Krievijas atbalstītā teroristu grupējuma līderis: mums bija raķešu sistēma «BUK» (298)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas atbalstīto teroristu rīcībā bija «zeme-gaiss» tipa pretgaisa aizsardzības raķešu sistēma, ar kādu 17.jūlijā Austrumukrainā tika notriekta Malaizijas pasažieru lidmašīna, un tā var būt saņemta no Krievijas, atzīst teroristu grupējuma «Vostok» līderis Aleksandrs Hodakovskis.

Hodakovskis šonedēļ sniegtā intervijā ziņu aģentūrai «Reuters» pirmoreiz kopš šīs lidmašīnas notriekšanas atzina, ka kaujiniekiem bija pretgaisa aizsardzības raķešu sistēma «BUK». Viņš arī sacīja, ka šī sistēma var būt aizsūtīta atpakaļ uz Krieviju, lai likvidētu pierādījumus par tās atrašanos separātistu bruņojumā.

Pirms Malaizijas lidmašīnas notriekšanas

teroristi bija lielījušies, ka ir ieguvuši sistēmas «BUK» raķetes, ar kurām ir iespējams notriekt arī augstu lidojošus aviolainerus.

Pēc šīs lidmašīnas notriekšanas Krievijas atbalstītā kaujinieku grupējuma «Doņeckas tautas republika» pārstāvji vairākkārt noliedza, ka viņu rīcībā bijuši šādi ieroči.

Jau ziņots, ka Ukrainas austrumos Doņeckas apgabalā virs separātistu kontrolētās teritorijas 17.jūlijā tika notriekta Malaizijas nacionālās aviokompānijas «Malaysia Airlines» lidmašīna «Boeing 777», kas bija ceļā no Amsterdamas uz Kualalumpuru, un gāja bojā visi 298 cilvēki, kas atradās aviolainerī.

Hodakovskis apsūdzēja Ukrainas varas iestādes, ka tās provocējušas teroristus uz raķetes triecienu, ar kuru var būt notriekta šī lidmašīna. Viņš sacīja, ka

Ukrainas spēki tīši veikuši uzlidojumus šajā rajonā, lai gan zinājuši, ka teroristiem ir šīs pretgaisa aizsardzības raķetes.

«Es zināju, ka «BUK» tika atvesta no Luhanskas. Man toreiz pateica, ka «BUK» no Luhanskas tiek atvesta ar Luhanskas tautas republikas karogu,» sacīja Hodakovskis.

«Par šo «BUK» es zināju. Es dzirdēju par to. Es domāju, ka tā tika nosūtīta atpakaļ. Jo es uzzināju par to tieši tajā pašā brīdī, kad uzzināju par notikušo traģēdiju. Iespējams, ka tā tika nosūtīta atpakaļ, lai likvidētu pierādījumus par tās klātbūtni,» sacīja Hodakovskis.

Viņš arī apgalvoja, ka «Ukraina laikus ieguva pierādījumus, ka brīvprātīgajiem ir šī tehnoloģija», tomēr Ukraina «ne tikai neko nedarīja, lai aizsargātu drošību, bet izprovocēja šāda tipa ieroča lietošanu pret lidmašīnu ar mierīgiem civiliedzīvotājiem».

«Viņi (Ukrainas spēki) zināja, ka šī «BUK» eksistēja un tika vesta uz Sņežnojes pilsētciematu» apmēram 10 kilometrus no katastrofas vietas, sacīja Hodakovskis. «Viņi zināja, ka tā tiks dislocēta tur, un izprovocēja šīs «BUK» lietošanu, sākot gaisa triecienu pret mērķi, kas viņiem nebija vajadzīgs, kuru viņu lidmašīnas nedēļu nebija aiztikušas,» sacīja separātistu komandieris.

Viņš uzsvēra, ka

katastrofas dienā Ukrainas spēki veikuši intensīvus lidojumus un rīkojuši gaisa triecienus pat brīdī, kad pāri lidojusi civilā lidmašīna.

«Pat ja «BUK» tika lietota, Ukraina darīja visu, lai nodrošinātu civilās lidmašīnas notriekšanu,» apgalvoja Hodakovskis.

Hodakovskis arī sacīja, ka viņa «vienībai» nekad nav bijusi raķešu sistēma «BUK», bet tādas var būt lietojušas citas teroristu vienības.

Komentāri (298)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu