Austrijas ministrs iebilst pret parandžu aizliegšanu (22)

LETA/APA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Austrijas ārlietu un integrācijas ministrs, konservatīvās Tautas partijas (VP) politiķis Sebastiāns Kurcs izteicies noraidoši par labējās Brīvības partijas (FPÖ) ierosinājumu aizliegt valstī valkāt parandžas.

«Mēs neatrisināsim Austrijas integrāciju ar parandžu aizliegumu,» parlamenta apakšpalātā atbildot uz FPÖ jautājumu, sacīja ministrs.

Austrijā vien nedaudzas sievietes valkā parandžas un to lielākā daļa ir no Saūda Arābijas un tērē daudz naudas Cellē, Zalcburgas provincē, un Vīnē, norādīja Kurcs.

Tā vietā, lai rīkotu «mākslīgas diskusijas» par šo jautājumu, vajadzētu koncentrēties uz būtiskām integrācijas problēmām, tādām kā valodas apgūšana, aktīva integrācija sabiedrībā un Austrijas vērtību cienīšana.

FPÖ pieprasīja Austrijā aizliegt parandžas pāris dienas pēc tam, kad Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) bija pasludinājusi, ka Francijā pieņemtais parandžu aizliegums nepārkāpj cilvēktiesības.

«Plašās, konservatīvās musulmaņu imigrantu aprindās» dominē uzskats, ka sievietes ir otrās šķiras pilsoņi, un viens no apspiešanas instrumentiem ir parandža, norādīja FPÖ preses pārstāve Karmena Gartelgrūbere.

Atbalstu parandžu aizliegumam - daudziem negaidīti - pauda arī Austrijas Zaļās partijas politiķis Efgani Denmezs.

Ģimenēm, kurās sievietes tiek piespiestas valkāt parandžas, vajadzētu aizliegt saņemt valsts finanšu atbalstu.

«Es neredzu iemeslu, kāpēc sistēmas, kuras apspiež sievietes, vajadzētu finansēt ar valsts naudu,» avīzei «Heute» sacīja politiķis.

ECT 1.jūlijā atzina, ka Francijas aizliegums nēsāt parandžas publiskās vietās nav pretrunā ar musulmaņu sieviešu cilvēktiesībām.

Šī bija trešā reize, kad tiesa atbalstījusi Francijas mēģinājumus ierobežot islāmticīgo galvassegu nēsāšanu.

«Tiesa uzsver, ka izskatāmajā jautājumā kopdzīves likumu ievērošana ir leģitīms mērķis,» teikts tiesas izplatītajā paziņojumā.

2010.gadā Francijā pieņemtais likums aizliedz publiskās vietās pilnībā aizsegt seju, tostarp arī musulmaņu tradicionālo sejas plīvuru nēsāšanu. Par šā likuma pārkāpumu draud 150 eiro liela sodanauda.

Francijas varasiestādes norāda, ka likuma mērķis ir valsts sekulārisma tradīciju aizsardzība un sabiedriskās kārtības un drošības garantēšana.

Tomēr tas radījis spriedzi varasiestāžu attiecībās ar lielo musulmaņu kopienu, kuras piederīgo skaits, kā tiek lēsts, sasniedzis jau četrus miljonus.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu