ANO Drošības padome aicina uz steidzamu dialogu Irākā (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Drošības padome ceturtdien aicinājusi uz steidzamu dialogu Irākā, nosodot teroristu aktivitātes, tomēr atturējusies mudināt uz konkrētu rīcību pret nemierniekiem, kas virzās uz Bagdādi.

Nemiernieki Irākā sagrābuši savā varā Mosulu un Tikrītu, kā arī pārņēmuši kontroli pār Nīnavas provinci un vairākiem apgabaliem Kirkūkas un Salāh ed Dīnas provincēs.

Domājams, ka nemiernieki, kuru vidū ietekmīgākais spēks ir džihādistu grupējums «Islāma valsts Irākā un Levantē» (ISIL), gatavojas virzīties uz Bagdādi un reģioniem, kur vairums iedzīvotāju ir šiītu musulmaņi, kurus islāmisti uzskata par neticīgajiem.

Lai apspriestu situāciju Irākā, ANO Drošības padome noturēja slēgtu sēdi, kas ilga divas stundas.

Foto: AFP/LETA

Krievija, kas rotācijas kārtībā uz mēnesi pārņēmusi Drošības padomes prezidentūru, informēja, ka padomes locekļi vienbalsīgi pauduši atbalstu Irākas valdībai un Irākas tautai cīņā pret terorismu un aicinājuši uz dialogu.

«Šī ir lieliska iespēja jaunam sākumam visaptverošam politiskam dialogam,» paziņoja Krievijas pastāvīgais pārstāvis ANO Vitālijs Čurkins.

«Jābūt spēcīgiem un intensīviem centieniem sākt šo dialogu,» viņš piebilda.

ANO Drošības padomes locekļi nosodījuši «visas teroristu un ekstrēmistu aktivitātes», vienlaikus brīdinot Irākas valdību, ka tai dziļāk jāpievēršas politisko, starpkopienu un sociālo nesaskaņu risināšanai, norādīja Čurkins.

Drošības padomes sēdē par situāciju Irākā ziņoja ANO vēstnieks Bagdādē Nikolajs Mladenovs.

Viņš sacīja, ka pagaidām nesaskata tūlītējas briesmas Bagdādei, bet norādīja, ka ANO misijai ir «ļoti ierobežotas» iespējas palīdzēt tiem 500 000 cilvēku, kas bijuši spiesti pamest Mosulu.

Mladenovs raksturoja šo krīzi kā pēdējā laika lielāko draudu Irākas suverenitātei.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu