Obama: Putinam jāpiespiež separātisti palīdzēt Malaizijas lidmašīnas notriekšanas izmeklētājiem (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ir jāpiespiež promaskaviskie kaujinieki sadarboties ar ekspertiem, kas izmeklē Malaizijas pasažieru lidmašīnas notriekšanu, pirmdien sacīja ASV prezidents Baraks Obama, paužot sašutumu par to, ka izmeklēšanas ceļā tiek likti šķēršļi.

«Krievijas atbalstītie separātisti turpina bloķēt izmeklēšanu. Viņi atkārtoti nav ļāvuši starptautiskajiem izmeklētājiem piekļūt atlūzām,» sacīja prezidents. «Tuvojoties izmeklētājiem, viņi šāva no ieročiem gaisā. Tas liek uzdot jautājumu, ko tieši viņi cenšas noslēpt?»

Kaujinieki no lidmašīnas nogāšanās vietas aizvāc līķus «bez gādības», kāda normāli būtu sagaidāma, piebilda prezidents, sakot, ka kaujinieku rīcība ir «aizvainojums tiem, kas ir zaudējuši savus tuviniekus».

Krievijai ir «tieša ietekme uz šiem separātistiem» un Krievijas prezidentam Putinam ir «tieša atbildība piespiest viņus sadarboties ar izmeklētājiem. Tas ir mazākais, ko viņi var darīt,» norādīja Obama.

«Atbildība tagad gulstas uz Krieviju - uzstāt, lai separātisti beidz bojāt pierādījumus, ļauj izmeklētājiem, kas jau atrodas uz vietas, tūlīt, pilnā apjomā un netraucēti piekļūt avārijas vietai,» uzsvēra ASV prezidents.

Ceturtdien Austrumukrainā virs promaskavisko kaujinieku kontrolētās teritorijas tika notriekta lidsabiedrības «Malaysia Airlines» pasažieru lidmašīna ar 298 cilvēkiem. Lidmašīna atradās ceļā no Amsterdamas uz Kualalumpuru.

Lidmašīnu notriekusi raķete, kuru no zenītraķešu iekārtas «Buk» izšāvušas Krievijas algotņu un vietējo separātistu bandas sadarbībā ar Krievijas armiju, uzskata Ukrainas varasiestādes.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs svētdien paziņoja, ka raķešu sistēmu, kas izmantota lidsabiedrības «Malaysia Airlines» pasažieru lidmašīnas notriekšanā, separātistiem nodevusi Krievija.

ASV zina, precīzi kad, no kurienes un kādā trajektorijā raķete tika izšauta, uzsvēra Kerijs.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu