa satiksme, bet autotransporta kustība maksimāli ierobežota. Slovjanskas un Kramatorskas iedzīvotājus aicina neiziet no mājām un turēties tālāk no logiem.

Spriedzi pastiprinājušas

baumas par dzeramā ūdens saindēšanu,

bet Doņeckas apgabala sanitāri epidemioloģiskais dienests norāda, ka nekādas ķīmiskas vai bakterioloģiskas novirzes ūdens sastāvā nav konstatētas.

14:55 Tie, kuri pieņēma lēmumu rīkot specoperāciju pret prokrieviskajiem separātistiem Ukrainas Doņeckas apgabala Slovjanskas pilsētā, tiks saukti pie atbildības, piektdien paziņoja Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

«Neizbēgami tiks saukti pie atbildības tie cilvēki, kuri pieņēma lēmumu par šādu operāciju - izmantojot kaujas aviāciju, izmantojot bruņotos spēkus. Atbildēs viņi, bez šaubām, Ukrainas tautas priekšā pirmām kārtām. Droši vien tas ir pats galvenais,» Krievijas telekanālam «Rossija 24» sacīja Peskovs.

14:03


13:21 Separātistu sagrābtajā Slovjanskā, kur Ukrainas bruņotie spēki piektdien sākuši plašu operāciju pilsētas atgūšanai, rīta agrumā pazudis amerikāņu žurnālists un viņa tulks, vēsta portāls «Novosti Donbassa».

No tīmekļa ziņu vietnes «BuzzFeed.com» korespondenta Maika Džiljo saņemta ziņa, ka viņš un viņa tulks Jeļena Glazunova aizturēti separātistu kontrolpostenī un tiek vesti uz Drošības padomes ēku, ko arī kontrolē separātisti. Telefonsakari ar viņiem pārtrūkuši.

12:55


12:35 Ar čārterreisu uz Slovjansku izlidojis bijušais Kremļa pārstāvis cilvēktiesību jautājumos Vladimirs Lukins ar delegāciju. «Pēc mūsu rīcībā esošās informācijas, šīs delegācijas mērķis ir izteikt Ukrainas varas iestādēm un spēka struktūrām valsts austrumdaļā skaļas apsūdzības cilvēktiesību pārkāpumos,» raksta organizācijas «Informatīvā pretestība» koordinators Dmitrijs Timčuks.

Lukins februārī pārstāvēja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu sarunās starp toreizējo Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču un Maidana vadību un bija vienīgais pušu pārstāvis, kas atteicās parakstīt Janukoviča un opozīcijas vienošanos, kuras «nepildīšanā» Maskava tagad apsūdz pašreizējo Ukrainas vadību.

12:00 Separātisti Slovjanskas

stacijā mēģinājuši sagrābt vilcienu

«Maskava-Mariupole», bet tas viņiem nav izdevies, piektdien paziņojis organizācijas «Informatīvā pretestība» koordinators Dmitrijs Timčuks. «Teroristu plānus izjauca pretterorisma vienības,» viņš norādījis.

Vienlaikus Timčuks ziņo, ka separātisti plaši izmanto mierīgos iedzīvotājus kā dzīvo vairogu, un brīdinājis, ka Slovjanskā tiek gatavota provokācija, kas varētu prasīt cilvēku upurus. Kā viņš raksta savā «Facebook» profilā, separātistu kontrolētajā rajonā

tiek steidzami pulcināti Krievijas žurnālisti.

11:39


10:50 Ukrainas bruņotajiem spēkiem Slovjanskā izdevies pārņemt savā kontrolē visus separātistu kontrolposteņus, savā «Facebook» profilā paziņojis iekšlietu ministrs Arsēns Avakovs. «Pārņemti visi desmit kontrolposteņi. Saņemti gūstā kaujinieki, viens no viņiem ar Ukrainas komunistiskās partijas biedra karti,» viņš raksta.

Pēc viņa vārdiem, pret Ukrainas bruņoto spēku specvienībām laists darbā smagais bruņojums, tai skaitā granātmetēji un zenītraķešu kompleksi.

10: 34 Specoperācijā pret prokrieviskajiem separātistiem Doņeckas apgabala Slovjanskas pilsētā abās karojošajās pusēs krituši trīs cilvēki, vēsta plašsaziņas līdzekļi.

10:15 «Uguns pagaidām uz laiku ir pārtraukta. Šķiet, ka [Ukrainas spēki] pārgrupējas,» sacījis separātistu štāba pārstāvis. Viņš piebildis, ka Slovjanskas nomalēs ir postījumi. «Galvenokārt bojātas ēkas, kas atrodas tuvumā [separātistu izveidotajiem] blokposteņiem. Apšaudītas vairākas mājas,» viņš sacījis.

Ministrs informē caur Facebook

Vairākas stundas pēc tam, kad mediji ziņoja, ka operācija ir sākusies, Ukrainas iekšlietu ministrs Arsens Avakovs savā lapā sociālajā tīklā «Facebook» ierakstīja: «Pulksten 4.30 sākās pretterorisma operācijas aktīvā fāze Slovjanskas-Kramatorskas rajonā, to īsteno Iekšlietu ministrijas, Nacionālās gvardes, bruņoto spēku apakšvienības».

«Slovjanskas pilsētas robežās pārņemti kontrolē deviņi blokposteņi. Pilsēta aplenkta ciešā lokā,» rakstīja Avakovs, piebilstot: «Mēs esam šeit kopā ar aizsardzības ministru un Nacionālās gvardes komandieri.»

Ziņo daudzi mediji

Ukrainas interneta laikraksts «Ukrainska pravda», atsaucoties uz Slovjanskā esošajiem Krievijas laikraksta «Komsomoļskaja pravda» žurnālistiem, ziņo, ka pilsētas iedzīvotājus pamodinājušas sirēnas, kuras bija paredzēts iedarbināt gadījumā, ja sāktos specoperācija. Bijuši dzirdami sprādzieni un šaušana, redzami helikopteri un bruņutehnika, informējuši «Komsomoļskaja pravda» žurnālisti.

Ukrainas bruņotie spēki uzsākuši plašu operāciju separātistu sagrābtās Slovjanskas atgūšanai. «Slavgorod.com.ua» vēsta, ka pilsētā skan šāvieni un trauksmes signāli, no separātistu kontrolposteņiem gaisā paceļas dūmu stabi.

Ukrainas iekšlietu ministrs Arsēns Avakovs aicinājis Slovjanskas un Kramatorskas iedzīvotājus neiziet no mājām un turēties tālāk no logiem. Tuvākajā laikā operācijas rajonā tiks bloķēta dzelzceļa satiksme, bet kustība pa autoceļiem jau ierobežota līdz minimumam, norādījis ministrs.

Pēc neoficiālām ziņām, Ukrainas spēkiem jau izdevies atgūt televīzijas torni.

Tiek ziņots, ka

separātistu spēki cenšas izrauties no pilsētas,

šim nolūkam nolaupot civiliedzīvotāju automašīnas.

Kaujas notikušas pilsētas nomalēs, vēsta «Ukrainska pravda».

Savukārt separātistu par Slovjanskas mēru pasludinātais Vjačeslavs Ponomarjovs aģentūrai «Interfax» teica, ka separātisti esot notriekuši divus Ukrainas valdības spēku helikopterus, un viens to apkalpes loceklis esot gājis bojā, bet vienu separātisti sagūstījuši. Neatkarīga apstiprinājuma šai informācijai nav.

Bruņoti kaujinieki Ukrainas austrumu pilsētā Slavjanskā

Krievijas telekanāls «Rossija 24»

vēsta par trešo notriekto helikopteru,

kas esot «burtiski eksplodējis gaisā».

Vēlāk separātistu štāba Slovjanskā pārstāvis aģentūrai «Interfax» teicis, ka Ukrainas spēki esot pārtraukuši uguni.

«Uguns pagaidām uz laiku ir pārtraukta. Šķiet, ka [Ukrainas spēki] pārgrupējas,» sacījis štāba pārstāvis. Viņš piebildis, ka Slovjanskas nomalēs ir postījumi. «Galvenokārt bojātas ēkas, kas atrodas tuvumā [separātistu izveidotajiem] blokposteņiem. Apšaudītas vairākas mājas,» viņš sacījis.

Kā ziņots, Ukrainas austrumu un dienvidu pilsētās aktīvi darbojas prokrieviski noskaņotu separātistu vienības, kuras, kā tiek uzskatīts, atbalsta Krievija. Šo vienību galvenais atbalsta punkts ir Slovjanska. Šīsdienas operācija ir pirmā nopietnā militārā atbilde no Kijevas puses.

Komentāri (562)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu