ASV izlūkdienesti: lidmašīnu varbūt «kļūdoties» notrieca separātisti (169)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Malaizijas nacionālās aviokompānijas «Malaysia Airlines» reisa MH17 lidmašīnu Ukrainas austrumos var būt «kļūdoties» notriekuši slikti apmācīti prokrieviskie separātisti, otrdien paziņoja ASV izlūkdienestu pārstāvji.

Viņi arī noraidīja Krievijas ziņas par šo incidentu un raksturoja tās kā propagandu.

Līdz šim savāktie pierādījumi vedina uz domām, ka separātisti palaida «zeme-gaiss» tipa raķeti «SA-11», ar kuru 17.jūlijā tika notriekta šī lidmašīna, tomēr vēl nav skaidrs, «kurš to palaida» un kāpēc, sacīja augsta ranga izlūkdienesta darbinieks, kas vēlējās saglabāt anonimitāti.

Visticamākais izskaidrojums ... ir tāds, ka tā bija kļūda» un ka raķeti izšāva «slikti apmācīta apkalpe»,

lietojot sistēmu, kuras lietošanai ir nepieciešama zināma kvalifikācija un apmācība, sacīja ASV izlūkdienesta darbinieks.

Viņš pieminēja agrāk notikušus incidentus, kad gan bijušās Padomju Savienības, gan ASV bruņotie spēki kļūdoties notriekuši civilus aviolainerus. Padomju iznīcinātājs 1983.gadā notrieca Dienvidkorejas aviolaineri, savukārt ASV jūras spēki 1988.gadā kļūdoties notrieca Irānas civilu pasažieru lidmašīnu.

«Mēs visi pagātnē esam redzējuši kļūdas,» reportieriem sacīja ASV izlūkdienesta darbinieks.

Viņš uzsvēra, ka ASV satelītuzņēmumi un citi «tehniski» izlūkošanas dati ir apstiprinājuši to, ka

lidmašīnai trāpījusi «zeme-gaiss» tipa raķete «SA-11», kas palaista no prokrievisko separātistu kontrolēta rajona.

«Pārliecinoši ir tas, ka tā bija «SA-11», kas tika palaista no Austrumukrainas apstākļos, kurus palīdzēja radīt Krievija. Ir divas lietas, ko mēs nezinām .. tieši kurš to palaida. Mums nav [zināms] vārds, dienesta pakāpe vai pilsonība. Un mēs nezinām arī, kāpēc [tas notika],» sacīja ASV izlūkdienesta pārstāvis.

Cits ASV izlūkdienesta pārstāvis sacīja, ka tie, kas izšāva šo raķeti, paļāvušies uz vienu radaru kā raķešu baterijas daļu, nevis uz plašāku radaru tīklu, kas būtu sniedzis pilnīgāku ainu par gaisa satiksmi.

ASV izlūkdienestu amatpersonas arī sacīja, ka ASV izlūkdienestiem nav skaidru pierādījumu tam, ka vienībā, kas izšāva raķeti uz lidmašīnu, bijuši Krievijas pilsoņi.

Lai gan ASV ir novērojušas smago ieroču, tostarp pretgaisa aizsardzības sistēmu, ievešanu Ukrainā no Krievijas, ASV izlūkdienesti tomēr nav konstatējuši lielāko raķešu «SA-11» ievešanu pirms minētās lainera notriekšanas, sacīja ASV izlūkdienestu amatpersonas.

Krievijas armija savā bāzē Rostovā pie Donas ir apmācījusi Ukrainas prokrieviskos separātistus lietot dažādus ieročus, tostarp pretgaisa aizsardzības sistēmas, bet vēl nav zināms, vai apmācījusi viņus lietot arī raķešu «SA-11» baterijas, sacīja ASV izlūkdienestu pārstāvji.

Viņi arī sacīja, ka izvēlējušies runāt ar reportieriem daļēji tāpēc, lai atspēkotu Krievijas mediju dezinformāciju par šo katastrofu.

ASV izlūkdienestu pārstāvji raksturoja kā nepamatotus Krievijas mediju apgalvojumus, ka lidmašīna esot veikusi izvairīšanās manevru līdzīgi militārām lidmašīnām. Viņi arī nosauca par nereālistiskiem apgalvojumus, ka lidmašīnu esot notriekuši Ukrainas spēki, un atgādināja, ka Ukrainai nav šādu raķešu sistēmu separātistu kontrolētajā rajonā un nav vajadzības pēc tām, jo separātisti nelieto helikopterus vai lidmašīnas.

Komentāri (169)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu