Spāņu ciemats «Nogalini ebrejus» beidzot maina nosaukumu (17)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kāda savādi dēvēta spāņu ciemata iedzīvotāji beidzot nolēmuši mainīt tā nosaukumu, raksta «The Daily Mail».

«Castrillo Matajudios» burtiski nozīmē nometne nogalini ebrejus. Pretrunīgais nosaukums ciematam ir jau kopš 1627. gada.

Svētdien šā jautājuma risināšanai vietējā referendumā tika lūgts iedzīvotāju viedoklis, un pārliecinošs vairākums nobalsoja par ciemata nosaukuma maiņu.

Tiesa, ciematā ir tikai 56 reģistrētie balsstiesīgie - 29 nobalsoja par, bet 19 pret nosaukuma maiņu.

Pētnieku domas par šā nosaukuma izcelsmi dalās. Daļa uzskata, ka nosaukumu varētu būt ieviesuši tur dzīvojošie ebreji, kuri pievērsušies katolicismam. Citi lēš, ka nosaukums radies kādas kļūdas dēļ, jo oriģinālajos pilsētas vēsturiskajos dokumentos figurē nosaukums «Castrillo Motajudios», kas savukārt varētu nozīmēt «ebreju kalna nometne».

«Castrillo Matajudios» nosaukums dokumentos sāka figurēt jau 1627. gadā, gadsimtu pēc tam, kad tika izdots karaliskais dekrēts, liekot ebrejiem pievērsties katoļticībai vai valsti pamest. Daudzi no tiem, kuri valstī palika un to darīt atteicās, kļuva par spāņu inkvizīcijas upuriem, daļa pat tika sadedzināti dzīvi.

Nosaukumu varētu būt izdomājuši paši ebreji

Lai gan šajā apvidū savulaik tikuši nogalināti ebreji, vairums pētnieku tomēr uzskata, ka nosaukums cēlies tieši no pašiem ciemata iedzīvotājiem - ebrejiem, kuri pievērsās katolicismam un vēlējās uzsvērt savu jauno pārliecību un spāņu inkvizīcijas īstenotājus pārliecināt par savu lojalitāti.

Daļa ciemata pašreizējo iedzīvotāju pauda nosodījumu šādam nosaukumam un teica, ka viņi par to kaunas. Citi uzskata, ka nosaukumam bija jāpaliek, jo tas veicinātu tūristu pieplūdumu.

Vairums balsotāju pauda vēlmi, lai ciemats atgūtu nosaukumu «Castillo Motajudios», taču galīgais lēmums tiks pieņemts pilsētas iedzīvotāju lielsapulcē jūnijā.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu