Atrasti masu kapi: aizdomas, ka īru bāreņi izmantoti vakcīnu testēšanai (83)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Īrijā pie kādas «mātes un bērnu» mājas Īrijā atrasti masu kapi, kur apglabāti simtiem zīdaiņu. Arvien lielākas šausmas par bērnunama bērnu likteni raisa aizdomas, ka viņi savulaik izmantoti kā jūrascūciņas vakcīnu testēšanai, raksta «The Telegraph».

Pie kādas mūķeņu vadītas patversmes Galvejā atrastas vairāk nekā 800 zīdaiņu mirstīgās atliekas. Mūķeņu vadītā iestāde bija vieta, kur patvēruma meklējumos savulaik ieradās neprecētas grūtnieces. Tagad radušās aizdomas, ka uz bērniem tur varētu būt testētas dažādas vakcīnas.

Izplatījusies informācija, ka vakcīnu testēšanā Īrijā piedalījušies 10 bērnu aprūpes nami. Tas noticis laikā no 1960. līdz 1976. gadam. Šaubīgie medikamenti tolaik ievadīti 298 bērniem. Vienā no testēšanām 80 bērni smagi saslima, kad tiem nejauši tika ievadīta mājlopiem domāta vakcīna.

Oficiāli avoti klusē, žurnālisti veic savu izmeklēšanu

Oficiāli atklātībā dokumenti par šāda veida testēšanām Īrijā nav nodoti. Tomēr žurnālisti izpētījuši, ka noklusētā vakcīnu testēšana uz bērniem bijusi ļoti plaši izplatīta.

Arvien vairāk parādās liecības arī no šo namu iemītniekiem. «Manas rokas un kājas bija ar rētām. Kad jautāju par to mammai, viņa man teica, ka

laikā, kad tiku adoptēta, manas rokas bija iekaisušas un apsaitētas,»

stāsta Kristija, kas adoptēta no bērnunama Bessborough House Korkā.

«Es neko nezināju par vakcīnu testēšanu. Kopš tā laika esmu maz bijusi pie ārstiem, un viņi visi kā viens teica, ka neko tādu nekad nav redzējuši - ar tik daudzām injekciju pēdām,» viņa turpina.

Bessborough House bijusī sociālā darbiniece, māsa Sarto «Newstalk» radio atzinusi, ka testēšana savulaik tiešām notikusi, taču pirms tam mēģināts iegūt bērnu vecāku atļaujas. «Ārsts parasti namā ieradās un jautāja, vai viņi var veikt šo vai to eksperimentu, un mātes pie ārsta veda savus bērnus. To nevarēja izdarīt bez mātes atļaujas,» viņa apgalvo.

Nebija likumu, kas medicīnisko testēšanu ierobežotu

«GlaxoSmithKline» - uzņēmums, kurš savulaik pārņēma testēšanā apsūdzēto farmācijas kompāniju, norāda, ka šis ziņas ir ļoti satraucošas, un solīja sadarboties ar jebkāda veida izmeklēšanu.

Īrijā līdz pat 1987. gadam nepastāvēja nekādi likumi, kas regulētu medicīnisko testēšanu.

2001. gadā Īrijā tika sākta izmeklēšana par medikamentu testēšanu uz 58 bērniem laikā no 1960. līdz 1961. gadam sešos bērnu aprūpes namos, to vidū arī Bessborough House.

Pie bērnu nama atrod masu kapus

Pirms dažām dienām Īrijas sabiedrību šokēja vēsturnieces Katrīnes Korlesas pētījums par bērnu mirstību «mātes un bērnu namā» Galvejā, kas bija domāts neprecētām mātēm. Korlesa

pētījumā vērsa uzmanību uz «nelikumīgo» zīdaiņu neticami augsto mirstības procentu.

1930., 1940. un 1950. gados šis

mirstības procents bija piecas reizes augstāks nekā bērniem, kas dzimuši laulātiem vecākiem.

Statistiski vairāk nekā viens bērns no četriem «grēkā dzimušajiem» mira. Pie tam pie Galvejas bērnu nama masu kapā atrasti vairāk nekā 800 bērnu.

«Ja kaut kas notika, tad tas, visdrīzāk, notika mātes un bērnu namos visā valstī. Visi fakti liecina par to, ka tie, kas šādas institūcijas vadīja, ne saprata, ne arī gribēja saprast, kā rūpēties par bērniem šāda trauslā vecumā,» svētdien paziņoja Dublinas arhibīskaps Diarmuids Martins.

Bessborough House, kas bija lielākais šāds aprūpes nams Īrijā, bijušie iemītnieki aicina veikt izmeklēšanu par nedabīgi augstajiem mirstības rādītājiem šajā vietā.

Gadiem klīdušas baumas par bērnunamā notiekošo

«Es jau gadiem ilgi saku, ka mums ir vajadzīgas atbildes par to, kas šādās vietās noticis,» saka Džons Barets, kurš pats tur dzimis 1952. gadā. «Vienmēr tur bija baumas par apbedīšanām un nama kapsētu. Tur varētu būt apglabāti tūkstošiem mazuļu. Šīs bija lielākais šāda veida nams Īrijā, kas zina.. Es domāju, ka jāveic izmeklēšana, lai noskaidrotu, vai šīs ir tikai baumas, vai arī gluži kā Galavejas gadījumā šeit noticis kaut kas traģisks.»

Īrijas valdība, kurai bijušas grūtas attiecības ar Vatikānu jau kopš 2011. gada, norīkojusi policiju un amatpersonas veikt izpēti par Galavejas bērnunamu. Un varētu tikt noteikta izmeklēšana arī par citos bērnunamos notikušo.

Komentāri (83)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu