ASV par spiegošanu apsūdz piecas Ķīnas militārpersonas (4)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Savienotās Valstis pirmdien izvirzījušas apsūdzības piecām Ķīnas militārpersonām par ASV noslēpumu nozagšanu kiberuzbrukumos, lai palīdzētu Ķīnas valsts uzņēmumiem, paziņojusi Tieslietu ministrija.

Ķīna paziņojusi, ka ASV izvirzītās apsūdzības ir nepamatotas un absurdas, apdraud abu valstu sadarbību un grauj abpusējo uzticību.

Pekina arī apturējusi sadarbību ar Vašingtonu kiberdrošības jautājumos.

Apsūdzības izvirzītas pieciem Ķīnas Tautas atbrīvošanas armijas 61398.vienības locekļiem par tērauda industrijas noslēpumu nozagšanu.

Apsūdzībās teikts, ka hakeri ielauzušies ASV datoros, lai kaitētu tādām kompānijām kā «Westinghouse» un «US Steel Corp» un šo uzņēmumu darbiniekiem, šādi sagādājot priekšrocības Ķīnas uzņēmumiem konkurences cīņā.

No hakeru uzbrukumiem cietušas arī citas rūpniecības nozares.

ASV ģenerālprokurors Ēriks Holders norādīja, ka tās ir pirmās šāda veida apsūdzības pret personām, kas darbojas kādas valsts interesēs, un tām vajadzētu kalpot kā modinātāja zvanam.

«Šī administrācija necietīs darbības ne no vienas valsts, kas grib nelegāli sabotēt amerikāņu kompānijas un graut godīgas konkurences integritāti,» norādīja Holders.

ASV amatpersonas norādīja, ka apsūdzības izvirzītas pēc vairāku gadu izmeklēšanas.

Visām piecām militārpersonām izvirzītas apsūdzības 31 punktā un katrā no šiem punktiem var tikt piespriests līdz pat 15 gadiem ilgs cietumsods.

Holders aicināja Ķīnu izdot apsūdzētos tiesāšanai ASV, norādot, ka atteikuma gadījumā ASV izmantos visus tai pieejamos līdzekļus.

Informāciju tehnoloģiju drošības uzņēmuma «Mandiant» ziņojumā, kas tika publiskots pagājušajā gadā, teikts, ka Ķīnas armijas 61398.vienībā strādā tūkstošiem cilvēku, kas organizē kiberuzbrukumus ārvalstīm un zog valdību noslēpumus.

Ķīna šīs apsūdzības noraidīja.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu