Francija: atlaišana par musulmaņu galvassegas nēsāšanu - pamatota (7)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Francijas augstākā apelācijas tiesu instance trešdien atzina, ka kādas musulmanietes atlaišana no darba privātā bērnudārzā, jo viņa atteikusies novilkt islāmticīgo sieviešu tradicionālo galvassegu, bijusi pamatota.

Kasācijas tiesa atzina, ka Fatimas Afifas atbrīvošana no darba, pamatojoties uz bērnudārza iekšējās kārtības noteikumiem, ir saskaņā ar likumu.

Bērnudārza iekšējās kārtības noteikumi paredz, ka reliģijas brīvība «nedrīkst stāties ceļā sekulārisma un neitralitātes principiem».

Līdz šim Francijas tiesas šajā lietā vairāk mainījušas savu viedokli. 2013.gadā Kasācijas tiesa lēma par labu Afifai, norādot, ka 2004.gada likums, ar kuru tika aizliegts nēsāt musulmaņu tradicionālās galvassegas valsts skolās, neattiecas uz privātām mācību iestādēm.

Tolaik tiesa arī atzina, ka bērnudārzs vainojams reliģiski motivētā diskriminācijā.

Savukārt Parīzes apelāciju tiesa, kurai tika uzdots lietu izskatīt atkārtoti, nepakļāvās augstākās instances argumentiem un atzina, ka, lai gan reliģijas brīvība atzīstama par «pamatprincipu», bērnudārzam ir tiesības noteikt, kā darbiniekiem jāuzvedas, strādājot ar bērniem multikulturālā vidē.

Pirmdien Kasācijas tiesa piekrita šim argumentam, norādot, ka Afifas reliģiskās brīvības ierobežošana bijusi «attaisnojama ar to pienākumu raksturu, kurus uzņēmušies iestādes darbinieki, un samērīga ar to mērķiem».

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu