«Melnā saraksta mākslinieki» kritizē Rinkēviča lēmumu; Kobzons nespēj novaldīt muti (324)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Sarunā ar kādu krievu portālu Josifs Kobzons žēlojas, ka «Latvijas diplomātus neviens nevar ietekmēt». Tajā pašā laikā dziedātājs, kam tagad liegta ieceļošana Latvijā, kā arī liegta ieceļošana ASV, pamatojoties uz viņa sakariem ar organizēto noziedzību, atļāvies Latvijas ārlietu ministru nosaukt par «pamuļķi».

Pievienota 10.rindkopa.

Producents Josifs Prigožins, kurš pārstāv «melnajā sarakstā» iekļauto Allu Perfilovu jeb Valēriju un vienlaikus ir arī viņas dzīvesbiedrs, paziņojis, ka Rinkēvičam būtu jāatkāpjas no amata. «Kādas viņam tiesības aizliegt mākslinieku,» intervijā krievu radiostacijai RSN izteicies Prigožins. «Tā ir provokācija.»

Īpašu lielu producenta «sašutumu» esot izsaucis tas, ka Latvijas lēmums neesot nekādi pamatots. «Nekādu pamatojumu nav, nekādu argumentu. It kā kaut kur kāds [kaut ko] teicis par citu valsti. Nekādu konkrētu izteikumu par latviešiem no Valērijas puses nav bijis,» žēlojas Prigožins.

Viņš arī paziņojis, ka viņa pārstāvētā dziedātāja vērsīšoties ar sūdzībām Krievijas Ārlietu ministrijā un starptautiskajās organizācijās.

Savukārt intervijā krievu tīmekļa portālam «super.ru» Prigožins izteicies, ka «Jaunā viļņa» organizatora Igora Krutoja vietā viņš pasludinātu Latvijas boikotu un šā gada pasākumu atceltu.

Tajā pašā laikā producents paziņojis, ka viņš kopā ar Valēriju tomēr braukšot uz «Jauno vilni».

«Mums ir oficiāli izsniegtas Šengenas vīzas, un mums ir tiesības uzturēties Latvijas teritorijā,» sacīja Prigožins.

Tikmēr līdzās Perfilovai Latvijas «melnajā sarakstā» iekļautais Josifs Kobzons izrādījis pārsteigumu par Latvijas varasiestāžu lēmumu un šobrīd cenšoties sazināties ar Krievijas Ārlietu ministriju.

Ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs gan patlaban esot prombūtnē un nevarot nodarboties ar dziedātāja problēmām, tāpēc Kobzons mēģinot sazvanīt «vecāko sekretāru».

Sarunā ar krievu portālu «bloknot.ru» Kobzons gan žēlojas, ka «Latvijas diplomātus neviens nevar ietekmēt». Tajā pašā laikā dziedātājs, kam liegta ieceļošana arī ASV, pamatojoties uz viņa sakariem ar organizēto noziedzību, atļāvies Latvijas ārlietu ministru nosaukt par «pamuļķi».

Pievienots: Sociālajos tīklos ar ironiju tiek apspriesta paša Kobzona martā paustie izteikumi, kad viņš komentēja aizliegumu ukraiņu grupai «Okean Elzy» koncertēt Krievijā. Grupas locekļi esot viņam nosūtījuši vēstuli, sūdzoties par nelaišanu Krievijā. «Un pareizi nelaiž! Jo viņi uzstājās Maidanā. Ir taču jāsaprot. Puiši, tie taču nav nekādi joki,» laikrakstam «Komsomoļskaja pravda» sacīja Kobzons. «Puiši, kāpēc tad jūs uzstājāties Maidanā? Kāpēc jūs vīrišķīgi nepateicāt, ka nevariet piedalīties bandītiskās akcijās? Vai tad esat aizmirsuši mūsu jaungvardiešu varoņdarbu Donbasā Lielā Tēvijas kara laikā? Un kāpēc tad pēc Maidana vēlaties uz Krieviju atbraukt? Pabaroties? Barojieties pie sevis! Starp citu arī mani aicināja uzstāties Maidanā. Bet es atbildēju, ka nevēlos dziedāt bandītiem. Bet uz Krimu, uz Sevastopoli es ar prieku aizbraukšu, kad vien būs tāda iespēja.»

LETA jau ziņoja, ka Rinkēvičs liedzis Latvijā ieceļot Krievijā plaši pazīstamajiem estrādes māksliniekiem Oļegam Gazmanovam, Kobzonam un Perfilovai, kura pazīstama ar skatuves vārdu Valērija. Kobzons Latvijas «melnajā sarakstā» nonācis jau otro reizi.

Gazmanovs, kurš ir biežs viesis Latvijā un kura tuvinieki dzīvo Rīgā un Jūrmalā, jau iepriekš ir nonācis Ārlietu ministrijas redzeslokā. Mūziķis Krievijas konstitūcijas divdesmitgades svinībās dziesmā «Ražots Padomju Savienībā» aizrautīgi slavinājis padomju impēriju. «Ukraina un Krima, Baltkrievija un Moldova - tā ir mana valsts. Sahalīna, Kamčatka, Urālu kalni - tā ir mana valsts, Krasnodaras novads, Sibīrija un Pievolga, Kazahstāna un Kaukāzs, un Baltija arī,» - šādi «savas valsts» ģeogrāfiju Gazmanovs izklāstījis dziesmā, kuras piedziedājumā skan vārdi «Esmu dzimis Padomju Savienībā, ražots es esmu PSRS». Tolaik arī Lietuvas Seima deputāts bijušais ārlietu ministrs Audroņs Ažubalis aicinājis neļaut Gazmanovam iebraukt valstī.

Tāpat Gazmanovs šī gada maijā uzstājās mītiņā Maskavas Sarkanajā laukumā, lai paustu atbalstu Krimas prokrieviski noskaņotajām varasiestādēm, kas vēlas pievienoties Krievijai, izpildot patriotiska rakstura dziesmu par virsniekiem.

Dziedātāja Valērija dzimusi 1968.gadā Saratovas reģionā, savukārt vēlāk pārcēlusies uz Maskavu, kur 1992.gadā ierakstījusi pirmo albumu angļu valodā «The Taiga Symphony», un savas karjeras sākumā saņēmusi skatītāju simpātijas balvu konkursā «Jūrmala - 92». 2012.gadā Valērija oficiāli nosaukta par Krievijas prezidenta kandidāta Vladimira Putina uzticamības personu. Dziedātāja paudusi pārliecību, ka Krievijā nav cilvēka, kas varētu tikt galā ar prezidenta pienākumiem labāk nekā Putins.

Savukārt Kobzons, kurš, tāpat kā Gazmanovs un Valērija, Latviju bieži apmeklējis, lai piedalītos festivālā «Jaunais vilnis», 2003.gadā ar toreizējā iekšlietu ministra Māra Gulbja rīkojumu jau tika iekļauts Latvijai nevēlamo personu sarakstā uz nenoteiktu laiku, jo valsts iestādēm bija pamats uzskatīt, ka viņš «rada draudus valsts drošībai un sabiedriskajai kārtībai». Tomēr 2004.gada jūnijā, pretēji Satversmes aizsardzības biroja rekomendācijām, toreizējais iekšlietu ministrs Ēriks Jēkabsons izdeva rīkojumu izslēgt Kobzonu no «melnā saraksta». Iekšlietu ministrijas parlamentārais sekretārs Dainis Turlais vēlāk apgalvoja, ka Kobzona ielaišana Latvijā neesot bijis politisks lēmums un Jēkabsons lēmumu pieņēmis savu tiesību ietvaros. Tā kā Kobzona vārds neesot Interpola meklēto personu sarakstos, tad viņa iebraukšanai Latvijā neesot likti šķēršļi.

Dziedātāju Kobzonu savā teritorijā atteikušās ielaist arī ASV, Kanāda, Austrālija un vairākas Eiropas valstis.

Ieceļošanas aizlieguma jeb tā dēvētajā melnajā sarakstā visi trīs iekļauti uz nenoteiktu laiku.

Komentāri (324)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu