Itāļu filozofs izpelnās kritiku par vēlmi nošaut «cionistus izdzimteņus» (14)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Itāļu filozofs un politiķis Džanni Vatimo paziņojis, ka vēlētos «nošaut cionistu izdzimteņus» un ka Izraēla «ir nedaudz sliktāka par nacistiem». Bijušā Eiropas Parlamenta (EP) locekļa komentāri izsaukuši sašutumu gan Izraēlā, gan Itālijā.

Turpinoties Izraēlas militārajai operācijai Gazas joslā, Vatimo arī aicinājis eiropiešus «samesties», lai nopirktu palestīniešu kustībai «Hamas» labākus ieročus.

Vatimo ar šādiem izteikumiem nāca klajā intervijā itāļu radio, bet tos drīz vien pārtvēra Izraēlas mediji, tostarp laikraksts «Haaretz» un telekanāls «i24 News».

Atbildot uz jautājumu, vai viņš vēlētos redzēt vairāk nogalinātu izraēliešu, Vatimo atbildēja, ka, protams, vēlētos, bet viņš, diemžēl, nevarot šaut, jo ir atbrīvots no militārā dienesta.

Vatimo arī pauda viedokli, ka eiropiešiem vajadzētu pievienoties «Hamas» kaujinieku rindām, līdzīgi, kā ārvalstu brīvprātīgie savulaik devās uz Spāniju lai pilsoņkarā cīnītos pret Francisko Franko spēkiem.

Daļā Itālijas sabiedrības, taču īpaši valsts ebreju kopienā, filozofa izteikumi izsaukuši sašutumu.

Itālijas Ebreju kopienu savienības prezidents Renco Gategna paziņoja, ka Vatimo vārdi ir nepieņemami un satur visbriesmīgākos Izraēlas apmelojumus.

Itālijas pirmā sieviete, kas iecelta rabīna kārtā, Barbara Aiello intervijā tīmekļa izdevumam «The Local» norādīja, ka pret Izraēlu vērsts noskaņojums ir «smalki ietērpts antisemītisms».

«Iedomājieties, ja tas, kas tiek teikts par ebrejiem, tiktu teikts par itāļiem. Piemēram: «Es neiebilstu pret itāļiem, es tikai neuzskatu, ka Itālijai ir tiesības pastāvēt!«,» norādīja Aiello.

Tikmēr Milānas domes loceklis Stefano Jesurums, kurš pārstāv pilsētas ebreju kopienu, izteicās, ka Vatimo, acīmredzot, ir vai nu pilnīgi traks, vai arī runājis tā aiz ļaunprātības.

«Es atsakos ticēt, ka labi izglītots eiropietis, pētnieks var saskatīt jebkādu līdzību starp Izraēlu un Spāniju Franko režīma laikā. Diskusijas Itālijā vienmēr bijušas spraigas, bet agrāk tās mēdza notikt par ideoloģiju; tagad tas vairāk ir psihiatrisku traucējumu jautājums,» viņš piebilda.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu