Bēgļu skaits pirmo reizi kopš Otrā pasaules kara pārsniedz 50 miljonus (4)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bēgļu skaits pasaulē pirmo reizi kopš Otrā pasaules kara pārsniedzis 50 miljonu atzīmi, piektdien paziņoja ANO Bēgļu lietu pārvalde (UNHCR).

Līdz 2013.gada nogalei to cilvēku skaits, kas vardarbības un krīžu dēļ bijuši spiesti doties bēgļu gaitās ārpus savas valsts vai pārvietoties uz citu vietu savas valsts teritorijā, bija sasniedzis 51,2 miljonus. Tas ir par sešiem miljoniem vairāk nekā gadu iepriekš.

Jo īpaši dramatiska situācija ir Sīrijā, secināts ikgadējā pārvaldes ziņojumā.

Sīrijas kara dēļ uz citu šīs valsts daļu bijuši spiesti pārcelties 6,5 miljoni, bet aptuveni 2,5 miljoni sīriešu devušies bēgļu gaitās ārpus kara plosītās dzimtenes.

Bēgļu gaitās cilvēki bijuši spiesti doties arī dēļ krīzes Dienvidsudānā, Centrālāfrikas Republikā, Ukrainā un Irākā, tikmēr lielāko daļu to bēgļu, kuri bēgļu gaitas uzsākuši iepriekšējos gados, veido palestīnieši, afgāņi un somāļi.

«Rodas konflikti un rodas dramatiski cilvēktiesību pārkāpumi, un starptautiskā sabiedrība zaudējusi lielu daļu no savām iespējām novērst konfliktsituācijas un savlaicīgi tās risināt,» uzsver UNHCR augstais komisārs Antoniu Guterišs.

Viņš arī izteica kritiku ANO Drošības padomei, kuras locekļi nespēj pārvarēt domstarpības virknē jautājumu, kas izraisījis haotiskas situācijas, kurās konfliktējošajām pusēm nav jābaidās no apsūdzībām, norādīja komisārs.

Jaunattīstības valstīs mīt 85% no visiem pasaules bēgļiem, secināts ziņojumā. Vislielāko bēgļu skaitu uzņēmusi Pakistāna, kurā patvērumu raduši 1,6 miljoni cilvēku, bet otrajā un trešajā vietā lielākā bēgļu skaita uzņemšanas ziņā pasaulē ir Irāna un Libāna.

No 1,1 miljona cilvēku, kuri pērn centās iegūt bēgļa statusu, 10% šim mērķim bija izvēlējušies Vāciju.

Pārējās četras valstis, kas saņēmušas vislielāko patvēruma lūgumu skaitu, ir Dienvidāfrika, Francija un Zviedrija.

Vairāk nekā puse patvēruma lūdzēju pērn bija sīrieši, kam sekoja Kongo Demokrātiskās Republikas un Mjanmas pilsoņi.

ANO Bēgļu lietu pārvalde arī pauda satraukumu, ka pieaug to bērnu skaits, kuri spiesti doties bēgļu gaitās.

Pērn vairāk nekā puse no visiem bēgļiem pasaulē bija jaunāki par 18 gadiem, kas ir augstākais šāds rādītājs pēdējo desmit gadu laikā. Visbiežāk bēgļu gaitās devušies bērni no Afganistānas, Somālijas un Sīrijas.

Turklāt rekordliels skaits bērnu - 25 300 - bez savu vecāku pavadības pērn meklēja patvērumu ārvalstīs.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu