Anglijā vecākus arestē, jo dēls kļuvis pārāk resns (58)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Anglijā vecāki nonākuši policijā par to, ka ļāvuši savam 11 gadus vecajam dēlam sasniegt 95 kilogramu svaru. Māte, kura dēlu iesaukusi par Wee Chubby (Apalīti Vī), savu vainu noliedz un visā vaino gēnus, raksta «The Sun».

Zēna tēvs un māte abi tikuši iztaujāti policijā pēc tam, kad bažas par bērna labklājību pauduši ārsti. Sākotnēji par bērna svaru trauksmi cēluši skolotāji. Toreiz vecāki piekrituši darbam ar sociālo darbinieku. Taču, kad zēns šajā pavasarī divas reizes nonāca slimnīcā uz pārbaudēm, ārsti nolēma izsaukt policiju. Ņemot vērā, ka ģimene jau bija sociālo dienestu redzeslokā saistībā ar bērna svaru, ārstiem bija aizdomas, ka bērna svars varētu būt vecāku nolaidības sekas un notiek «nežēlība pret bērnu».

Tiesībsargi veikuši izmeklēšanu, viesojušies zēna mājās, izvērtējot, vai apstākļi tur ir atbilstoši. Vecākiem tika pieprasīts ierasties policijā uz iztaujāšanu, bet zēna tēvs pirms policijas intervijas gandrīz stundu pavadīja aizturēšanas kamerā.

Vaino gēnus

Pāris bērna lielajā svarā vaino gēnus. Viņi esot centušies dēlu uzturēt pie veselīga svara.

«Dēls vienmēr bijis liels zēns. Visi manā ģimenē tādi bijuši,» saka tēvs, kurš pats ir 127 kilogramus smags.

Ārsti 11 gadus vecajam puisim konstatējuši ķermeņa masas indeksu 41,8, kas ir gandrīz divtik daudz, cik norma. Pie tam 95 kilogramu svars, ņemot vērā viņa vecumu un augumu, ir gandrīz trīs reizes lielāks par to, kādu uzskata par drošu.

Sapņo zaudēt svaru, kopš aizliedza jāt ar zirgu

Pats pusaudzis atzinies, ka labprāt zaudētu svaru. Viņš to nolēmis brīdī, kad skolas izbraukuma laikā viņam tika aizliegts piedalīties izjādē kopā ar klasesbiedriem.

Vecāki ir nobažījušies, ka atbildīgās iestādes varētu pieņemt lēmumu zēnu nosūtīt uz internātskolu, tādējādi mājās viņš būtu reti.

Bērnu labklājības uzraugi tagad sastādījuši striktu plānu, pie kura vecākiem jāpieturas, pretējā gadījumā tiks sākts tiesas process, lai bērns nonāktu valsts uzraudzībā un aprūpē.

Zēna 49 gadus vecais tēvs un 43 gadus vecā māte, kura ir mājsaimniece, stāsta, ka

dēlu iedrošinot nodarboties ar sportu, dodot viņam spēļu ieročus, ar ko rotaļāties pagalmā.

Viņš arī ievērojot striktu diētu. Kā zēna aktivitātes viņi nosaukuši «regulāras datorspēļu sesijas pie datora», piemēram, «Nintendo Wii».

Vecāki jau gada sākumā bija piekrituši brīvprātīgam, skolas rosinātam plānam bērna svara samazināšanai, tomēr nekāds progress sasniegts netika.

«Doma, ka viņi varētu man atņemt dēlu, ir tik biedējoša. Es bez saviem bērniem neesmu nekas. Viņa svars taču nav tik liela problēma. Es esmu apaļīga, un visa mana vīra ģimene ir brangi cilvēki. Tie ir gēni - resnums var būt gēnos,» saka māte.

«Viņš vienmēr ir bijis liels zēns.

Viņš piedzima ar lāpstām roku vietā un grābekļiem kāju vietā. Visi manā ģimenē ir lieli.

Mēs tur neko nevaram izdarīt. Es tikai dažkārt ēdu kebabus. Bet mūsu dēla iemīļotākā uzkoda ir tvaicēti brokoļi - un viņš tik un tā ir liels,» tā tēvs.

Sociālo dienestu ziņojumos gan ir zēna liecības, ka viņš ēdis ātro uzkodu restorānu piedāvāto.

Komentāri (58)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu