Lielbritānijā būs publiska izmeklēšana par Kremļa kritiķa Ļitviņenko noindēšanu (5)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielbritānijas valdība otrdien paziņoja par publisku izmeklēšanu saistībā ar bijušā Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) darbinieka un Kremļa kritizētāja Aleksandra Ļitviņenko noindēšanu ar radioaktīvu tēju Londonā 2006.gadā.

Tādu lēmumu Lielbritānija publiskoja laikā, kad tā turpina izdarīt spiedienu par jaunām sankcijām pret Krieviju saistībā ar tās iespējamo atbildību par Malaizijas pasažieru lidmašīnas notriekšanu Ukrainas austrumos.

Lielbritānijas iekšlietu ministre Terēza Meja parlamenta deputātiem paziņoja, ka «patiešām ceru, ka šī izmeklēšana sniegs kādu mierinājumu viņa atraitnei».

Atklāti kritizēja Putinu

Ļitviņenko, kas atklāti kritizēja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, 2006.gada 1.novembrī viesnīcā Londonā tika nāvējoši saindēts ar tēju, kurai bija pievienots radioaktīvais polonijs-210. Viņš pirms nāves nepārprotami apsūdzēja Kremli par līdzdalību viņa slepkavībā, tomēr Maskava šīs apsūdzības noliedz. Ļitviņenko nāve izraisīja diplomātisko krīzi Krievijas un Lielbritānijas starpā.

Publiska izmeklēšana nozīmē, ka

Lielbritānijas izmeklētāji var censties noskaidrot, vai Krievijas valsts ir saistāma ar Ļitviņenko slepkavību.

Lielbritānijas policija ir pieprasījusi Krievijas pilsoņu Andreja Lugovoja un Dmitrija Kovtuna aizturēšanu saistībā ar Ļitviņenko nāvi, tomēr Krievija ir atteikusies viņus izdot. Abi savu saistību ar disidenta nāvi noliedz.

Izmeklēšana varētu saniknot Kremli

Gaidāms, ka Lielbritānijas sāktā publiska izmeklēšana saniknos Putinu laikā, kad Krievijas starptautiskās attiecības jau ir saspīlētas saistībā ar Malaizijas lidmašīnas notriekšanu Ukrainas austrumos, par ko tiek vainoti prokrieviskie separātisti, kā arī martā notikušo Ukrainas Krimas pussalas aneksiju.

Meja sākotnēji vēlējās pirms publiskās izmeklēšanas sagaidīt atsevišķas izziņas izmeklēšanas par Ļitviņenko nāvi rezultātus.

Lielbritānijas likumi noteic, ka izziņas izmeklēšana tiek veikta pēkšņas, vardarbīgas vai nedabiskas nāves gadījumos. Tajā tiek noskaidrota nāves iestāšanās vieta, laiks, kā arī nāves cēlonis, bet netiek meklētas par nāves iestāšanos atbildīgās personas.

Tomēr februārī trīs tiesneši Anglijas un Velsas Augstajā tiesā Londonā nolēma, ka Mejai ir jāpārvērtē savs lēmums, ko apstrīdēja Ļitviņenko atraitne Marina.

Pats izziņas kriminālizmeklētājs aicināja sākt pilnīgu publisko izmeklēšanu, sakot, ka viņa darbs ir traucēts, jo viņam nav ļauts iepazīties ar slepeniem pierādījumiem par Kremļa iespējamo līdzdalību slepkavībā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu