ANO aicina uz tūlītēju pamieru Gazā, kur Izraēlas nogalināto skaits pārsniedz 500 (40)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ANO Drošības padome svētdien nākusi klajā ar jaunu aicinājumu nekavējoties panākt pamieru Gazas joslā. «Drošības padomes locekļi pauda nopietnas bažas par augošo bojāgājušo skaitu,» norādīja Ruandas vēstnieks ANO Jūdžeins Ričards Gasana.

«Drošības padomes locekļi aicināja ievērot starptautiskās humānās tiesības, tostarp civiliedzīvotāju aizsardzību», un aicināja nekavējoties pārtraukt karadarbību, atklāja vēstnieks.

Arī ASV prezidents Baraks Obama telefonsarunā ar Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu aicināja nekavējoties panākt pamieru.

Cerībā normalizēt situāciju, pirmdien uz Tuvajiem Austrumiem devies ASV valsts sekretārs Džons Kerijs.

Turpinoties Izraēlas gaisa triecieniem un sauszemes operācijai, Gazas joslā bojāgājušo palestīniešu skaits pirmdien pārsniedzis 500 cilvēku, liecina Gazas joslas ārkārtas dienesta sniegtā informācija.

Izraēlas pusē ir 20 bojāgājušie - divi civiliedzīvotāji un 18 karavīri -, kas Izraēlas armijai ir lielākais dzīvā spēka zaudējums pēdējo astoņu gadu laikā.

Tostarp 13 karavīri Gazas joslā tika nogalināti svētdien, kas izvērtās par asiņaināko no pagājušajām 13 konflikta dienām.

Jau vēstīts, ka svētdien Gazas joslā dzīvību zaudēja aptuveni 150 palestīnieši.

Izraēla šodien paziņoja, ka valsts dienvidos kaujā nogalināti desmit palestīniešu kustības «Hamas» kaujinieki, kuri iekļuvuši Izraēlas teritorijā pa slepenu tuneli. Izraēlas armijas pusē kritušo nav, bet vairāki karavīri ir ievainoti.

Atbildību uzņēmies «Hamas» militārais spārns «Al Kasama brigādes»

Izraēla apgalvo, ka sauszemes operācija, kas Gazas joslā sākās 10.jūlija vakarā, nepieciešama, lai likvidētu islāma kaujinieku pazemes tuneļus, kuriem ar gaisa triecieniem nav iespējams dot pietiekami lielu triecienu.

Netanjahu apgalvo, ka lielais civiliedzīvotāju upuru skaits ir rezultāts «Hamas» praksei izmantot nevainīgos iedzīvotājus kā vairogu savām noziedzīgajām darbībām.

Viņš svētdien arī uzsvēra, ka starptautiskajā sabiedrībā vērojams «ļoti spēcīgs atbalsts» Izraēlas operācijai.

«Al Kasama brigādes» svētdien paziņoja, ka to kaujinieki nolaupījuši Izraēlas karavīru. Armija norādīja, ka pārbauda šo informāciju, bet Izraēlas vēstnieks ANO to noliedza.

«Hamas» kaujinieki vairāk nekā piecus gadus turēja gūstā Izraēlas karavīru Giladu Šalitu, kurš tika nolaupīts 2006.gada jūnijā. Viņš tika atbrīvots tikai 2011.gadā apmaiņā pret vairāk nekā 1000 palestīniešu ieslodzītajiem.

Šomēnes uzplaiksnījušā konflikta pārtraukšanai «Hamas» izvirzījusi vairākas prasības Izraēlai, tostarp pārtraukt Gazas blokādi un atbrīvot ieslodzītos.

Līdz šim palestīniešu kustība visus pamiera priekšlikumus noraidījusi

Cerībā panākt risinājumu reģionā ieradies ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns, kurš aicinājis Izraēlu saglabāt maksimālu savaldību, norādot, ka dzīvību zaudē pārāk daudz nevainīgu cilvēku.

Pirmdien Katarā plānotas arī palestīniešu pašpārvaldes prezidenta Mahmuda Abasa un «Hamas» līdera Haleda Mešaala sarunas.

Tikmēr Gazas joslā bailēs no uzbrukumiem savas mājas pametuši 83 000 cilvēku, meklējot patvērumu skolās un ANO aģentūrās.

Komentāri (40)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu