Austrālija: lidmašīnas notriekšanas vietā Ukrainā notiek pierādījumu viltošana (198)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Malaysia Airlines» reisa MH17 lidmašīnas notriekšanas vietā Ukrainas austrumos tiek viltoti pierādījumi, pie tam «industriālā mērogā», paziņoja Austrālijas premjerministrs Tonijs Ebots. Ukrainas austrumu reģionā ir nocietinājies Krievijas atbalstītais teroristu grupējums «Doņeckas tautas republika», kas naktī uz otrdienu atdeva aviolainera «melnās kastes».

Tonijs Ebots: «Tā ir piesegšana.»

Ebots, kura valdība izstrādāja Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomes pirmdien vienbalsīgi pieņemto rezolūciju, kurā pieprasīta pilnīga pieeja avārijas vietai Krievijas atbalstīto kaujinieku kontrolētajos Ukrainas austrumos, atzina, ka šajā jautājumā ir panākts progress, tomēr vēl daudz kas ir jāpaveic.

«Vēl ir ejams tāls, tāls ceļš,» viņš sacīja preses konferencē Sidnejā, runājot par 298 upuru, kuru vidū ir 28 Austrālijas pilsoņi, mirstīgo atlieku nogādāšanu dzimtenē un vainīgo saukšanu pie atbildības.

«Noziegumam seko tā piesegšana,» piebilda Austrālijas premjerministrs.

«Tas, ko esam redzējuši, ir pierādījumu viltošana industriālā mērogā. Tam ir jābeidzas,» uzsvēra Ebots.

Viņa komentārs izskanēja pēc tam, kad Krievijas atbalstītais teroristu grupējums Ukrainas austrumos, kas tiek apsūdzēts par pasažieru lidmašīnas notriekšanu, nodeva starptautisku izmeklētāju rokās lidmašīnas «melnās kastes» un upuru mirstīgās atliekas.

Dienām kavēta izmeklētāju ierašanās

Kopš ceturtdienas, kad notika traģēdija, separātisti traucēja starptautisku ekspertu ierašanos lidmašīnas «Boeing-777» nokrišanas vietā un tika apsūdzēti par pierādījumu viltošanu.

«Vieta jau no paša sākuma ir nomīdīta, un mēs ne tikai esam redzējuši dažādus indivīdus klaiņojam pa apkārtni, savācot mirstīgās atliekas, savācot vraku. Mēs esam redzējuši smagās tehnikas ierašanos notikuma vietā,» stāstīja Austrālijas premjers.

«Jaunākie materiāli liecina, ka tā vairāk ir kā ēkas nojaukšana. Un arī tas nav pieņemami,» viņš piebilda.

Starptautiskā spiediena rezultātā Putins sāk rīkoties

Pēdējo dienu laikā Ebots īpaši asu kritiku ir paudis pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu par nespēju iejaukties separātistu darbībās, tomēr otrdien viņš atzina, ka, šķiet, starptautiskā spiediena rezultātā Putins sāk rīkoties.

«Pirms 24 stundām es norādīju, ka prezidents Putins ir pateicis visas pareizās lietas. Tad es turpināju, ka izaicinājums viņam ir rīkoties atbilstoši teiktajam,» žurnālistiem otrdien stāstīja Ebots.

«Un, lai uzteiktu prezidentu Putinu, viņa rīcība līdz šim ir atbildusi viņa vārdiem. Es paužu uzslavu viņam par to, ka pēdējo 24 stundu laikā ir turējis savu vārdu,» viņš piebilda.

Vilciens ar 280 traģēdijas upuru mirstīgajām atliekām otrdien sāka ceļu uz Ukrainas valdības kontrolēto Harkovu, bet nemiernieki izsludināja pamieru desmit kilometru rādiusā ap katastrofas vietu, ļaujot tai piekļūt starptautiskajiem ekspertiem.

Komentāri (198)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu