Musulmaņu valstīs pieaug bailes no islāma ekstrēmisma (7)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No Tuvajiem Austrumiem līdz Āzijas dienvidiem valstīs ar lielu musulmaņu iedzīvotāju īpatsvaru pieaug bailes no islāma ekstrēmisma un krītas atbalsts radikālajiem grupējumiem, liecina otrdien publicēti aptaujas rezultāti.

Pēdējo 12 mēnešu laikā ir augušas bažas par ekstrēmistu aktivitātēm, noskaidrojies «Pew Research Center» 14 valstīs veiktā 14 500 cilvēku aptaujā. Tās pastiprinājis Sīrijā ieilgušais karš un Nigērijas islāmistu grupējuma «Boko Haram» uzbrukumi.

Tādas ekstrēmistu grupas kā «Al Qaeda», «Hizbollah», «Boko Haram» un pat Gazas joslā vēlēšanās uzvarējusī islāmistu kustība «Hamas» zaudē cilvēku atbalstu.

Pašnāvniekus atbalsta vairs tikai daļa

Pēdējos desmit gados ievērojami ir krities arī atbalsts spridzinātājiem pašnāvniekiem, kuri uzbrūk mierīgajiem iedzīvotājiem.

Aptauja tika veikta no 10.aprīļa līdz 25.maijam - vēl pirms džihādistu grupējums «Islāma valsts Irākā un Levantē» (ISIL) pārņēma lielas teritorijas Irākas ziemeļos un ieņēma Mosulas pilsētu.

Libānā, kas robežojas ar Sīriju, 92% intervēto atzina, ka viņus uztrauc islāma ekstrēmisti. Šis skaitlis ir audzis par 11 procentpunktiem no 2013.gada, un viedoklis ir vienlīdzīgs Libānas sunnītu, šiītu un kristiešu kopienās.

Šķeļas Sīrijas ekstrēmistu grupas

Bažas ir augušas arī Jordānijā un Turcijā, kuras ir uzņēmušas daudzus bēgļus no kara izpostītās kaimiņvalsts Sīrijas. Ekstrēmistu grupējumi, kuri mēģina gāzt Sīrijas prezidenta Bašara Asada režīmu, trīs gadus ieilgušajā konfliktā ir sākuši sašķelties.

Kopš 2012.gada Jordānijā par islāma ekstrēmistiem nobažījušos iedzīvotāju skaits pieaudzis par 13 procentpunktiem un ir sasniedzis 62%, kamēr Turcijā pieaugums ir 18 procentpunkti.

«Āzijā ir izteiktas bažas par radikālo islāmu. Bangladešā tādas izteikuši 69% iedzīvotāju, Pakistānā 66% un Malaizijā 63%,» redzams aptaujas rezultātos.

Tomēr Indonēzijā, kurā ir visvairāk musulmaņu, bažīgo īpatsvars ir mazāks - tur bažas par ekstrēmistiem izteikuši tikai četri no desmit aptaujātajiem.

Pārliecinošs vairākums - 79% - nigēriešu bija pret «Boko Haram» grupējumu, kurš šogad nolaupīja vairāk nekā 200 skolnieces. Tāpat arī 59% Pakistānas iedzīvotāju izteicās, ka neatbalsta talibu kaujiniekus.

Nedaudz vairāk kā pusei palestīniešu ir negatīva attieksme pret «Hamas», kurus Izraēla šonedēļ apsūdzēja trīs pusaudžu slepkavībā. Šī nepatika sasniedz 63% Gazas joslā, kas ir vairāk nekā konkurentu partijas «Fatah» vadītajā Rietumkrastā.

Tikai 46% palestīnieši uzskatīja, ka pašnāvnieku spridzinātāju uzbrukumi civiliedzīvotājiem ir attaisnojami, kas ir ievērojami mazāk par 70% 2007.gadā. Libānas musulmaņu vidū šā viedokļa piekritēji no 74% 2007.gadā ir mazinājušies līdz 29% šobrīd.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu