Vienojas, ko darīt ar jaunajiem Eiropas džihādistiem (9)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Savienības (ES) ministri pieņēmuši rīcības plānu, lai stātos pretim augošajiem drošības draudiem no džihādistu puses, kuri atgriežas no Sīrijas, paziņojis ES pretterorisma koordinators Žils de Keršovs.

Pirmdien Milānā rīkotajā sapulcē tika pieņemti vairāki rīcības plāni. Sapulcē piedalījās Beļģijas, Lielbritānijas, Dānijas, Francijas, Vācijas, Itālijas, Nīderlandes, Spānijas un Zviedrijas iekšlietu ministrs, informēja Keršovs.

«Sīkākas rīcības plāna detaļas ir konfidenciālas,» teica Keršovs, piebilstot, ka šis plāns tiks nosūtīts pārējām Eiropas valstīm nākamajā iekšlietu ministru sanāksmē oktobrī.

«Pēdējie notikumi Irākā pastiprina nepieciešamību pēc tūlītējas rīcības,» viņš teica, norādot, ka «Islāma valsts» izveide noteikti piesaistīs Eiropas džihādistus.

ES šogad jau brīdināja, ka strauji pieaug jauno Eiropas musulmaņu skaits, kuri dodas cīnīties kopā ar ekstrēmistiem uz Sīriju un citām valstīm, piemēram, Somāliju un Sudānu.

Pastāv bažas, ka viņi atgriezīsies ar vēl radikālākiem uzskatiem un pieredzi ar ieročiem un partizānu karu.

Jaunais plāns ļaus identificēt potenciālās personas, kuras vēlētos iesaistīties ekstrēmistu cīņās, un brīdinās par viņām citas ES valstis. Tā šīm personām būs grūtāk pamest valsti un vieglāk tiesībsargājošām iestādēm tās izsekot pēc atgriešanās un nepieciešamības gadījumā arestēt.

Tāpat arī ir plānots uzlabot Šengenas informācijas sistēmas (SIS) informācijas plūsmu, pievienojot sistēmai arī valstis, kas nav tās biedri, piemēram, Lielbritāniju un Īriju.

Keršovs sacīja, ka ES būs jāievēro smalka robeža starp drošības uzlabošanu un iejaukšanos cilvēktiesībās, tāpat ir iespējamas problēmas, definējot džihādistu aizturēšanas pamatojumu.

Francijas iekšlietu ministrs trešdien publiskos jauno pretterorisma likumprojektu, kas izstrādāts, lai novērstu džihādistu došanos karot uz ārzemēm, konfiscējot pases, aizliedzot izceļot un izsludinot starptautiskus aresta orderus.

Nīderlandes likumsargi jau ir paziņojuši, ka pilsoņiem tiks atņemtas pases, ja būs aizdomas, ka viņi vēlas doties karā uz Tuvajiem Austrumiem.

Pastiprinātas bažas par eiropiešu radikāļiem parādījās pēc tam, kad kāds francūzis atgriezās no gadu ilgām cīņām Sīrijā un maijā nošāva četrus cilvēkus Briseles Ebreju muzejā.

Tiek lēsts, ka vairāk nekā 2000 eiropiešu vai nu ir jau devušies cīnīties uz Sīriju, vai to vēl plāno.

«Tas nenozīmē, ka viņi visi plāno veikt uzbrukumus Eiropā, bet daži to darīs,» brīdināja Keršovs.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu